Vår framtid

Berättat av Emil

Man. Född 14 maj 2004. Inge. Rättvik.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som fungerar bra idag är att jag bor på ett tryggt och bra ställe där jag alltid känner mig trygg oavsett vart jag är. Min skola jag går på tycker jag också är bra och allt fungerar som det ska. Min familj älskar jag och jag har nästan alltid roligt med dom och vet att jag kan få kunskap och hjälp av min familj oavsett vad jag frågar eller undrar över. Jag bor i Rättvik och pendlar varje dag till skolan i Falun med buss och det tycker jag är ett bra sätt att pendla på då man tänker på miljön. m det är nått jag skulle vilja förändra så skulle det kunna vara att kanske flytta till Falun då jag känner att det kan vara skönt att bo på samma ställe som man pluggar på. Annars är det inte så mycket som jag skulle vilja förändra just nu.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

levnadssättet i Sverige idag tycker jag är bra, det är ett skönt land att bo i med bra bostäder, miljö, arbeten, även väldigt bra migration. Sjukvården i Sverige är sjukt bra och alla gör allt i sin makt för att det bara ska bli bättre. Om det är nått man skulle kunna förändra i Sverige så tänker jag att det kan bli tryggare för människor som bor här nu kan inte känna sig trygga då det sker skjutningar nästan varje dag. Om man ser till Norden så känns det som att alla länder där håller med varandra om olika åsikter och känns som att länderna där gillar varandra för det dom gör. Just nu tycker jag inte att det finns så mycket att förändra i norden då jag tycker att det känns bra som det är nu, men skulle det vara nåt så skulle det väl vara att vara lite mer försiktiga om miljön. Om man ser på världen så känns det som att det inte finns så mycket just nu som fungerar bra då det känns som att det är krig överallt, klimatet blir bara sämre och sämre. Skulle jag vilja förändra något så skulle det framför allt vara alla krig som sker, tänker på t.ex. det i Ukraina där Ryssland har invaderat dom. Men även klimatet och miljön måste alla länder göra det bättre ifrån sig då det bara blir sämre och sämre.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag att Sverige ska vara en trygg plats att bo på, klimatet blir nog som det blir men jag hoppas att det har förbättrats mot vart de är idag. Politiken tror jag kommer fortsatt att vara bra och att det kommer vara en demokrati så att människorna i landet får vara med och bestämma om vad dom vill och tycker. Tror att norden fortsatt kommer att ha varandra vid sin sida och hoppas att det inte blir några konflikt där emellan. I världen tror jag tyvärr att det kommer se mycket sämre ut än vad det gör idag med allting som sker överallt med krig och sånt.

Jag vill att mitt eget liv och dom efterkommande ska ha en trygg värld att leva i och hoppas att det sker förändringar i samhällen, norden och världen.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år tror jag tyvärr att det inte kommer vara så roligt att leva i då det känns som att klimatet kommer att vara skyhögt och vara krig överallt. Om världen blir så som jag tror att den blir om 150 år så tror jag knappt att det finns så mycket alls kvar av världen och det kommer inte alls vara lika dant som det är idag. Men jag vill och hoppas på att alla som lever då ska ha det så bra som möjligt och att klimatet fortfarande är bra och att det inte ska vara krig överallt.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Emil

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00149

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!