Vår framtid

Berättat av Ägge

Man. Född 12 januari 2005. Student. Järfälla.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag lever jag med mina föräldrar i en lägenhet strax utanför Stockholm, mina föräldrar börjar bli äldre och min pappa går i pension nästa år. Mina tonår har handlat om att spela fotboll och umgås med mina närmaste vänner som har hängt ihop sedan vi gick på förskolan. Tyvärr har jag skadat mitt knä två gånger de senaste åren vilket har lett till att jag inte har kunnat leva lika aktivt som jag då önskat. Utöver att spela fotboll älskar jag även att åka skidor samt att styrketräna på gym. Mina studier på gymnasiet går väldigt bra även fast jag tappat lite av min tidigare studiemotivation. Jag har precis haft mina två första jobb i somras och siktar på att komma ut på arbetsmarknaden inom de kommande månaderna. Jag är även sjukt taggad på att fyllq 18 om några veckor och hoppas att jag kan ta körkortet så snabbt som möjligt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att dagsläget i världen har blivit mycket mer oroligt på de senaste åren speciellt med tanke på kriget i Ukraina. Det känns som att spänningarna mellan öst och väst samt kalla krigets konflikt är igång igen. Levnadskostnaden är idag skyhög i princip hela världen, mat, el och bränslepriser. Läget i Sverige känns även mer oroligt då de politiska klyftorna har växt sig starkare i samband med valet 2022 och problemen med kriminalitet och gängvåld lägger sig som ett mörkt moln över landet.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill se ett stabilt liv i Sverige där mina barn kan växa upp med alla möjligheter att lyckas i livet. Jag önskar att de kommer att få skaffa vänner som även dom har möjligheten att lyckas. Jag önskar även att den tekniska utvecklingen inte ska ta över våra liv allt för mycket, idag upplever jag att alla är väldigt upptagna på internet och sociala medier och glömmer bort det fina och enkla i livet, som familj, vänner och att utforska världen. Om 30 vill jag arbeta med något som jag verkligen brinner för och kanske till och med kan bidra med en positiv utveckling i samhället. Jag önskar även att jag i mitt yngre liv ha rest runt i världen och upplevt saker som jag ännu inte upplevt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år önskar jag innerligt att vi har lämnat efter världen i ett godtagbart skick för kommande generationer med klimatkrisen i åtanke. Efter såhär lång tid hoppas jag att världsproblem som fattigdom, hunger och segregation inte längre är befintliga. Fred på jorden och alla har möjligheten att leva livet till dess fulla potential.

Publicerat

21 december 2022

Berättat av

Ägge

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00018

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!