Vår framtid

  • Emma Kardos

Berättat av Emma Kardos

Kvinna. Född 23 december 1972. Sjukskriven. Pixbo.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Händelser har gjort att jag idag (50 år) bor på samma tomt som jag växte upp på som barn. En härlig naturtomt med både löv- och barrträd, blommor, buskar och växter i bred fantastisk mångfald. Mitt och mina föräldrars hus som ligger på samma tomt vilar på ett berg och har vackra lilla Vällsjön, Pixbo, Västra Götaland, framför oss.

Sedan 12 år har jag inte kunnat arbeta pga olika hälsoproblem och det är en stor sorg för mig och har inneburit stora förändringar i mitt liv. Under dessa år har naturen och trädgården blivit en avgörande och betydelsefull del för att hämta kraft och livslust, samt för min återhämtning och rehabilitering. Jag kan inte tänka mig att bo utan närhet till naturen i framtiden och jag önskar att man på fler sätt skulle nyttja naturens positiva hälsoeffekter i vården, skolan och även i företag.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag önskar att Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island blev starkare ihop och skapade en egen union och lämnar EU.

Jag tror på EU för att förenkla för handel och företagande, samt för säkerhet och samarbete mot narkotika, kriminalitet/brottslighet och terrorism.

Jag tycker att Sveriges tidigare och nuvarande regering många gånger internationellt, sätter sig på ”höga hästar” och tror att vi vet bäst om moral, etik, värderingar och demokrati. Jag anser att vi tvärtemot ofta saknar insik, kunskap och förståelse för hur andra europeiska länder fattar sina beslut, exempelvis ang integration och flyktingpolitik, länder som har extremt mycket större erfarenhet av dessa områden tillbaka i deras historia med världskrig, ockupationer osv.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om mina barn eller barnbarn skulle drabbas av sjukdom så som jag och hamna utanför arbetsmarknaden, hoppas jag att de ska mötas av ett samhälle som dels kan erbjuda mer långsiktig, kontinuerlig och stabil vård som har ett holistiskt vårdsystem som sätter människors förmågor och potential före regelverk, administration, byråkrati och politiska skiftande beslut. Det måste bli enklare att bli självständig och självförsörjande istället för att bli bidragsberoende.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag önskar att människor ska leva mer självförsörjande både individuellt och nationellt och att vi har en starkare och närmre gemenskap mellan våra nordiska länder för trygghet, skydd och konkurrens mot då rådande stormakter.

Jag hoppas dock att vi ska kunna resa enkelt mellan alla länder och att vi ska ha bra och öppna utbyten och relationer med Europa likväl som andra länder och kontinenter.

Jag hoppas att vi lämnat fokuset på sociala medier och vi istället umgås fysiskt och aktivt med både familj, vänner och omvärlden.

Publicerat

21 februari 2023

Berättat av

Emma Kardos

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00139

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!