Vår framtid

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever ett gott liv. Vi har allt vi behöver – mat, bostad, pengar, kläder och så vidare.

Vi bor i ett tvåplanshus i utkanten av Malmö. Det är ett gult tegelhus med en trädgård stor trädgård. Vi har ett växthus, ett trädäck, och en studsmatta – fast den är det bara våra småkusiner som hoppar på. Jag bor med min mamma, pappa och lillebror. Pappa är arkitekt och mamma lärare, och de spelar fiol, precis som jag.

Jag går estetiskt program med inriktning musik på gymnasiet, i tvåan. Det är fantastiskt hur bra möjligheter det finns att studera estetiska program. På min skola har vi inriktningarna musik, teater, musikal, dans, film- och tv-produktion, foto, bild och form, och grafisk design.

I framtiden vill jag studera vidare, gärna någonting inom psykologi eller medicin. Jag tycker om skolan, fastän det är stressigt. Jag värderar utbildning väldigt högt, så det driver mig. Jag är övertygad om att utbildning är nyckeln till att driva samhället framåt, och uppnå det progressiva och välfungerande samhälle som vi vill ha. När skolan är svår, så tänker jag på det, att utbildning, kunskap, är lösningen på alla de utmaningar vi står inför.

Jag umgås mycket med vänner, och det är något jag verkligen uppskattar. Vi brukar laga middagar medan vi lyssnar på musik, sjunger och dansar. Ibland spelar vi sällskapsspel, går promenader, spelar musik eller har fester. Nu efter pandemin uppskattar jag verkligen att faktiskt få umgås med folk, utan att hålla 2 meters avstånd. Herregud vad direkt mänsklig kontakt bidrar till ens välmående!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige är ett fantastiskt land. Att jag fick möjligheten att födas här, är att vinna livets lotteri. Men det finns trots det så mycket som kan förbättras.

Vi har kommit långt i den tekniska utvecklingen (för långt…). Men vårdköerna är långa, migrationen fungerar inte, alldeles för många är hem- och arbetslösa. Och nu, med kriget i Ukraina, har elpriserna skjutit i höjden. Jag hoppas att detta löser sig snart.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag oroar mig över AI-utvecklingen, och jag hoppas att den stannar av. Såklart är teknisk utveckling något positivt och eftersträvansvärt, men i och med att vi inte vet hur vi – framförallt barn – påverkas av den ständiga digitala utvecklingen, tycker jag att vi ska vara försiktiga.

Jag tror inte att det kommer ha skett några revolutionerande förändring till år 2053, men jag hoppas att vi går i rätt riktning. Att vårdköerna blir kortare, elpriserna och koldioxidutsläppen lägre, kollektivtrafiken, parkerna och utemiljön mer tillgängliga, utbildnings- och arbetsmöjligheterna fler, migrationen, skolan och folkhälsan bättre, och levnadsstandarden högre. Jag hoppas att klassklyftorna och orättvisorna minskar, att HBTQ är globalt accepterat, och att revolutionen i Iran lyckas, så att kvinnorna där (och i övriga världen) får rätten att existera, precis som män.

Kvinna, liv, frihet.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173 är AI en alldeles för stor del av samhället. Jag oroar mig över den digitala utvecklingen, och önskar att vi bromsar den i tid, men det tror jag inte kommer ske. Den digitala utvecklingen är framträdande i alla livets aspekter, men det är inte bara dåligt. Vård och forskning blir ännu bättre tack vare det digitala.

Idag, år 2023, är det nästan bara vi ungdomar som ser allvaret i klimatkrisen. De politiska ledarna, och andra vuxna betraktar det som en bagatell, och verkar tycka att vi är hysteriska i onödan, när vi protesterar mot skogsskövlingen och artdöden. Jag hoppas så innerligt att de har rätt, att vi är alldeles för dramatiska. Jag hoppas att klimathotet i själva verket aldrig var ett verkligt hot, och att jorden och alla dess arter finns kvar. Jag hoppas att 2173 är en tid fylld av grönska och natur, men det tror jag tyvärr inte att det kommer vara.

Jag tror att samhället år 2173 kommer vara grått, kalt och bebyggt. Jag befarar att den lilla natur som finns kvar kommer utnyttjas i vinstdrivande syfte, att parker och naturreservat kommer kosta att besöka. Om det är så när ni läser det här, så vill jag, från dåtiden, berätta att det är en fruktansvärt dum idé.

Jag hoppas att orättvisorna minskar, både i Sverige men framförallt globalt. Att vi slutar upp med meningslösa krig, och har en mer öppen syn på människan. Jag hoppas att HBTQ accepteras över hela världen, och att rasism är en förgången tanke, något ni kan blicka tillbaka på och tänka ”herregud, att det fanns folk som tyckte så!”. Jag hoppas att klassklyftorna tynar bort och att alla människor får leva fritt, med tillgång till de resurser de behöver för ett bra liv. Tyvärr tror jag inte att detta slår in. Jag är rädd att samhället blir ännu mer polariserat och stökigt.

Varma hälsningar från dåtiden till framtiden. Just nu ligger världen i våra händer – vi som existerar nu. Vi ska vårda den ömt, och bevara den tills det är er tur. Lova mig att ni också tar hand om den – vi har ju faktiskt bara en planet. (Eller har vi kanske fler planeter, år 2173…?)

/Milla

Publicerat

11 mars 2023

Berättat av

Milla Belin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00197

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Susanne Alm/ Tankar om nu och sedan
Fotograf: Susanne Alm

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Bor i ett hundra år gammalt trähus som jag älskar trots draget från fönster och trägolv. Mitt bostadsområde är tryggt och de flesta känner till varandra. Med åren har det lilla livet blivit viktigare, barn, hund, skog och hav. Konsumtion är mycket mindre viktigt idag, än när jag var yngre. God nyttig mat, hälsa och trygghet, är långt viktigare( är 56 år). Mitt jobb som psykoterapeut är bra och utvecklande men quick fixs som endast medicin mot psykiska sjukdomar är mindre bra. Vården är underbemannad och jagar kostnadsminskningar. Detta leder till otillräcklig vård för patienter och akuta problem ökar. Mötet med människor är fortfarande lika intressant som när jag började jobba för 25 år sedan.

Reser gärna men mer sällan än förut. Tänker på klimatet och försöker resa mer i Sverige och Norden. Vi har haft hästar och vistats mycket i naturen. Det gör mig ledsen att se hur kalhyggen breder ut sig och hur fina fd skogsvägar med mjukt underlag, trasats sönder av tunga skogsmaskiner. Inte bara skogen som försvinner, utan all växtlighet, svamp och bär.

Jag hoppas att vi, mänskligheten, kommer värna mer om naturen i framtiden. Att se vår miljö som det mest angelägna. Att slit och släng mentaliteten försvinner och att man satsar på hållbara material i byggande och tillverkande av hus, möbler mm.

Hälsa, familj, vänner och djur är det viktigaste.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sjukvården måste bli bättre på att se och hjälpa hela människor. Inte bara delar av en person. Låt staten ta tillbaka ansvaret och låt specialister, inte lokala politiker, bestämma hur vården ska skötas och fördelas. Samlingsregeringar som tillsammans jobbar för större mål är bättre än blockpolitik. Staten bör också ta tillbaka huvudmannaskap för skola och kommunikationer. Tågtrafiken är splittrad mellan olika aktörer och underhåll är eftersatt.

Skolan är ojämlik, både i olika kommuner samt i olika delar av landet. Skolan bör vara oberoende av politisk färg och religiösa åskådningar. Bostäder bör byggas med hållbara material som andas naturligt. Bygg med luft och mycket grönt runtomkring. Gör buss och tunnelbana mycket mer ekonomiskt fördelaktigt att nyttja- istället för bil. Satsa mer på inhemsk matproduktion och jobba för att ändra människors matvanor till mer vegetarisk kost, 30 timmars arbetstid kommer att förhindra utbrändhet och ge fler människor arbete. Asylsökande och invandrande personer bör direkt få sitt bidrag kopplat till arbete. Tex i vården, äldrevård, skola mm. Speciella arbeten bör skapas för detta.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Konsumtion minskar kraftigt. Natur och miljö är det viktigaste. Trygghet att vistas ute på alla platser bör vara en självklarhet. Gängkriminalitet, mord, våldtäkter mm straffas hårdare med långt mycket längre fängelsestraff, direkta utvisningar, tuffare samhällstjänst mm. Mäns våld mot kvinnor ses som mycket mer allvarligt och oacceptabelt. Nyttjandet av mobiltelefoner och sociala medier minskar kraftigt och social samvaro IRL främjas och efterfrågas. Istället används tekniska lösningar till tråkiga sysslor. Energiförsörjningen utvecklas med mer sol och vindenergi. Mer pengar och resurser avsätts för att hjälpa människor i andra länder, istället för att öka invandringen och minska migration. Det kan handla om vattenförsörjning och odlingar.

Norden skapar ett förstärkt gemensamt försvar. Att hjälpa varandra blir viktigare än att man reder sig själv. Fler människor odlar för husbehov. Även människor i städer.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att vi blivit tvungna att leva för andra värden. För den natur och de djur som finns kvar. Vi jobbar för att återskapa, med teknikens hjälp, de insekter, djur och natur som försvunnit och påverkar ekosystemet på ett negativt sätt. Att slösa och konsumera saker och kläder ses som negativt. ”Marknaden” har dött. Att varje land producerar mer av inhemska grödor är av största vikt men vi hjälper varandra mer när det behövs. Vår största gemensamma fiende, världen över, är olika naturkatastrofer. Havsnivåerna är mycket högre och vi kämpar med hur och på vilket sätt vi kan bygga och bo säkrare. Vi kämpar med hur vi ska hantera ökad migration, då stora delar av världen blivit svår att leva i. Det kommer krävas samarbete med många andra länder. Människor jobbar mindre utanför hemmet då AI kommer att sköta alltfler arbetsuppgifter. De flesta hem har en egen AI som sköter olika uppgifter, håller koll och påminner. Detta ger människor mer tid och ork att odla och laga egen mat, vara i naturen och med familj och vänner. Vi reser mycket mindre utanför vårt land. När vi reser kombineras det ofta med någon form av hjälparbete i ett land som behöver vår hjälp. Tex katastrofarbete, bostadsbyggande, odlingar. Vi tänker mer på varandra som världsmedborgare och medmänniskor. Det är ok att inte arbeta. Alla kan välja en medborgarlön, vilket gör att människor kan ägna sig åt det de är bäst på och har lust med. Kulturlivet blomstrar därmed och Luther har äntligen släppt sitt grepp.

Publicerat

20 februari 2023

Berättat av

Susanne Alm

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00134

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.