Vår framtid

Berättat av Agneta Johansson

Kvinna. Född 4 mars 1956. Pensionär. Norrköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det är fel att kräva en stor årsinkomst tex för att få hyra en lägenhet,även om personen alltid betalat sin hyra i tid och varit skötsam så blir de ofta nekade att få hyra en lägenhet tex om de vill byta sin lägenhet mot en annan, de kanske behöver flytta för att komma närmare sina barn och barnbarn eller av andra anledningar vill eller behöver byta bostad. Jag tycker också det är fel och upprörande att det avverkas så mycket skog på en del platser, gammelskogarna förstörs. Jag är också helt emot jakt på djur, djuren har samma rätt som vi människor att få leva sina liv. En annan viktig sak tycker jag är att dömda brottslingar som fått ett fängelsestraff kommer ut efter två tredjedelar av strafftiden, och en del straff är alldeles för låga

tex vid kvinnomisshandel, våldtäkter, väldigt många kvinnor anmäler inte sådana saker för de vet att förövaren inte blir dömd eller som sagt när de blir dömda får så lindriga straff trots att de förstört livet för brottsoffret.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har de senaste 8 åren genomgått flera operationer, har höftproteser, och hade cellförändringar och fick då opereras plus att jag ramlade och fick två frakturer. Det här hände i Stockholm. Jag tänkte ofta på hur fantastiskt vi har det i Sverige där alla medborgare får så bra vård och så Billigt! Vi betalar hög skatt i Sverige därför kan vården vara så billig, jag hade inte tänkt på det innan. Jag är mycket tacksam. Och skolan är gratis för alla medborgare, och t.o.m skollunchen är gratis, så är det inte i många andra länder. Så har vi socialbidrag för dem som behöver. Men en sak är dålig och behöver ändras, och det är veterinärkostnaden, vilket är extremt dyrt så många människor som har ett sjukt djur och inte har råd låter sitt djur bli avlivat istället för hjälpt, så borde det inte vara i Sverige. Det borde finnas något sätt att ändra på det för även om djuret är försäkrat så blir det alldeles för dyrt för många.

Jag tycker att det var fel att lägga ned den allmänna värnplikten, alla medborgare borde få utbildning i att försvara vårt land, både män och kvinnor.

Maten är alldeles för dyr, många yngre människor tjänar minst dubbelt så mycket på bara ca 15 år och det är nästan omöjligt att klara sig ekonomiskt för många ensamstående pensionärer tex så får många av dem så låg pension och om de har bara lite mer än socialnormen så får de inte ekonomisk hjälp, det är allvarligt. Det är människor som jobbat hela sitt liv och byggt upp vårt samhälle, de borde vara värda mer. Tex tänk på alla som kanske får ut endast 12 till 13.000 kronor jämfört med en yngre person idag som får ca 25-35.000 kronor i lön, hur ska de klara av att betala alla räkningar och den extremt dyra maten utöver hyran? Många handlar då på kredit med en oerhört dyr ränta, det blir en ond cirkel, de kan inte kosta på sig själva något och att åka bort några dagar på semester är omöjligt. Många av dessa ensamstående fattigpensionärer har också ett husdjur tex en katt eller hund som ska ha mat och kanske veterinärvård ibland. Husdjuret är jätteviktigt för många mentalt som sällskap.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tycker att barn och ungdomar idag har gått miste om enkelheten och djur och naturupplevelser. Många av dem som bor i städerna kommer aldrig i kontakt med naturen. Mycket i världen har blivit så ytligt och det här att människor går omkring och tittar i sina mobiler så mycket när de är ute är hemskt tycker jag. När jag var barn lekte man i skogen, byggde kojor mm. Det gör inte barn längre. Det finns mycket att skriva om men jag stannar här.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att dödsstraff är förbjudet i världen, och hoppas att krigen är avskaffade. Att jämlikheten är bättre, att fattigdomen är borta. Så kommer nog inte att ske, jag tror tyvärr att det blir ännu större skillnader mellan fattig och välbärgad. Egoismen ökar på många sätt, men jag tror ändå att vissa saker blir bättre tex att forskningen går framåt inom läkarvetenskapen, mediciner finns mot fler sjukdomar. Kanske återkommer ”gröna vågen” dvs fler kanske flyttar ut på landsbygden.

Jag tror att människor kan åka till rymden ja de som har råd. Det som oroar mig mycket är skövlingen av regnskogen och jakten på vissa djur gör att de utrotas, jag är mycket oroad över att elefanterna orangutangerna och andra djur är utrotade i det vilda och bara finns kvar på zoo att beskåda.

Jag misstänker att krigen blir värre, risken har ökat mycket för ett världskrig igen. På flera håll minskar kärleken till sin nästa ännu mer och djuren är en handelsvara, något man bara tjänar pengar på. Risken för fler epedimier ökar.

Publicerat

9 februari 2023

Berättat av

Agneta Johansson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00096

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!