Vår framtid

  • Helena Lindblom

Berättat av Helena Lindblom

Kvinna. Född 14 april 1967. Sjuksköterska. Kristinehamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mitt liv är väldigt bekvämt. Jag jobbar heltid, kan jobba hemifrån via dator så mycket jag vill. Jobbar 40h per vecka. Vi handlar mat på en stor affär ca 5 minuter bort med bil, handlar en gång i veckan. Maten har blivit 20% dyrare det senaste året, så jag och min man som har en god inkomst får ändå tänka på vad vi köper. Jag bor i en villa på 140 kvadratmeter, har tre barn, en dotter bor hemma än. Elpriserna är otroligt dyra, men vi satte in solceller för två år sedan så det har inte påverkat oss, men jag läste om ett par som fick ta ett banklån då de en månad fick en elräkning som var högre än en normal lön. Jag ser fram emot vår kommande semester, pga covid-pandemin har vi inte varit utomlands på tre år, men i mars 2023 ska vi åka till Thailand 2 veckor. I övrigt tar vi vår husvagn och åker runt i Sverige på somrarna och ibland lite kortare över bara en helg.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Egentligen har vi inget materiellt att klaga på, välfärd, skola, kommunikation, teknik, sjukvård etc är så långt utvecklat i Sverige jämfört med stora delar av vår värld. Ska vi satsa på något så är det klimatvänliga saker, vindkraft tex. Utveckla elbilar så att de blir tillgängliga för normalhushållens plånböcker. När så många i-länder har ett överflöd av resurser, skulle man väl kunna stoppa investeringar för ett år, och satsa dom pengarna på u-länderna, och bara se till på allvar, att all har rent vatten, värme och utbildning. Få stopp på könsstympning och kvinnoförtryck!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att fred ska råda i världen. Ingen ny teknik som är miljöfarlig ska släppas fram. Arbetet med att alla barn ska få vara trygga, mätta, gå i skolan och leva i jämlika villkor är oerhört viktigt.

Om 30 år är jag 86 år. Har jag tur så lever jag, har barnbarn och kanske till och med barnbarnsbarn. Det mest troliga är dock att jag är död eller väldigt senil, men jag hoppas att mina närstående kan se mig eller minnas mig för den jag var, att jag blir ihågkommen som en bra och snäll kvinna.

Min dotter hoppas jag mår bra, bättre än idag, och att hon är på ett bättre ställe än idag, då hon har psykisk ohälsa. Min mans söner har nog familjer och jobbar för fullt, jag hoppas att de värdesätter livet utanför jobbet, och kan njuta av det lilla i livet. Natur, mat, resor osv.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

150 år från nu har vi fordon som enbart drivs på ”bränsle” som inte ger några klimatavtryck. Detta gäller samtliga fordon, flyg, tåg bilar osv.

Samtliga hem i Norden värms upp med solenergi, överflödet som samlas in på sommaren kommer oss tillgodo på vintern. Eller så har man hittat ett sätt att skapa energi av kylan….

Vi har jämlika löner, Sverige är återigen en välfärdsstat som i omvärlden har respekt och ses på med avund pga våra villkor för kvinnor och män, rättvis invandringspolitik och ett högt bistånd till länder som behöver det. Vi har med hjälp av kunskap, information och omhändertagande av var och ens inneboende resurser fått stopp på den alltmer skenande gängkriminaliteten. Vapen finns inte i var mans hand.

Publicerat

24 januari 2023

Berättat av

Helena Lindblom

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00025

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!