Vår framtid

Nyheter om insamlingen

Senaste nytt om insamlingen Vår framtid. Samtliga inlägg är publicerade under 2023. För information om fler insamlingar: prenumerera på vårt nyhetsbrev.

11 november • Publiksuccé när experter och allmänhet samlades på framtidsdagen

Journalisten Cecilia Garme var moderator under dagen.

Journalisten Cecilia Garme var moderator under dagen.

Den 11 november var det äntligen dags för framtidsdagen ”Vår framtid – en dag om de långa perspektiven” att ta plats på Nordiska museet. Publiken fyllde upp både samlingssalen och vardagsrummet på museet och fick ta del av en dag fylld av inspirerande föredrag och skarpa debatter.

Panelsamtal med Karim Jebari, Lotten Gustafsson Reinius, Lyra Ekström Lindbäck, Anders Ynnerman och Gustav Martner.

Panelsamtal med Karim Jebari, Lotten Gustafsson Reinius, Lyra Ekström Lindbäck, Anders Ynnerman och Gustav Martner.

Bland föredragshållarna märktes bland annat Anne Beate Hovind, styrelseordförande för Future Library, Lise Lykke Steffensen, direktör för Nordgen, som driver Svalbards fröbank. Liksom Mats Lekander, professor i psykologi vid KI och SU, Jenny Andersson, professor i idéhistoria i UU, Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier och Jörgen Löwenfeldt, projektledare för Vår framtid vid Nordiska museet.

Det pratades inte bara framtid i föreläsningssalen, utan även i andra delar av museet. Innanför museets huvudentré visade vi citat och bilder från insamlingen Vår framtid, som nu fått in över 600 bidrag. På plats i museet var även Christian von Essen som spelade in intervjuer till sin podd Heja Framtiden och Emelie Dahlström Ravn från Föreningen Norden som delade ut rapporten Nordperspektiv. Det visades även ett bildspel av Jenny Svedberg Bunnel där 90 plussare berättar om sina tankar och önskningar för framtiden.

Filmer från dagen kommer att dyka upp på internet inom kort.

31 oktober • Vår framtid med i Nordperspektiv

Josefin Carlring, till höger, presenterar årets rapport.

Nordiska museet deltog under måndagen i Föreningen Nordens möte för släppet av rapporten Nordperspektiv, som tar sikte på den nordiska framtidsfrågorna. Träffen ägde rum på Voksenåsen i Oslo och var en del av de nordiska ministerdagarna. Senare samma dag fick ansvariga ministrar från de olika länderna rapporten i sina händer.

Vår framtid-projektet finns dokumenterat över ett uppslag, där bland annat olika slutsatser dras utifrån de inskickade bidragen. Läs rapporten här.

24 oktober • Kulturministern deltog i insamlingen på jubileumsdagen

Kulturministern överlämnar sina framtidsönskningar

Den 24 oktober 2023 firade Nordiska museet 150 år. Hurra! En höjdpunkten under dagen var den stora invigningen av jubileumsbron där själva Kulturministern närvarade. I Kulturministerns tal stod framtiden i fokus och hon lämnade även ett eget bidrag till Vår framtid. Tre önskningar för framtiden. Bidraget skrevs ner för hand och hamnade i en förseglad mapp som sedan kommer att förvaras fysiskt i Nordiska museets arkiv.

Vad önskade sig då Kulturministern för framtid? Här kan du läsa vad hon skrev.

9 oktober • Visionär framtidsdag på Nordiska museet den 11 november

Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier bjuder in till en dag om framtiden den 11 november. Under dagen kommer ni kunna lyssna till föreläsningar och panelsamtal, men också kunna ta del av andra aktiviteter som sker i museibyggnaden.

Vart är vi på väg? Vart vill vi? Och vem är det som styr, egentligen? Under den här dagen vrider och vänder vi på framtiderna. Både de som väntade oss förr och de vi blickar framåt mot nu. 

Vår framtid – En dag om de långa perspektiven är ett samarbete mellan 50-årsfirande Institutet för framtidsstudier  och 150-åringen Nordiska museet, och en förlängning av jubileumsinsamlingen Vår framtid – på spaning efter Norden 2173.

Mer om dagen och biljetter hittar ni i kalendariet på Nordiska museets hemsida.


12 september • Media uppmärksammar de insamlade visionerna

Vad kan näringslivet lära av folkets framtidsvisioner? Den frågan ställer sig Dagens industri i en artikel om insamlingen Vår framtid, som publicerades den 12 september. Kanske att många tycks sträva efter ett enklare liv? Det är en av slutsatserna som kan dras efter att Nordiska museet gått igenom de första 500 berättelserna i Vår framtid. Läs artikeln här.

18/8 • Över 500 bidrag i insamlingen

Nu har Vår Framtid fått in över 500 berättelser, vilket i början var målsättningen för insamlingen. Men vi stannar så klart inte här, utan det kommer fortsatt gå att lämna in sina berättelser en lång tid framöver.

Under sommaren började vi även genomföra fördjupade intervjuer via Zoom med personer som redan deltagit i insamlingen. Dessa kan ni hitta här på sajten och det var även just ett sådant bidrag som kom att bli nummer 500.

15 juni • Presentation för framtidsforskare

Den 15 juni besökte personalen på Institutet för framtidsstudier Nordiska museet som ett led i ett samarbete om framtidsfrågor. Under mötet presenterade projektledaren Jörgen Löwenfeldt insamlingsarbetet med Vår framtid, hur det kan användas av forskare och hur det knyter an till Nordiska museets långa historia av samtidsdokumentation. Vi fick även lyssna till docenten och förre statssekreteraren Maja Fjaestad som berättade om tips på hur man kan nå fram med sin forskning på en politisk nivå.

17 maj • Berättarträff i Norrköping

Vilken framtid vill vi ha? Frågorna i insamlingen Vår framtid utgjorde grunden för träffen på Stadsmuseet i Norrköping i söndags då Berättarnätet hade en träff. Diskussionerna var många. Någon beskrev framtiden som en cykel, någon annan lyfte fram vikten av möten där folk får tala till punkt och ytterligare någon såg utvecklingen av Norrköpings industrilandskap som ett exempel på hur till synes osannolika visioner kan bli verklighet. Träffen var en del i en svit som Nordiska museet anordnar under våren. Nästa sker i Linköping.

20 april • Skrivkurs om framtiden med Liv i Sverige

Under gårdagseftermiddagen testade vi ett nytt koncept för att samla in framtidstankar, i samarbete med Liv i Sverige. Under den första träffen skrev deltagarna i grupp, men fick också möjlighet att läsa högt och diskutera sina tankar, vilket ledde till stimulerande diskussioner. Vid nästa träff kommer vi att fokusera på att läsa varandras texter och ge feedback. Allt under ledning av Ingrid Sjökvist och Holger Nilén från Liv i Sverige. Vill du också vara med på skrivstugor, på plats eller digitalt: mejla oss.

5 april • Över 250 bidrag i insamlingen

Nu har över 250 berättelser om livet här och nu och tankar om framtiden skickats in till Nordiska museets samlingar. Bland dessa har vi valt ut fem som vi tycker är läsvärda. De ligger samlade här nedan.

Therese Sjögren skriver att hon vill se att demokrati råder i alla världens länder och att vi utvecklar städer och samhällen på ett hållbart sätt.

Adrian Skoog hoppas att vi i framtiden har gjort framsteg med klimatsituationen så att vi fortfarande kan leva på vår planet.

Jesper Welin vill se en större satsning på välfärden för att få bukt på brottslighet, fattigdom och socialt utanförskap.

Signaturen KEVIS hoppas att förnuftet ska segra över kapitalet och att vi är mer ansvarstagande och agerar snabbare i framtiden.

Signaturen Lovisab tror att vi år 2173 lever mer lokalt och har mer tid att sköta om oss själva, våra relationer och miljön.

22 mars • Den första skrivstugan

Välbesökt skrivstuga på museet. Foto: Privat.

I kväll, den 22 mars, anordnade Nordiska museet en första skrivstuga för insamlingen Vår framtid. Eventet genomfördes ihop med skrivkollektivet Shut up and Write, genom Meetup. Fler skrivstugor planeras under våren, bland annat med Liv i Sverige (anmäl dig här), Heroes in Sweden (i Linköping) och Berättarnätet (i Norrköping).

16 mars • Engelsk presentation

Nu har vi en engelsk presentationstext om insamlingen, som du finner här. För att översätta övriga delar av sajten får vi hänvisa till Google translate, klicka här för det.

14 mars • Poddintervju och personporträtt

Podden Heja framtiden har gjort ett inslag med Jörgen Löwenfeldt, projektledare för Vår framtid. I podden diskuteras bidragen i insamlingen och hur framtiderna tycks vara många.

Även tidningen Syre uppmärksammar Vår framtid i allmänhet och deltagaren Lovisa Bergström i synnerhet i en artikel om en hållbar framtid. En tillbakagång eller utveckling? Det kan ligga i betraktarens öga. Läs hennes bidrag här.

12 mars • Media om insamlingen

Vår framtid har figurerat i media många gånger sedan lanseringen i januari. Här följer ett urval med länkar.

SVT Kulturnyheterna gjorde ett inslag med Örjan Hedenberg, som var med och spådde framtiden i vår insamling från 1997.
Magasin K besökte museet för att diskutera insamlingsfrågor i allmänhet och Vår framtid i synnerhet.
TV4 Nyhetsmorgon gjorde ett inslag om hur vi såg på framtiden förr, där vi bland annat bläddrade i ”Ödets bok”.
Spanarna i Sveriges Radio diskuterade Nordiska museets insamlingsverksamhet som en av tre spaningar.

Fler länkar från januari-mars 2023: P1 Trettondagsmorgon pratade med Susanne Eriksson, P4 Blekinge träffade Jennie Fredriksson, P4 Stockholm om insamlingen, Mitt i om insamlingen, klimatprojektet We don’t have time uppmärksammade uppropet och till sist fick insamlingen en blänkare i nyhetsbrevet Exponential view.