Vår framtid

Barnen om framtiden

Vad tror barnen om sina liv som vuxna? I insamlingsprojektet Mitt liv, som är ett samarbete mellan Nordiska museet och UR, har vi frågat tusentals grundskoleelever just det.

Foto: Brotorpsskolan

Klass 6 A på Brotorpsskolan i Bagarmossen är en av klasserna som vunnit priset ”Årets skaffare”.

Barnen är framtiden. Om några decennier tar de över samhället, och ytterligare decennier senare tar deras barn över efter dem. Och så har det alltid varit.

Vi har bett elever runt om i Sverige och i svenska skolor utomlands att skriva en fiktiv dagbok från en typisk dag i just deras liv år 2050. De har fått instruktioner att ta ut svängarna och våga spekulera, men samtidigt försöka underbygga sina resonemang utifrån frågor de tycker är viktiga.

Nedan publicerar vi ett urval av dessa berättelser, och fler kommer att tillkomma löpande eftersom insamlingen alltjämt pågår. Är du lärare, elev eller förälder? Då kan du nå skolinsamlingen Mitt liv genom denna länk.

Texterna är bildsatta med AI-bildgeneratorn Dall-E, utifrån beskrivningar hämtade från bidragens innehåll.

“År 2050 kommer nog världen se bättre ut än vad den gör idag. Klimatet har nog blivit bättre och att det är nästan fred på jorden.”

Elice, 13 år

“Jorden ser fruktansvärt dålig ut med allt plast överallt och dålig luft. Men alla har gasmasker. Men Mars har ganska bra natur.”

Theon, 11 år

“Min tandborste är anpassad för att döda alla skadliga bakterier och smuts på mina tänder.”

Changchen, 15 år

“Den stora stormakten nu är EU som har slagit ihop sig till ett land. Sverige valde dock inte att vara med och ingår nu i Skandinavien som har blivit ett land.”

Anton, 15 år

“Vetenskapen har ändrats ganska mycket. Det finns fler vaccin till farliga sjukdomar och även fler botemedel till olika sorters cancer.”

Molly, 13 år

“Hur man bor är också ganska annorlunda, nästan alla har solceller på taket och egna energisystem hemma. De företag som släpper ut mycket växthusgaser får betala jättehöga straffavgifter. Att flyga har blivit superdyrt och att åka tåg är väldigt billigt nuförtiden.”

Elza, 15 år

“Jag la mig i sängen tillsammans med min make och tittade på vår väldiga bokhylla. Böcker av papper har hållit sig kvar, vilket jag är otroligt tacksam över.”

Hanna, 15 år

“Men om jag lever då, så kommer det nog vara ett helvete. Ingen gör ett skit för att stoppa global uppvärmning, så enligt National Geographic så kommer Stockholm vara helt under vatten.”

Agaton, 15 år

“Efter elektrifieringen av trafiken har staden och luften blivit renare och fler och fler uteserveringar har öppnat runtom i stan.”

Dante, 15 år

“Klädmaskinen är en dataskärm som har alla mina kläder inlagda i ett stort system. Genom att skriva in vad jag ska göra under dagen så väljer maskinen ut den perfekta klädstilen.”

Mira, 15 år

“På grund av den höga elektricitetkonsumtionen kommer det finnas nya sätt att skapa elektricitet som kommer skapa mycket elektricitet med liten kostnad. Ett sätt skulle kunna vara att man klyver atomer i en evighet. ”

Oscar, 15 år

“Världen har helt gett upp hoppet och folk har slutat bry sig om krisen och forskarna har gett upp med att komma på idéer för att rädda jorden.”

Ellinor, 14 år

“Jag glömde kanske att säga att Kina härskar över oss alla. Kejsaren gillar inte tekniska tjejer.”

Flora, 12 år

Berätta du också!

Hur ser du på vår framtid? Med den här insamlingen vill Nordiska museet fokusera på din önskade framtid. Hur vill du att Sverige och världen ska vara i framtiden? Vad kan vi tillsammans göra för att nå dit?

Skicka in din berättelse!