Vår framtid

Berättat av Albin Nerpin

Man. Född 28 mars 2004. Hockey och skola. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som fungerar bra är min familj och mina resvanor. Jag älskar min familj och jag få mycket hjälp av dom med det jag behöver hjälp med. Vi i min familj reser även mycket vilket jag tycker är väldigt kul, för att vi i familjen kommer samman mer och bättre då än när vi är i sverige då jag spelar hockey och går i skolan så det inte finns mycket utrymme till att umgås med familjen. Det som skulle kunna gå å förbättra är att inte resa lika mycket utan kanske begränsa sig till en gång per år, och försöka äta mer familjemiddagar med familjen hemma.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att levnadssättet är bra i sverige och i norden, men det har varit bättre i sverige förut t.ex för att det sker mer olagligheter just nu i landet. Men om man ser till hela världen ur ett perspektiv så tycker jag att det kan börja bli väldigt problematiskt med miljön och med konflikter. Miljön slits mer och mer för varje år och vissa länder försöker att satsa på mer bättre energikällor som släpper ut mindre koldioxid men många länder har inte råd med det utan måste köra på t.ex kolkraften som de landet har råd med. Många konflikter kommer att urarta om x antal år tror jag, för just nu krigar man för att döda och mörda civila och bomba civila mål, istället för att lösa konflikter på andra smartare sätt. Jag tror att den största konflikten nu ( ryssland och ukraina) kommer att spåra för att putin avancerar mer och mer och har idag på årsdagen av invasionen av ukraina satt ut sarmat bomber som är redo att skjutas upp och utplåna världen när putin känner för det vilket är väldigt problematiskt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att sverige och norden har minskade antal brott som begås och man ska ha lika välfärd som nu men att man kanske ändrar synen på invandring och försöker lära upp nyanlända tidigt att lära dom svenska och få alla att göra rätt för sig. Jag vill även att de kommande generationer ska kunna leva ett hälsosamt liv utan att växa upp i en klimatkris eller i en radioaktiv värld där man kan få cancer av att gå utanför sitt hus. Jag vill att alla länder i världen ska kunna komma överens om allt, visst är de ok och tänka och tycka olika men att man reder ut saker utan våld och vapen och inte behöver begå terrorbrott för att visa makt och visa gud saker. Man ska kunna lösa saker på ett moget sätt för att alla ledare är vuxna män och kvinnor och är tillräckligt mogna för att inte barnsla sig med bomber och krig för att visa makt och “vinna” konflikter.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att världen kommer att vara problematisk att leva i om 150 år, för temperaturen kommer vara skyhög av värme och iskall av kylan och mer översvämningar och mer krig kommer det att vara. Jag tror att sverige och norden kommer att vara i krig med hela världen om 150 år om inte hela jorden inte är förstörd då förstås. Men min dröm om 150 år är att sverige norden och världen kan komma överens på ett bra sätt och att man har minskat klimatkrisen och alla utsläpp och skövling av jordens lungor alltså regnskogarna. Jag tror att denna dröm tyvärr inte kommer att gå i uppfyllelse men jag hoppas det så att alla kommande generationer kan leva ett bra liv utan klimatkriser och konflikter jorden runt med kärnvapen och civila och civilas bostäder utplånas av artellerier av stormakter. Jag värnar till alla länder att man tar sitt ansvar kring klimat och konflikter och att ledare visar sig mogna och löser konflikter på ett moget sätt.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Albin Nerpin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00146

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!