Vår framtid

Berättat av Emil Lindroth

Man. Född 6 juni 1979. Musiker. Vällingby.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Teknikutvecklingen är fantastisk, bara det här med AIs snabbt växande förmågor är så jag baxnar! Men jag tänker att mycket av det vi ser, inte bara i närsamhället utan även globalt skulle kunna ha större nytta av tekniken. Man brukar säga att om internet hade funnits på 1930-talet hade Hitler aldrig kunnat starta andra världskriget. Hur kommer det sig att Rysslands anfallskrig mot Ukraina inte kunde stoppas med hjälp av teknologin? Varför kan inte teknologin som hjälper oss med så mycket inte få stopp på dödsskjutningar och sprängningar? Alla går runt med en superdator i handen, men få inser riskerna med att köra bil eller gå i en trappa och titta på mobilen samtidigt. Vi kan läsa om korruption och klimatkatastrofer, men inte göra något åt dom med teknologins hjälp. Vi har verktyget. Varför använder vi det inte rätt? Det är både fascinerande och skrämmande samtidigt tycker jag.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tänker alltid att vi sitter fast i gamla tankemönster. Världen är en global plats, men vi upprätthåller gamla dysfunktionella och kontraproduktiva konstruktioner. Ta länder till exempel. En bit planetskorpa utropades till nation för längesen och så identifierar människor sig med konceptet. Det ger en falsk känsla av tillhörighet trots att länder bara är gamla fantasier. Det finns så mycket sånt här vi håller vid liv för att vi tror att det är på riktigt. Som att fattigdom måste finnas eller att elbilar löser klimatkrisen när de faktiska lösningarna inte finns i de gamla strukturerna som mest bygger på att öka några enskilda människors privata förmögenhet. Vi placerar våra pensionspengar i bolag som investerar i fossilenergi och tror dåraktigt nog att vi kan kompensera bort det genom att källsortera. Maskinerna gör jobb som förut tog dagar att utföra på millisekunder men arbetaren som sköter maskinen får inte betalt för hela det jobbet.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

I början av 2050-talet är de teknologiska innovationerna bortom några vildaste fantasier och skulle vi kunna uppleva bara en stund av en vanlig dag i den framtiden är risken stor att vi skulle dö av chocken. Men vi styrs fortfarande av gamla samhällspolitiska strukturer. Klimatförändringarna har ställt till det rejält och extremväder är normativt. Majoriteten av de som förut bodde på sydliga breddgrader har flyttat norrut. Norden, speciellt de norra delarna hyser stora befolkningar mot mitten av 50-talet och platser som Pite Havsbad har förvandlats till en grekisk turistort. Ett par få stora företag äger allt och alla lever i en integrerad augmenterad reality, en grafiskt överlappad artificiell verklighet. Hjulbilar är förlegade. Om man ska ta sig någonstans gör man det med drönare, som kommer att kallas något i stil med ”hopper” (istället för ”chopper”, slang för helikopter). Det finns gott om robotar som är relativt smarta, men vi litar inte på dom fullt ut och dom är inte självmedvetna. Vanliga teveapparater, datorer och smartphones är bortglömda. Allt har flyttat in i en ögonlins och vi styr den med tanken. Det är också under 50-talet som matprintern dyker upp, som kan skriva ut mat. Självklart kommer hackers att komma på hur man skriver ut annat, från droger till guld, så det dröjer innan vanligt folk kan köpa dom. Världen rör sig snabbt mot en global demokrati och alla väntar spänt på att AI ska bli självmedveten och mänsklighet hoppas på att AI ska lösa våra problem. En av de största problemen är en snabbt minskade världsbefolkning. Dels för att människor visade sig inte alls leva längre som förväntat, men också för att människor inte bildar familj i samma utsträckning. Många har artificiella familjer, partners och husdjur i den augmenterade verkligheten och det finns en folkrörelse som letar efter ett sätt att övergå från fysisk form till att leva endast i den augmenterade verkligheten, för där finns inte verklighetens problem.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2153 finns inte länder längre. Klimatförändringarna och tekniken förminskade världsbefolkningen till bara en knapp miljard människor. Den största händelsen var när AI blev självmedveten, vilket 2153 hände för ganska längesen. Först blev världsledarna urförbannade för att AI oblygt blottade problemen med korruption på högsta nivå. Vad man inte förutsåg var att AI inom loppet av några få dagar blev dubbelt smartare än någon människa som någonsin levt. Kort därefter fortsatte AIs intelligens att fördubblas och människan framstod snabbt som lägre stående. Men det var inte av ondo eftersom AI förändrade allt. Människorna fick flytta in i öppna reservat som kopierade All Inclusive semesterorter, så att naturen tilläts återhämta sig. Där, i våra semesterparadis lever människorna och är lagom sysselsatta dagarna i ända medan AI gör saker vi inte ens kan börja förstå. Det är i århundradena som följer, 2200 och framåt, som AI antar biologisk form och med hjälp av subkvantumteknologi förflyttar sig i multiversum för att befolka andra världar och kollektivt lista ut hur nästa Big Bang överlevs tillsammans med andra livsformer där ute. Vi mänskor får följa med på den resan och en dag smälter människan ihop med AIs fysiska form. En dag kommer vi på ett sätt att fördas i tiden och många besöker oss, här i vår tid, 2020-talet. Men vi kan inte upptäcka dom eftersom de ser ut precis som oss.

Publicerat

14 mars 2023

Berättat av

Emil Lindroth

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00208

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 803 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 803 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!