Vår framtid

Nyheter om insamlingen

Senaste nytt om insamlingen Vår framtid. För information om fler insamlingar: prenumerera på vårt nyhetsbrev.

28 maj • Vår framtid besökte Future Library i Oslo

2014 startade ett unikt projekt i en skog utanför Oslo. Idén från konstnären Katie Paterson var både enkel och utmanande. Varje år skulle en författare skriva en bok, som skulle publiceras först 2114.

Framtidsskogen som år 2114 ska avverkas för att bli böcker.

Inte nog med det, böckerna skulle tryckas på papper från skogen som planterats 2014. Projektet har fått uppmärksamhet världen runt och ledaren Anne Beate Hovind deltog bland annat på Nordiska museets framtidsdag i fjol. Nu var det vår tur att besöka Future Library, på tioårsdagen. Den mexikanska författaren Valeria Luiselli var utvald i år och hamnar i ett gott sällskap där bland annat Karl Ove Knausgård och Margareth Atwood redan ingår.

På plats fanns även volontärer från hela världen som kommit för att vara med och hjälpa till under ceremonin, som både ägde rum i skogen och i biblioteket i Oslo, där manuskriptet sedermera placerades.

Katie Paterson, Valeria Luiselli och Anne Beate Hovind under ceremonin.

För att se Anne Beate Hovinds föredrag på framtidsdagen, klicka nedan:

14 maj • Studiecirkel: Min plats i Norden

Nordiska museet är just nu en av flera platser där en studiecirkel med namnet Min plats i Norden äger rum. Studiecirklarna drivs och genomförs av Föreningen Norden. Föreningen Norden arbetar för att stärka dialogen mellan människor och beslutsfattare i Norden. De vill uppmuntra och möjliggöra nya möten, dialoger och samarbeten över gränser.

  Det behövs fler platser där människor kan mötas, diskutera och lära av varandra. För att skapa förutsättningar för människor att träffas och tillsammans med andra skapa konstruktiva och kreativa samtal har vi tagit fram studiecirkeln Min plats i Norden, säger Anna Scaramellini som är verksamhetskoordinator på Föreningen Norden.

Studiehandledning för studiecirkeln ”Min plats i Norden”.

Deltagare diskuterar hur framtidens mötesplatser skulle kunna se ut.

Studiecirkel i tre delar 
Studiecirkeln består av tre olika delar. Vid den första träffen genomförs en dialogpaus. Träff 2 med temat Framtidens mötesplats är en möjlighet att diskutera och komma med idéer kring framtidens mötesplatser. Den tredje och avslutande träffen har rubriken Min plats i Norden, och är en skrivarverkstad om livet, vardagen och framtiden i Norden.

Arbetet med studiecirkeln Min plats i Norden tar avstamp i Nordiska ministerrådets handlingsplan Vision 2030. Visionen är antagen av Nordens regeringar och siktar mot att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030. För att regeringarnas vision ska bli verklighet behöver människor involveras med sina idéer om hur framtiden kan se ut.

Läs mer om studiecirkeln Min plats i Norden och Föreningen Norden.

Hur vill du att framtiden ska se ut? Även om du inte kan delta i studiecirkeln så finns det fortfarande möjlighet att delta i insamlingen Vår framtid – en spaning mot Norden 2173. Delta i insamlingen.

13 februari • Vi blickar framåt under 2024

Nu är insamlingen Vår framtid – en spaning mot Norden 2173 inne på sitt andra år. Vilket år det har varit och så många fantastiska berättelser som har samlats in hittills. Stort tack till alla som deltagit med sin berättelse, eller för den delen besöker den här webbplatsen och utforskar innehållet. Insamlingen kommer att pågå till den 31 december i år och vi hoppas på att det fortsätter att komma in berättelser ända till slutet.

Vi söker fortfarande efter flera berättelser från ungdomar, framför allt från elever i gymnasiet. Eleverna får gärna delta med en egen berättelse, men vi uppmuntrar också lärare till att göra bidragen tillsammans med eleverna i klassrummet. Mer info hittar ni under Vår framtid för gymnasiet.

Privat

Vår framtid har testats av eleverna på Blackebergs gymnasium i Stockholm.

Bor du inte i Sverige men vill delta i insamlingen? Det går absolut bra. Vi välkomnar alla berättelser, men gärna från våra nordiska grannländer. En förutsättning i dagsläget är att man förstår grundläggande svenska, men vi tittar på att erbjuda insamlingar på andra språk i framtiden.

Om du redan har deltagit går det självklart bra att delta igen. Nuet och vår syn på framtiden förändras ständigt och det kan hända mycket på ett år. Så tveka inte att skriva igen om dina tankar och önskningar om framtiden har förändrats. Vilken framtid vill du ha?

14 december • Se filmerna från framtidsdagen

Den 11 november 2023 bjöd Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blev en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.

Samtliga föreläsningar och paneler spelades in och släpps nu för alla att ta del av. Totalt rör det sig om 8 olika filmer med nästan tre timmar klippt material. Passa på att förkovra dig i framtidsdagens spännande innehåll, en förlängning av insamlingen ”Vår framtid – en spaning mot Norden 2173”.

Här kan du ta del av framtidsdagens alla samtal.

11 november • Publiksuccé när experter och allmänhet samlades på framtidsdagen

Journalisten Cecilia Garme var moderator under dagen.

Journalisten Cecilia Garme var moderator under dagen.

Den 11 november var det äntligen dags för framtidsdagen ”Vår framtid – en dag om de långa perspektiven” att ta plats på Nordiska museet. Publiken fyllde upp både samlingssalen och vardagsrummet på museet och fick ta del av en dag fylld av inspirerande föredrag och skarpa debatter.

Panelsamtal med Karim Jebari, Lotten Gustafsson Reinius, Lyra Ekström Lindbäck, Anders Ynnerman och Gustav Martner.

Panelsamtal med Karim Jebari, Lotten Gustafsson Reinius, Lyra Ekström Lindbäck, Anders Ynnerman och Gustav Martner.

Bland föredragshållarna märktes bland annat Anne Beate Hovind, styrelseordförande för Future Library, Lise Lykke Steffensen, direktör för Nordgen, som driver Svalbards fröbank. Liksom Mats Lekander, professor i psykologi vid KI och SU, Jenny Andersson, professor i idéhistoria i UU, Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier och Jörgen Löwenfeldt, projektledare för Vår framtid vid Nordiska museet.

Det pratades inte bara framtid i föreläsningssalen, utan även i andra delar av museet. Innanför museets huvudentré visade vi citat och bilder från insamlingen Vår framtid, som nu fått in över 600 bidrag. På plats i museet var även Christian von Essen som spelade in intervjuer till sin podd Heja Framtiden och Emelie Dahlström Ravn från Föreningen Norden som delade ut rapporten Nordperspektiv. Det visades även ett bildspel av Jenny Svedberg Bunnel där 90 plussare berättar om sina tankar och önskningar för framtiden.

Filmer från dagen kommer att dyka upp på internet inom kort.

31 oktober • Vår framtid med i Nordperspektiv

Josefin Carlring, till höger, presenterar årets rapport.

Nordiska museet deltog under måndagen i Föreningen Nordens möte för släppet av rapporten Nordperspektiv, som tar sikte på den nordiska framtidsfrågorna. Träffen ägde rum på Voksenåsen i Oslo och var en del av de nordiska ministerdagarna. Senare samma dag fick ansvariga ministrar från de olika länderna rapporten i sina händer.

Vår framtid-projektet finns dokumenterat över ett uppslag, där bland annat olika slutsatser dras utifrån de inskickade bidragen. Läs rapporten här.

24 oktober • Kulturministern deltog i insamlingen på jubileumsdagen

Kulturministern överlämnar sina framtidsönskningar

Den 24 oktober 2023 firade Nordiska museet 150 år. Hurra! En höjdpunkten under dagen var den stora invigningen av jubileumsbron där själva Kulturministern närvarade. I Kulturministerns tal stod framtiden i fokus och hon lämnade även ett eget bidrag till Vår framtid. Tre önskningar för framtiden. Bidraget skrevs ner för hand och hamnade i en förseglad mapp som sedan kommer att förvaras fysiskt i Nordiska museets arkiv.

Vad önskade sig då Kulturministern för framtid? Här kan du läsa vad hon skrev.

9 oktober • Visionär framtidsdag på Nordiska museet den 11 november

Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier bjuder in till en dag om framtiden den 11 november. Under dagen kommer ni kunna lyssna till föreläsningar och panelsamtal, men också kunna ta del av andra aktiviteter som sker i museibyggnaden.

Vart är vi på väg? Vart vill vi? Och vem är det som styr, egentligen? Under den här dagen vrider och vänder vi på framtiderna. Både de som väntade oss förr och de vi blickar framåt mot nu. 

Vår framtid – En dag om de långa perspektiven är ett samarbete mellan 50-årsfirande Institutet för framtidsstudier  och 150-åringen Nordiska museet, och en förlängning av jubileumsinsamlingen Vår framtid – på spaning efter Norden 2173.

Mer om dagen och biljetter hittar ni i kalendariet på Nordiska museets hemsida.

12 september • Media uppmärksammar de insamlade visionerna

Vad kan näringslivet lära av folkets framtidsvisioner? Den frågan ställer sig Dagens industri i en artikel om insamlingen Vår framtid, som publicerades den 12 september. Kanske att många tycks sträva efter ett enklare liv? Det är en av slutsatserna som kan dras efter att Nordiska museet gått igenom de första 500 berättelserna i Vår framtid. Läs artikeln här.

18/8 • Över 500 bidrag i insamlingen

Nu har Vår Framtid fått in över 500 berättelser, vilket i början var målsättningen för insamlingen. Men vi stannar så klart inte här, utan det kommer fortsatt gå att lämna in sina berättelser en lång tid framöver.

Under sommaren började vi även genomföra fördjupade intervjuer via Zoom med personer som redan deltagit i insamlingen. Dessa kan ni hitta här på sajten och det var även just ett sådant bidrag som kom att bli nummer 500.

15 juni • Presentation för framtidsforskare

Den 15 juni besökte personalen på Institutet för framtidsstudier Nordiska museet som ett led i ett samarbete om framtidsfrågor. Under mötet presenterade projektledaren Jörgen Löwenfeldt insamlingsarbetet med Vår framtid, hur det kan användas av forskare och hur det knyter an till Nordiska museets långa historia av samtidsdokumentation. Vi fick även lyssna till docenten och förre statssekreteraren Maja Fjaestad som berättade om tips på hur man kan nå fram med sin forskning på en politisk nivå.

17 maj • Berättarträff i Norrköping

Vilken framtid vill vi ha? Frågorna i insamlingen Vår framtid utgjorde grunden för träffen på Stadsmuseet i Norrköping i söndags då Berättarnätet hade en träff. Diskussionerna var många. Någon beskrev framtiden som en cykel, någon annan lyfte fram vikten av möten där folk får tala till punkt och ytterligare någon såg utvecklingen av Norrköpings industrilandskap som ett exempel på hur till synes osannolika visioner kan bli verklighet. Träffen var en del i en svit som Nordiska museet anordnar under våren. Nästa sker i Linköping.

20 april • Skrivkurs om framtiden med Liv i Sverige

Under gårdagseftermiddagen testade vi ett nytt koncept för att samla in framtidstankar, i samarbete med Liv i Sverige. Under den första träffen skrev deltagarna i grupp, men fick också möjlighet att läsa högt och diskutera sina tankar, vilket ledde till stimulerande diskussioner. Vid nästa träff kommer vi att fokusera på att läsa varandras texter och ge feedback. Allt under ledning av Ingrid Sjökvist och Holger Nilén från Liv i Sverige. Vill du också vara med på skrivstugor, på plats eller digitalt: mejla oss.

5 april • Över 250 bidrag i insamlingen

Nu har över 250 berättelser om livet här och nu och tankar om framtiden skickats in till Nordiska museets samlingar. Bland dessa har vi valt ut fem som vi tycker är läsvärda. De ligger samlade här nedan.

Therese Sjögren skriver att hon vill se att demokrati råder i alla världens länder och att vi utvecklar städer och samhällen på ett hållbart sätt.

Adrian Skoog hoppas att vi i framtiden har gjort framsteg med klimatsituationen så att vi fortfarande kan leva på vår planet.

Jesper Welin vill se en större satsning på välfärden för att få bukt på brottslighet, fattigdom och socialt utanförskap.

Signaturen KEVIS hoppas att förnuftet ska segra över kapitalet och att vi är mer ansvarstagande och agerar snabbare i framtiden.

Signaturen Lovisab tror att vi år 2173 lever mer lokalt och har mer tid att sköta om oss själva, våra relationer och miljön.

22 mars • Den första skrivstugan

Välbesökt skrivstuga på museet. Foto: Privat.

I kväll, den 22 mars, anordnade Nordiska museet en första skrivstuga för insamlingen Vår framtid. Eventet genomfördes ihop med skrivkollektivet Shut up and Write, genom Meetup. Fler skrivstugor planeras under våren, bland annat med Liv i Sverige (anmäl dig här), Heroes in Sweden (i Linköping) och Berättarnätet (i Norrköping).

16 mars • Engelsk presentation

Nu har vi en engelsk presentationstext om insamlingen, som du finner här. För att översätta övriga delar av sajten får vi hänvisa till Google translate, klicka här för det.

14 mars • Poddintervju och personporträtt

Podden Heja framtiden har gjort ett inslag med Jörgen Löwenfeldt, projektledare för Vår framtid. I podden diskuteras bidragen i insamlingen och hur framtiderna tycks vara många.

Även tidningen Syre uppmärksammar Vår framtid i allmänhet och deltagaren Lovisa Bergström i synnerhet i en artikel om en hållbar framtid. En tillbakagång eller utveckling? Det kan ligga i betraktarens öga. Läs hennes bidrag här.

12 mars • Media om insamlingen

Vår framtid har figurerat i media många gånger sedan lanseringen i januari. Här följer ett urval med länkar.

SVT Kulturnyheterna gjorde ett inslag med Örjan Hedenberg, som var med och spådde framtiden i vår insamling från 1997.
Magasin K besökte museet för att diskutera insamlingsfrågor i allmänhet och Vår framtid i synnerhet.
TV4 Nyhetsmorgon gjorde ett inslag om hur vi såg på framtiden förr, där vi bland annat bläddrade i ”Ödets bok”.
Spanarna i Sveriges Radio diskuterade Nordiska museets insamlingsverksamhet som en av tre spaningar.

Fler länkar från januari-mars 2023: P1 Trettondagsmorgon pratade med Susanne Eriksson, P4 Blekinge träffade Jennie Fredriksson, P4 Stockholm om insamlingen, Mitt i om insamlingen, klimatprojektet We don’t have time uppmärksammade uppropet och till sist fick insamlingen en blänkare i nyhetsbrevet Exponential view.

10 februari • 100 bidrag i insamlingen

Nu har över 100 personer valt att skicka in sina framtidstankar till Vår framtid-insamlingen sedan starten 26 januari. Målbilden är att få in över 500 bidrag innan 2023 går mot sitt slut. Förhoppningen är att dessa berättelser ska utgöra en grund både för forskning och utställningar i vår tid, men även för framtiden. Kanske kommer just din berättelse ställas ut på Nordiska museet till trehundraårsjubileet år 2173?

3 februari • Vår framtid i Bergen

Petronelle Halvorsen og Sveinung Giske

Torunn Håland, Malin T. Tureby och Jörgen Löwenfeldt under ett panelsamtal.

Nordiska museet deltog i helgen under Memoarkonferensen i Bergen för att prata om Vår framtid och möjligheterna att samla in berättelser utifrån ett nordiskt perspektiv. Tillsammans med Memoars dagliga ledare Inger Christine Årstad berättade projektledaren Jörgen Löwenfeldt om ett kommande samarbete för att få in fler muntliga berättelser att spara för framtiden. Se föredrag och panelsamtal i efterhand genom denna länk.

26 januari Lansering

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris. Med insamlingen ”Vår framtid – en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt. Insamlingen sker digitalt och är öppen för alla. Nå pressmeddelandet här.