Vår framtid

Berättat av Hanna Brehmer

Kvinna. Född 26 januari 2005. Gymnasieelev. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det första jag tänker på är att jag tycker om mitt eget liv. Jag har inte så mycket att klaga på. Jag mår bra, har en fin familj och vänner. Jag har även fått möjligheten att flytta till en ny stad för att studera och i och med det har jag lärt mig extremt mycket om livet själv. Det är inte alla som får den möjligheten och jag tror att det har utvecklat mig till en bättre människa. Man lever på olika sätt här i Falun och i Stockholm, men det är kul att få upptäcka båda och om jag ska vara ärlig föredrar jag nog Falun. Det är en charmig stad och allt ståhej som finns i Stockholm finns inte här. Jag önskar dock att jag hade kunnat resa mera och det är någonting jag skulle vilja göra i framtiden. Dock så ser det lite tufft ut på den fronten i och med de stora problemen gällande klimatet. Egentligen så borde jag kanske inte resa så mycket i framtiden då det kommer påverka klimatet ytterligare men det är fortfarande en dröm jag har. Jag tänker även mycket på skolan och hur den funkar. Det är någonting som dagligen påverkar mig och jag anser att det måste ske någon slags förändring. Allting i samhället går framåt men det känns som om skolan står kvar på samma plats som den gjorde för 50 år sedan. Jag tycker att man borde förändra en del, bland annat vilka ämnen man lär ut. Jag tycker att man måste anpassa inlärningen efter hur samhället är uppbyggt. Exempelvis så var det förut nödvändigt att kunna sy och snickra själv, men nu finns inte det behovet i lika stor utsträckning då det finns maskiner som gör det åt oss. Därför tycker jag att slöj kanske borde tas bort och att man istället inför datorteknik. Tekniken har utvecklats så sjukt snabbt och det styr stor del av vårt samhälle idag och därför borde man lära sig mer om det än vad man gör i nuläget. Jag tror att man även måste överse vad det är som är viktigt i alla olika ämnen, finns det inte vissa delar i kurser som är lite onödiga? Sådant som inte har någon betydelse för oss idag. Ja egentligen är det väl skolan som bör reformeras.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

I Sverige och Norden tycker jag att mycket funkar bra. Vi har en bra välfärd och samhället är uppbyggt på ett bra sätt. Dock så är ett problem migrationen. Det är en fråga som politikerna brottas med varje dag och det förstår jag. Det är en svår fråga som det inte verkar finnas något riktigt svar på. Jag önskar att det hade funnits ett svar. Ett svar som hade tillåtit Sverige att hjälpa alla de flyktingar som kommer hit och hjälpa de in i vårt samhälle, samtidigt som det inte hade påverkat vår ekonomi negativt. Runt om i världen idag är det oroligt. Det är just nu krig i Ukraina. Ryssland invaderade de, för nästan exakt ett år sedan, och jag ser inget slut på det här kriget. Det har alltid varit krig runt om i världen men Ukraina är så pass nära oss att det påverkar oss mer än t.ex kriget i Syrien. Det är hemskt men sant. Ibland ligger jag på kvällarna och tänker; vad hade hänt nu om Ryssland bara hade skickat en missil på oss, hur skulle jag göra då? Jag är här i Falun och min familj i Stockholm. Det är hemskt bara att tänka på, jag undrar verkligen hur Putin och andra diktatorer tänker. Så det är väl en ganska stor grej jag hade velat förändra, inget krig.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Som jag skrev om i föregående fråga hoppas jag att allt krig är över. Jag hoppas att Europa har återgått till en fredlig plats. Sen hoppas jag såklart att andra krig runt om i världen också har slutat, men det känns inte så realistisk. Krig har pågått under en sådan lång tid i vår historia att det känns svårt att föreställa sig världen utan det. Det är sorgligt när jag tänker på det, men det är ju så det känns. Jag kan inte ljuga och säga att allting kommer vara frid och fröjd, men det är ändå någonting man hoppas på. Det gör väl alla, eller det hoppas jag att andra gör. Jag hoppas också att Sverige inte har förändrats så mycket. Jag tycker mycket av det som är nu är bra. Dock så vill jag ju att man förändrar skolan. Men det hoppas jag sker inom 10 år egentligen. Jag tror typ inte att det kommer vara så stor skillnad om 30 år. Om det skulle vara nått så är det väl kanske tekniken. Jag tror det har utvecklats ytterligare.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att tekniken styr vår värld. Jag tror att vi människor inte kommer behövas i samma utsträckning längre. Allting kommer skötas åt oss. Kanske är det större risk då för ohälsa och fetma? Inte vet jag. Men jag hoppas att mina barnbarn lever ett hälsosamt liv och får arbeta med det de vill. 150 år väldigt långt och jag har inte världens bästa fantasi men jag tror att ett samhälle där kön inte spelar lika stor roll, inte är helt otänkbart. Jag tror att mycket kommer att ha förändrats och att vi som lever nu, inte ens hade känt igen vår värld. Något jag även hoppas innerligen är att ni i framtiden har kommit på nått sätt som gör att gingers kan bli bruna, för det kan fan inte jag och det är ett stort problem som jag inte ens önskar min värsta fiende. Men jag känner att det måste gå att lösa på nått vänster. Om man kan göra så att en tjej blir kille och kille blir tjej, måste det finnas nått sätt att göra så att man kan få ett bättre pigment på direkten. Inte några tabletter eller sånt. Utan jag menar gener eller liknande man kan pumpa in i kroppen, som såklart ska vara ofarligt! Så hoppas ni är lite smartare än oss och kan hjälpa framtidens gingers med detta problem.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Hanna Brehmer

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00154

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!