Vår framtid

Berättat av Eva

Kvinna. Född 30 april 1954. Pensionär. Tierp.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag trivs bra i min bostad och har det jag behöver. Men allt är dyrt. Man får ”vända på slantarna”. Jag jagar extrapriser, släcker onödig belysning och nöter på gamla kläder. Min pension är låg, men jag tycker mer synd om unga och barnfamiljer som kämpar med sin ekonomi just nu. Vi gamla får vara nöjda. Vi har haft fantastiska år i fred och välstånd under större delen av våra liv.

Tidigare kunde jag åka på resor och ibland åkte jag till stan för att shoppa. Man gjorde impulsköp av kläder bara för att det var kul. Ibland kunde man köpa något gott att äta, fast man redan hade mat i kylen. Just den dagen kanske man inte ”var sugen” på det som fanns i kylen. ( !) Nu är det annorlunda och jag kan känna att vi var ganska bortskämda.

Generationerna före mig hade inte så gott om pengar som vi haft under stor del av våra liv. Jag får mer och mer förståelse och beundran för dem ! Det konstiga är jag minns hur roligt vi hade och vilken humor mina föräldrar hade. De skrattade hjärtligt och varmt.

Nu skrattar man åt folk som gör illa sig i tv-program som ”Fångarna på fortet”. Då skrattade man åt komiska missförstånd, roliga historier och egna misstag.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag saknar det samhälle jag levt i under mina första 60 år i livet (inte främst det materiella utan samhällsklimatet). De senaste 7-8 åren har allt blivit så förändrat. Tåg och bussar är ofta inställda, gamla luras på pengar, barn rånar barn, det sprängs och skjuts, väntetiderna i vården är omänskliga och i skolan blir lärarna attackerade av eleverna med fula tillmälen . Jag känner inte igen mig !

Många äldre känner en enorm sorg och saknad efter det som var. Det var många äldre som blev deprimerade under pandemin, p.g.a isoleringen. Men den sorg vi känner nu är av ett annat slag. Vi försöker peppa varandra med ord som: ”Men snart är det vår !”

Jag har lätt för att känna empati för andra . Ofta har jag satt mig själv i andra hand för att hjälpa andra. Därför känns det underligt att säga att jag tror att migrationen har bidragit till den negativa spiralen i Sverige. Vi var nog helt enkelt naiva. Det är en besvikelse att så många av dem som sökte vår hjälp, utnyttjar oss och förstör.

Jag hoppas att vi ror detta i land i Sverige. Det måste vi !

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år lever jag nog inte. Mina barn är pensionärer och mina barnbarn är i medelåldern. Jag hoppas av hela mitt hjärta att de har det bra ! Det är just dessa förhoppningar jag ligger och funderar på på nätterna när jag inte kan sova.

Jag hoppas att det om 30 år är fred i Europa, att människor har mat och bostäder och nära och kära. Jag hoppas också att naturen inte är för exploaterad och att allemansrätten hedras. I en framtid önskar jag att mina ev. barnbarnsbarn kan leka tryggt och fritt .

Jag hoppas att tekniken har utvecklats så att vi kan få el till det vi behöver, utan att ”nerlusa” hela kusterna med vindkraftverk eller öka risken för radioaktiv strålning. Kanske ny forskning kan leda till ny teknik !

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det är svårt att tänka så långt fram i tiden. Men man hoppas ju att jorden fortfarande är en bra plats att bo på. Vågar man hoppas att det ska finnas kärlek och omtanke mellan människor ? Ja, trots allt så tror jag det !

Klimatet är förstås en sak att oroa sig för. Men man vet ju också att temperaturerna på jorden går i ”stora svängar”. För 8000-5000 år sedan var det varmast. Sedan sjönk temperaturen, men för 3000 år sedan var det fortfarande varmare än idag. På medeltiden var det mycket varmt och svår torka

Jag är ingen expert men jag läser väldigt mycket olika böcker i ämnet. Samtidigt är jag ödmjuk för alla klimatlarm som kommer. I vilket fall som helst måste vi göra allt vi kan för att ta hand om vård jord ! Det är vår plikt !

Publicerat

24 januari 2023

Berättat av

Eva

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00037

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!