Vår framtid

Berättat av Helena Marsch

Kvinna. Född 15 mars 1985. Förskollärare. Hudiksvall.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever som jag önskar i en bra och billig lägenhet centralt i min hemstad. Jag har mina föräldrar boendes i vår sommarbostad. Jag arbetar som förskollärare på 75% och är sjukpensionär på 25% och det fungerar sådär. Det går upp och ner, som livet ju gör. Jag lever ensam och det ser inte ut att förändras i närtid. Jag har ett bra liv med vänner och bekanta. I min vardag försöker jag att alltid vara medveten om vad jag kan förändra och förbättra för mig själv, min omvärld och min näste. Jag försöker att vara osjälvisk, empatisk och sympatisk. Jag tror på att hjälpa andra.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tror att vi behöver söka oss tillbaka till härden, att samlas kring livets brasa om kvällarna och kommunicera med varandra om våra liv så att vi kommer varandra närmare igen. Ett allt mer digitaliserat samhälle leder människor ifrån människor. Vi behöver se över vår världssituation med de enorma migrationsvågorna som går och vi måste stå emot de bruna politiska sörjorna som hotar vårt samhälle. Vi behöver konsumera mer rimligt, hållbart och långsiktigt och se över vår välfärd så att den fungerar över hela vårt land och inte enbart i större städer.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag skulle önska att jag fick en liten egen familj. Att jag inte är ensam. Jag skulle önska att jag får vara friskare både fysiskt och psykiskt men jag hoppas också att jag hittar en väg genom sorg och saknad som jag vet kommer.

Jag tror att vi kommer att förlita oss alltmer på förnybar energi. Förhoppningsvis är inte elen lika dyr och vi har hittat ett fungerande sätt att lagra el och utvinna mer energi ur världshaven. Jag hoppas att vi odlar mer och mer effektivt utan att utarma jorden. Att vi successivt övergår till allt mer vegetarisk kost.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Delar av vårt land är sannolikt hårt drabbat av miljöförstöring och klimatförändringar. Vårt kustband har sannolikt förändrats och dragit sig tillbaka. Jag tror att de flesta av de som föds idag dog äldre än de flesta av oss dör idag på gott och ont. Vi har förmodligen haft någon form av väpnad strid i vårt land om vi fortsätter såhär.

Allt färre barn föds och de flesta föds med hjälp av teknik. Vi kommer att ha större fertilitetsproblem och alltfler väntar för länge med att försöka naturligt. Antalet äldre kommer att vara högre än antalet yngre.

I övrigt tror jag att vi kommer att vara ännu mer frikopplade från mänsklig gemenskap. Den digitala världen dominerar vår fysiska tillvaro och mycket mer av vårt digitala umgänge sker digitalt men sannolikt med sensoriska inslag där vi t ex kan kramas på avstånd med känsla och värme. Det blir dock aldrig samma sak.

Publicerat

8 februari 2023

Berättat av

Helena Marsch

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00093

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!