Vår framtid

Berättat av Camilla Mellgren Tikka

Kvinna. Registrator. Karlstad.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Efter några riktigt tuffa år där min far, styvfar och mot gått bort kändes det som att min livsgnista försvunnit. Jag hade vårdar min mor några dagar i veckan, samtidigt som jag jobbade, och det var mycket på jobbet. Jag arbetar som registrator på en myndighet som blev överöst av coronafrågor men även av kriget i Ukraina, så ledigt var det inte snack om. Det var i ord oförsig skönt att ha något att göra, mor krävde inte min uppmärksamhet till 100 %. När mamma sen reste så var det att ordna begravning och bouppteckning. Jag har just kommit ur den bubblan ock kan nu se framåt. Vad gör jag då? Jo sånt jag alltid drömt om: går med i styrelsen i lokalföreningar. En med vandring som tema och en med hembygdsintresse. Jag är med i flera föreningar sedan tidigare men mera passivt. Så upplyftande att vara socialt aktiv. Vilken tur att vi har vår svenska föreningskultur. Här kan jag prata med folk på folks vis, till skillnad från på mitt arbete där det på rasterna pratas : träning, gardiner: smutsiga fönster eller jobb.! Så upplyftande det är att prata om riktiga saker, som kultur och historia!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det är lättare för en tonåring att få tag på illegala saker på gatan än att få tid hos barn- och ungdomspsykiatrin. Så ska det väl inte vara! Och till råga på allt som förälder kan du inte ens göra ärenden på 1177, Vårdguiden, efter att ditt barn fyllt 13.

Och många av de barnen har föräldrar som inte ens kan förstå den byråkratiska svenskan.

Just nu är kilopriset för smör riktigt högt, vilket det i och gör dig varit i alla tider. De senaste åren har vanligt folk haft pengar till annan lyx än smör, som bubbelpooler eller båt, men nu går pengarna i större utsträckning till mat och försörjning. Det är som det ska vara tycker jag.! Producenterna har knappt kunna leva på det de producerar och tvingas lägga ner. Vilket resulterar i att Sverige inte har någon matproduktion när det sen blir en kris…

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Vi lägger skatt och visar solidaritet med varandra. Maten kostar pengar men räntan är låg. ( bankerna får inte ta ut storvinster och skolornas intäkter återinvesteras i våra barn)

Politikerna är eniga och det är förbjudet att bränna vare sig biblar eller koraner. Folk får tro på vad de vill så länge det inte skadar någon.

Skolorna får mer än polismyndigheten i budgeterna så att varje barn får rätt förutsättningar oberoende av deras hemmiljö eller sociala status. Mina barnbarn har förstått att livet inte handlar om pengar utan att skogen och kulturen gör att vi kan ha ett bra liv utan lverflöd.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Dessvärre ser jag ett nedsläckt land, där alla har ett eget boende, (tydligen viktigt idag då det byggs så ofantligt många bostadskomplex idag) väldigt ensamma och rädda människor som drar sig undan det sociala.

Jag hade önskar att elen drivs av solceller med batterier som inga barn från Kongo, eller annat u-land, sorterat tungmetaller till för att vi ska få dem billigt.

Min förhoppning är att det finns någon svensk urskog att gå till gör att hämta själen.

Vi går väl se om det är ryska vi pratar till vardags, men kanske pratar vi svenska hemma när ingen hör oss.

Publicerat

15 mars 2023

Berättat av

Camilla Mellgren Tikka

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00210

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 782 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 782 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!