Vår framtid

Berättat av Hanna Östberg

Kvinna. Född 2 september 2005. Skola. Borlänge.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det första som jag kommer att tänka på handlar om mitt hem, just nu håller jag på att flytta och min familj håller på att renovera ett hus på en gård. Till sommaren eller hösten kommer jag och min familj att kunna flytta in och det är något som jag längtar till och jag undrar om gården kommer att finnas kvar i släkten om 150 år.

Jag längtar också tills jag fyller 18 så att jag kan ta körkort. Jag tror att det hade underlättat väldigt mycket för mig och mina föräldrar med tanke på att jag åker mycket bil och buss mellan Falun och Borlänge då jag går i skolan i Falun men bor i Borlänge.

I sommar vill jag sommarjobba, jag håller på att söka sommarjobb för fullt och hoppas att jag kan få ett. Jag kommer också att spela mycket fotboll och vi kommer att resa långt till matcher eftersom att i serien vi spelar i är det många lag som är ifrån norra delen av Sverige. Det ser jag fram emot mycket och jag ska göra mitt bästa för att ta en plats i startelvan, det är mitt mål. Sen kommer jag att träna skidor också, men jag vet inte hur jag ska göra nästa säsong, om jag ska fortsätta tävla och satsa eller inte. Det är lite svårt att kombinera två idrotter och det kommer inte bli lättare.

Jag ska även börja prata med en psykolog, det är något som jag har dragit på ganska länge men jag ska nu försöka hitta någon att prata med. Jag tror att jag kanske kommer att må bättre om jag gör det. Just nu och under hösten har jag inte mått superbra, har alltid haft dålig självkänsla men det har aldrig varit såhär dåligt. Men det är något som jag vill förändra i mitt liv och jag ska se till att göra det.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har fått en ny regering i Sverige och i regeringen sitter SD, moderaterna, kristdemokraterna och Liberalerna. Jag håller inte med om vissa åsikter som flera av dessa partier har och vill inte att de ska styra i Sverige. I världen finns det för många diktaturer och jag tycker att det är hemskt och jag tror inte att vi förstår och kan sätta oss in i hur det är att leva i en diktatur och jag tror inte heller att folk som lever i en diktatur kan förstå hur det är att INTE leva i en diktatur. I Europa pågår det ett krig mellan Ryssland och Ukraina och jag tycker att det är läskigt men samtidigt har jag svårt att sätta mig in i hur det är att leva i ett krig, alltså hur det är att leva i Ukraina eller Ryssland just nu. Jag förstår såklart att det är hemskt och mardrömslikt men det är svårt när vi lever med tak över huvudet och allt som vi har att tänka hur det skulle vara. Jag tycker synd om den ukrainska befolkningen men också om den Ryska befolkningen som inte stödjer Putin och kriget. Tänk att förknippas med allt det onda som Ryssland och Putin gör hela tiden bara för att man är född i Ryssland. Men samtidigt tror jag att Putin och den ryska ledningen mutar i folk att man gör rätt och att Ukraina tillhör Ryssland osv osv. Det finns en rysk kvinnlig skidåkare som stöttade Putin när kriget bröt ut när en annan manlig norsk skidåkare skrev på sociala medier att det var hemskt att ett krig brutit ut och att Putin är det ena och det andra. Det visar ju någonstans att det blir som att leva i sin egna värld och att det är svårt att få andra människor från andra länders perspektiv på saker och ting när man lever i en diktatur. För det är svårt för oss att förstå hur man kan stötta Putin och tycka att det han gör är rätt eftersom att vi ser det från ett annat perspektiv.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige, Norden och världen ska ha kommit längre vad gäller miljö och klimat och jag tror och hoppas att stärkta klimatplaner ska göra så att växthuseffekten inte blir starkare och att försurningen av världens hav stoppas upp och de smältande isarna slutar smälta. Det krävs enormt mycket arbete men om vi vill ha en planet som går att leva på för alla människor och alla olika djur och växtarter så behövs det drastiska förändringar.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att det kommer att vara stor skillnad på livet i världen om 150 år. Jag tror att det kommer att vara fler länder som är diktaturer och fler länder som styrs av nationalistiska partier. Jag tror även att vi kommer att gå tillbaka i utvecklingen och att det kommer att vara mer rasism i samhället på grund av det nationalistiska tankesättet som majoriteten av ledningarna i världens länder har. Detta kommer att leda till mer krig och konflikter. De högerextrema åsikterna som många i dagens samhälle har kommer att vara naturligt om 150 år och något som de flesta kommer att ha.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Hanna Östberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00166

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!