Vår framtid

Berättat av Norma Edwall

Kvinna. Född 15 oktober 2004. Skola. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det mest i samhället fungerar bra idag. Mitt bostadsområde, skola och mina inköps-och resvanor fungerar. Sjukvården är avancerad och välfungerande. Samtidigt reser vi otroligt mycket utan att tänka på miljön. Corona och pandemin fungerade som en tankeställare vilket bidrog till vi började tänka mer på hur och var vi reste. Miljön blev en viktigare aspekt efter pandemin. Jag tror att fler är medvetna om sina ”dåliga” resvanor idag men trots detta fortsätter med dem varav jag är en av dem. Vi åker även mycket bil och kan ta bilen till destinationer som ligger väldigt nära. Anledningen till detta är mest bekvämligheten.

Skjutningar är något som idag präglar samhället i Sverige och som är otroligt aktuellt. Vi hör ofta om skjutningar i media. Förhoppningsvis har detta förändrats i framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag tycker jag att sjukvården, utbildningen och arbete fungerar väldigt bra i samhälle. I framtiden hoppas jag att vi ser färre skjutningar i Sverige och ett mer och framförallt bättre miljötänk. Jag hoppas även att vi inte blir mer främlingsfientliga i och med det stora fästet som SD fått i politiken detta år.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Som sagt hoppas jag att främlingsfientligheten inte ökar i vårt land och runt om i världen. Jag hoppas istället att det går åt andra hållet, att vi blir mer öppna för andra kulturer och människor. Jag hoppas även, som jag nämnde tidigare, att skjutningarna i Sverige har minskat. Jag hoppas även att vi fått en bättre förståelse för miljön och är mer miljöanpassade i vårt levnandstänk.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tycker att det mesta i samhället fungerar bra just nu och jag hopppas därför att det inte sker alltför stora förändringar. Förhoppningsvis kommer vi att ha löst miljösituationen om 300 år och kunna leva ”som vanligt” utan att förstöra miljön. Jag hoppas att vi inte behöver anpassa oss så mycket efter miljön utan att vi kommit på ett sätt att leva som vanligt samtidigt som det inte förstör miljön.

Publicerat

14 februari 2023

Berättat av

Norma Edwall

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00115

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Din berättelse?

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 246 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!