Vår framtid

Berättat av Anton stenberg

Man. Student. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att jag lever ett bra liv idag jag tar studenten nu efter 13 års utbildning och känner att det har varit lärorikt. Jag är väldigt tacksam över att sverige har gratis utbildning.

Jag tycker inte att jag tänker så mycket på miljön och gör det som är lättast. Jag tror att det är viktigt att företag gör de mer miljövänliga alternativen billigare. Ett exempel för detta är att det kostar cirka 700 kronor för mig att ta tåget men jag kan åka tåg till arlanda och flyga hem billigare och snabbare. Jag tror att om sj hade sänkt priserna på tåget och att tågen hade utvecklats kommer fler vara villiga att ta tåg. Det tror jag är en av huvudsakerna, att det måste vara ett annat alternativ som är bättre och snabbare så att man kan föra ut de gamla. Det tror jag är viktigt med allt att det kommer bättre allternativ.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

I sverige lever vi i ett av de mest jämställda länderna i världen. Men sverige har fortfarande mycket problem. Ett av de stora problemen vi har i sverige är segregeringen i samhället. Där man delar upp människor och sätter upp förutsättningar för kriminalitet och annat. När människor kommer till sverige så placeras människor i utsatta områden. Detta leder ofta till att enda utvägen är kriminalitet och det enda sättet man kan tjäna pengar. Det är såklart en väldigt svår situation men jag tror att det är viktigt att vi försöker förhindra krig, svält och förbättra livsvillkoren i länderna så att människor inte behöver lämna sina länder. Ett exempel på detta är kriget i ukraina där människor flyr sitt land. När de kommer till andra länder som invandrare blir de segregerade och utsatta.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Sverige ska inte ha några nettoutsläpp 2045 och för att det ska vara möjligt måste mycket hända. Jag tror att i framtiden kommer sättet vi transporterar oss på vara väldigt viktigt. Många tror att elbilar är framtiden men jag tror att det blir svårt. Vi har redan elkriser och om alla skulle köra runt med elbilar kommer det inte funka. Jag tror framtiden är att vi måste hitta andra sätt att transportera oss på som t.ex höghastighetståg som man åker kommunalt. Det kan också vara bilar som körs med något annat bränsle. Det tror jag är viktigt efterssom elbilar kritiseras hårt idag och då måste en ett annat alternativ vara möjligt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Att tänka sig 150 år i framtiden är svårt. Men jag tror att det kommer vara ett väldigt annorlunda levnadsätt ifrån idag. En stor del av befolkningen lever kanske på en annan planet för att jorden är så förstörd. Det kan också vara så att vi tar material och annat ifrån t.ex mars för att vi har förbrukat det på jorden eller behöver mer. Jag tror också att det kan vara mer krig då man krigar över de naturresurser som finns kvar. Det kan också vara så att hela länder är utplånade efterssom de vapen människan har lyckats tillverka är så starka.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Anton stenberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00159

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!