Vår framtid

Berättat av Amanda

Kvinna. Född 11 november 1988. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag försöker göra min del av att ta hand om jordklotet och världen vi lever i. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, det är uttjatat men å så sant. Jag har nyligen börjat sortera matavfall till biogas vilket jag tycker är ett bra initiativ från min hyresvärd. Jag försöker att inte slänga så mycket mat och när jag rensar kyl, frys och skafferi gör jag ibland bakverk till hemlösa. Jag önskar att jag kunde göra mer. Jag hoppas att det inte kommer finnas hemlöshet någon dag i framtiden och att vi blir bättre på att ta hand om varandra.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker vi tar rätt steg mot att minska klimatförändringarna men det är inte tillräckligt. Jag skulle kunna tänka mig att offra lite av vår välfärd för att ge plats åt kommande generationer och jag tror att fler än vad man tror skulle gå på det tåget de med. Jag tycker att vi är ett solidariskt samhälle överlag men det finns undantag. Hemlösa glöms bort, vare sig de är svenska eller utländska. Som kattägare hoppas jag att katter får större status i samhället och inte stryker omkring och fryser ihjäl på vintrarna utan hem.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Att alla vuxna människor ska ha ett jobb de gillar och trivas med sin tillvaro. Att barnen ska känna sig säkra och uppskattade och älskade. Att vi tillsammans verkligen tar nya tag mot klimatkrisen och andra utmaningar gällande miljön. Jag hoppas att arbetare i fattiga länder får bättre villkor och att vi i den rika delen av världen slutar utnyttja dem medvetet eller omedvetet. Regeringen och riksdagen borde ställa högre krav på framställandet av de varor som kommer in i vårt land. Förhoppningsvis blir Fairtrademärkning mer vanligt, kanske till och med standard.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att vissa saker kommer att gå framåt och andra saker bakåt. När den yngre generationen blir politiker kanske det sker en förändring i vår syn på världen, miljön och politik men jag tror att det på något sätt är mänsklig natur att vara bekväm i den sits man är även om det skadar miljön. Men kanske förändras det? Jag tror det finns ett glapp i vad folk önskar och vad man är villig att göra för att nå dit och det kommer alltid vara ett problem.

Publicerat

22 mars 2023

Berättat av

Amanda

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00225

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!