Vår framtid

Berättat av Fredrik

Man. Född 13 juli 1991. Kommunikationsstrateg. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173 kommer jag inte vara här. Åtminstone tror jag det nu. Å andra sidan blev jag övertygad bara häromveckan om att astrologi är ytterst tillförlitligt som praktik, så vad vet jag egentligen. Jag kanske är inne på min tredje reinkarnation vid det laget. Vore inte det något, så säg.

Skulle jag ha turen att återfödas och få uppleva Sverige år 2173 hoppas jag att det är ett tryggt land. Just tryggheten känns väsentlig. Kanske för att jag är kräfta, vi är zodiakens trygghetsnarkomaner. Inga bostadsområden där människor måste vara rädda, inga farliga väder eller diskriminering.

Jag vill att Sverige lär sig älska sina svaga och kantstötta. Och att de svaga och kantstötta har samma möjligheter att förverkliga sina liv som vem som helst. Visst kommer vi att ställa krav, det måste vi nog alltid göra om saker ska bli gjorda ordentligt, men vi ska rå om dem som inte uppfyller kravspecifikationen också. Alla kan inte vara läkare och advokat. Jag hoppas att jag återföds som DJ, personligen. Jag har alltid tyckt det verkat som ett coolt jobb men inte velat resa runt jorden så mycket. Vi kräftor är väldigt hemmakära. Även de minst utbildade, mest sjuka och minst meriterade ska kunna leva bra liv i min framtid.

Och så hoppas jag att arkitekturen blivit lite bättre. Det är inget vidare, det som byggs idag. Massa glas och sten om vartannat och inga krusiduller. Jag tror vi behöver fler krusiduller. Något lipande lejonhuvud, någon ängel i stuckaturen, sådana saker. Så byggde de förr, och alla tycker det är jättefint. Inte lika praktiskt förstås. Kräver mer material, kanske. Men i framtiden tar vi förhoppningsvis fram material på något miljövänligt, magiskt sätt som vi bara kan drömma om idag. Då ska vi bygga vackra kåkar.

Det är min syn på det. Som kräfta.

Publicerat

22 mars 2023

Berättat av

Fredrik

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00228

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!