Vår framtid

Framtidsdilemman

Den 25 oktober 2024 invigdes samtidsdelen i Nordiska museets utställning Nordbor, med nya berättelser och tre interaktiva stationer om natur, familj och tanke. Besökarna kan utforska samtida dilemman, med perspektiv från forskare inom varje tema. Så kallade framtidsdilemman.

Här kan du ta del av filmerna som går att se i utställningen.

Är naturskog viktig för Nordens framtid?

Flora Mary Bartlett, forskare vid Linköpings universitet. Flora forskar om miljö, människor och skogsförlust.

Naturskogen i Norden, där det finns träd av olika ålder och arter, riskerar att ersättas av planterad enformig skog. Vilka konsekvenser skulle det kunna få? Skogen är en del av många människors identitet och kulturhistoria och ett hem för många andra arter. Samtidigt är skogen en viktig ekonomisk resurs och trä är en råvara som kan ersätta material som betong eller plast. Skogsbruket är en faktor i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Men på samma gång har planterade skogar, som bara har en sorts träd, mindre motståndskraft än naturskogar och urskogar vid exempelvis bränder och stormar.

Lyssna till forskaren Flora Mary Bartlett och ta reda på vad du och andra besökare tänker om dilemmat.

Vill du att en AI-assistent hjälper dig att fatta beslut i vardagen?

Emma Engström, forskare vid Institutet för framtidsstudier. Emma forskar om AI – nya teknologier och mänsklighetens framtid

Teknikutvecklingen går fort över hela världen och även här i Norden. Hur vore det egentligen om en AI-assistent hjälpte oss att fatta beslut i vardagen? En digital hjälpreda för att göra oss mer effektiva, lösa vardaglig planering i hemmet och fatta beslut kring familjen eller arbetslivet. En sådan assistent, som vet allt om oss, skulle kunna ge riktigt vassa tips. Men är tekniken neutral och vad händer med oss som människor om vi alltid fattar avvägda beslut?

Lyssna till forskaren Emma Engström och ta reda på vad du och andra besökare tänker om dilemmat.

Har vi i Norden blivit för individualistiska?

Medverkande är Pontus Strimling, forskare vid Institutet för framtidsstudier. Pontus forskar om hur samhällsvärderingar ändras.

Ur ett globalt perspektiv blir värderingarna i Norden mer och mer liberala och utvecklingen har gått fort. Individens rättigheter är naturligtvis viktiga liksom den enskildes möjligheter att välja själv. Men har vi i Norden blivit för individualistiska? Kan utvecklingen påverka hur vi förhåller oss till det kollektiva ansvar som behövs för att få ett demokratiskt samhälle att fungera? Eller medför den individuella friheten istället att vi självvalt tar ett kollektivt ansvar?

Lyssna till forskaren Pontus Strimling och ta reda på vad du och andra besökare tänker om dilemmat.

Filmerna är producerad av Drakflygaren Produktion och illustrationer är skapade av Annica Klingspor. Intervjuerna genomförs av Jörgen Löwenfeldt, Projektledare digital insamling på Nordiska museet.

Berätta du också!

Hur ser du på vår framtid? Med den här insamlingen vill Nordiska museet fokusera på din önskade framtid. Hur vill du att Sverige och världen ska vara i framtiden? Vad kan vi tillsammans göra för att nå dit?

Skicka in din berättelse!