Vår framtid

Berättat av DW

Man. Född 18 januari 2006. Gymnasie elev. Eskilstuna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det fungerar bra genom att det är relativt okej att få klä sig mer hur man vill medans för så fick inte män klä sig i klänning som exempel. Även fast det är okej så betyder det inte att att man blir fullt accepterad för det finns fortfarande normer som de flesta följer vilket kan leda till att folk som vill klä sig på olika sätt inte mår bra psykiskt för att man inte känner sig bekväm i det ’’normala’’ kläderna.

En sak som kan vara på ett sätt dåligt är att man mer klär sig efter modet som inte är så praktiskt för dem brukar ofta vara lite stelare medans för så klädde man sig mer åt det praktiska hållet så du kunde göra lite mer saker i som att odla eller bygga mm. En till sak som är dåligt enligt mig är att i vissa religioner så måste du klä dig på ett visst sätt speciellt för kvinnor som att ha slöja och heltäckande kläder vilket skulle kunna leda till att man inte mår så bra i värmen för att det blir så kvävande att vara helt täckt av klädesplagg medans det är stark sol och en hög värme.

Så jag skulle alltså vilja ändra hur kvinnor får se ut och klä sig i vissa religioner vilket jag vet att inte jag kan/får göra för att det är deras tro inte min men jag tror det hade varit bättre om dem inte varit tvingade att ha speciella kläder i hög temperatur och sånt. Jag skulle alltså vilja att kvinnor ska få bestämma lite mer själva hur dem vill klä sig.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att samhället fungerar relativt bra i norden och det tycker jag eftersom att det är ett relativt jämlikt område och man accepterar mer eller mindre all oavsett vart du kommer från eller sexuellägining mm. Men det skulle kunna bli mycket bättre genom att jämna ut lönerna så att oavsett man, kvinna eller hudfärg så ska du få samma lön om man jobbar med samma sak för nu får vita män mest medans utländska kvinnor minst. Så även fast det är ’’jämt’’ så skulle det kunna varit bättre.

Jag tycker att den världsliga bilden är mycket sämre än den för norden för att det är mycket mer ojämnt mellan kön framför allt i Mellanöstern där tack vare deras religion får inte kvinnor alltid jobba, köra bil eller röst vilket leder till att det kan bli en hel del konflikter för att kvinnor jobbar för lite mer jämlikhet vilket kan sluta i mord som i Iran där det sker protester konstant vilket slutar i att diktatorn dödar de som protesterar. Det är också ganska dåligt världslig med krig vilket norden har varit bra på att undvika men alla har inte den turen vilket leder till många döda många som flyr och man behöver lämna sina familjer vilket är väldigt tragiskt.

Jag skulle vilja förändra så att det blir mindre konflikter vilket man kan göra genom att acceptera varandra och inte trycka ner t.ex. kvinnor i Iran för då hade det varit lite bättre. Det hade även varit bra om man kunde få slut på krig men det är nog det svåraste som finns för att människor inte kan samsas om många saker.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag skulle vilja att man inte ska bli nedtryckt för saker som sexualitet, religion, hudfärg jag skulle även vilja att man förbättrar miljön vilket man kan göra genom att få bort fossila bränslen men det är svårt att bara plocka bort det kommer ta ett tag men jag hoppas att om 30 år är det borta och hoppas på att jorden är bättre för mina barn än vad det är nu. Jag skulle även vilja se onödiga konflikter/krig som det i Ukraina ska försvinna vilket är svårt men man kan hålla hoppet om att det blir så.

Jag skulle vilja ha ett bra och välfungerande samhälle som är ett fredligt och att alla ska vara accepterade oavsett hur dem ser ut eller om dem är homosexuela eller bisexuela mm. alltså ett samhälle som inte har krig och man ska inte bry sig om hur folk ser ut. Skulle även vilja att det inte var så mycket med miljö kriserna så inte folk behöver flytta eller fly för såna saker.

Jag vill även att man ska ha ett mer hälsosamt samhälle i hela världen så att människor får högre livslängd och jag skulle även vilja att medicinerna ska bli bättre och man hittar botemedel mot sjukdomar som cancer, cool eller aids mm så att vi inte behöver leva i rädsla för sjukdomar och så man behöver tänka på såna saker vardagligen.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att det ska vara fullt jämställt och att vi inte har så mycket problem med miljö och krig och det hade lett till att världen skulle vara väldigt fritt och fint jag skulle även vilja att teknologin ska utvecklas och vi ska ha bättre typ av transport än vad dagens bilar och flygplan är.

Men jag tror att det inte kommer bli en så bra ändring jag tror att det antingen blir kärnvapenkrig eller massiva naturkatastrofer vilket leder till att samhällena skulle bli väldigt splittrade och otroligt många människor skulle dö och jag tror det hade lett till att man bor med mycket mindre folk som i små byar som förr. Det hade lett till att man lever som bönder och folket hade varit mer specialiserade inom vissa områden som att några skulle vara byggare de flesta som bönder och någon som smed mm.

Om detta skulle ske så tror jag att sjukdomar hade varit mycket farligare och jag tror även det hade varit några små grupper som hade varit plundrare och dödat för mat vilket hade dödat ännu mer av befolkningen.

konsekvens

En konsekvens som skulle kunna ske om vi blev så små samhällen skulle kunna vara att man inte kan veta riktigt vad som händer runt sig du vet bara saker om ditt lilla område och man skulle förmodligen tappa all elektronik vilket kan leda till att man inte kan gå och göra saker utanför byn samtidigt som man kan prata med sina föräldrar eller så.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

DW

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00172

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!