Vår framtid

Berättat av Filippa Rådberg

Kvinna. Född 10 oktober 2005. Student. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker det mesta med mitt liv idag fungerar bra. Jag har en trygg familj, med en stabil ekonomi och en stor och fin släkt. Jag har även många vänner och trivs bra med den linje och med det gymnasiet jag går på. Dock finns det ju såklart grejer som jag skulle vilja ändra på exempelvis skulle jag vilja tänka mer klimatsmart, ja skulle till exempel kunna äta mer vegetariskt och åka mindre bil. Jag skulle även kunna dra ner på konsumtionen av nya kläder och börja köpa mer second hand.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker vi har gjort både mycket bra framsteg runt om i världen men också dåliga saker. De bra saker jag tycker har framkommit i världen är mera samarbeten mellan länder, exempelvis organisationer som Nato och FN. Jag tycker att strävan många länder har inklusive Sverige efter fred och mänskliga rättigheter är bra. Det som är dåligt i dagsläget runt om i världen anser jag är hur länder pushar på klimatkrisen. Hur länder fortsätter med farliga utsläpp och fortsätter att massproducera kläder m.m

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag är just nu 17 år vilket betyder att jag kommer vara 47 om 30 år. När jag är 47 år gammal hoppas jag på att ja har ett stabilt jobb inom polisen. Helst som utredare inom mord roteln eller som kriminalinspektör inom grova brott. Jag skulle även vilja ha en stor och varm familj, helst 2-3 barn med en trevlig och ambitiös man. Jag skulle vilja bo i en villa väster om Stockholms innerstad, exempelvis Bromma. Jag hoppas på att jag fortsatt har en fin och stark relation med min familj och att mina barn får en lika bra relation till sina kusiner som jag har just nu. Jag skulle även önska mig fred runt om i världen. Om 30 år önskar jag även man har hittat ett botemedel mot Cancer. Jag hoppas även att mina barn får lojala kompisar och känner sig nära med mig. Inte bara på ett plan som nära på grund av att jag är deras mamma utan också på ett plan som en bästa vän. Mitt mål i livet är att bli en lika bra mamma som min mamma är mot mig och mina systrar idag.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år skulle jag vilja att alla världens länder har uppnått jämställdhet mellan män och kvinnor, att alla uppnår de mänskliga rättigheterna och att alla länder förblir demokratier med en framtids syn som är positiv för människan. Jag hoppas även på att länder inser vad dom behöver göra för uppoffringar och ändringar för att klimatförändringarna ska saktas ner. Jag vill även att framtida generationer ska ha möjligheten att göra vad dom vill, när och vart dom vill. Dock tror jag tyvärr annat. Jag tror att demokratin fortsatt kommer vara hotad, utav auktoritära ledare och regimer. Men om 150 år så måste det ha skett en förändring när det kommer till mängden utsläpp och tänket kring klimatet annars så kommer det inte gå att förändra. Helst av allt hade jag hoppats på att vi hade levt i en utopi om 150 år, i en värld full med möjligheter för ALLA.

-Filippa Rådberg

Publicerat

21 december 2022

Berättat av

Filippa Rådberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00021

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!