Vår framtid

Berättat av Hilma Forsberg

Kvinna. Född 29 november 2004. Student. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

En sak som fungerar bra i mitt liv nu är skolan. Skolan i Sverige är gratis vilket gör att man får möjlighet att gå i skolan även fast man kanske inte har mycket pengar. Man har möjlighet till utbildning och att lära sig saker. Jag tycker också att det är en trygghet att veta att man ska gå till skolan varje dag. Att när man vaknar så vet man att det är skola. Det ger en bra rutiner och jag tycker att jag får en bra livsstil. Man får också träffa sina kompisar varje dag vilket är väldigt kul och skönt. Och man vet också att på helgen är det ledigt och då får man göra andra saker. Men tryggheten med skolan finns alltid kvar. Man får gratis mat och man får väldigt mycket hjälp med skolarbetet men även med livet i sig. Innebandyn på skolan är också en grej som jag uppskattar väldigt mycket och är något jag kommer sakna när jag tar studenten. Jag tror också att skolan är en sak som väldigt många tar för givet och som folk bara klagar på. Men när man väl tänker efter så tycker jag att folk är otacksamma som gör det. För skolan är ett väldigt bra ställe där du både får lära dig saker men även träffa kompisar varje dag. Under skolveckorna får du också längta till helgen vilket också för mig är en väldigt speciell känsla.

Jag tycker att sättet som jag lever på idag fungerar helt okej. Men en sak som jag måste bli bättre på är att inte överkonsumera. Ibland köper jag saker som jag kanske egentligen inte behöver men som jag tycker är snygg eller att det är något som jag bara vill köpa för att köpa något. Det blir lite fel att köpa saker bara för att man vill ha det. Men frågan är då om man verkligen behöver det. Och att överkonsumera påverkar naturen och miljön på ett väldigt negativt sätt. Det kan även handla om mat att jag köper mat som jag kanske inte äter upp. Då slänger jag mat som jag kanske egentligen inte hade behövt köpa från första början. Och det blir väldigt onödigt eftersom det finns andra människor som kanske behöver maten. All denna överkonsumtion blir ett överflöd som påverkar vårt klimat på ett negativt sätt. Så jag måste bli bättre på att tänka över vad jag verkligen behöver köpa för saker och om jag verkligen kommer äta upp all den mat jag äter.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

En som som jag tycker fungerar bättre i världen nu är att man har kommit på lösningar till vissa klimatproblem som vi har. Vi har också fattat att vi inte kan leva som vi gör nu för att då kommer vi att förstöra den här planeten. Folk har börjat handla mer second hand vilket då har blivit mer trendigt. Man kör mer elbilar vilket minska lite på förbrukningen av bensin och diesel. Man har också börjat tänka lite på att inte slänga lika mycket mat. Det har också blivit mer vanligt att sy om sina kläder om något har gått sönder eller är för litet eller om klädesplagget inte är så snyggt. Jag tror att folk har blivit bättre på att återanvända saker som man kanske annars bara hade slängt. Jag tror vi i världen har fattat lite att klimatfrågan är ett problem och att vi måste lösa det. Då försöker man komma på fler och fler lösningar på problemet även fast det inte är löst ännu.

En sak som jag inte tycker fungerar bra i världen är då att skolan inte är gratis i alla länder. Alla får inte möjligheten till att gå i skolan och de går då miste om väldigt mycket. De går miste om mycket kunskap och vissa människor i världen kan inte ens skriva eller läsa. Det är faktiskt något som är väldigt sorgligt och något som vi bör jobba på i världen. Alla borde få en möjlighet att gå i skolan och den borde vara gratis. Många barn och ungdomar där ute längtar till att en dag få gå till skolan men det är en dröm som inte alltid går i uppfyllelse. I vissa länder och städer är det också så att bara killarna får gå i skolan för tjejerna ska vara hemma och jobba. Så tycker jag inte heller att det ska vara utan det borde vara samma förutsättningar för alla. Jag tycker att alla borde ha chansen till att få lära sig saker, att gå i skolan och träffa kompisar och sedan ha något att längta till. Men det är inte något som finns i alla länder utan vissa kan som sagt inte ens läsa eller skriva.

En annan sak som jag inte heller tycker fungerar bra det är att människor slänger skräp i naturen och inte i soptunnan. Vi är också väldigt dåliga på att källsortera vilket ger konsekvenser. Och även återvinna saker tycker jag att vi ska bli bättre på. Att då också göra produkter som man kan återvinna och inte behöver slängas ut i naturen. Alltså att producera produkter som är vänligare för naturen som går att återanvända och som redan nu är mindre plast.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

En sak som jag skulle vela se är att människor slutar att konsumera grejer i onödan. Man ser överallt på sociala medier att folk gör videos på saker de har köpt och i videon kan det vara 3 likadana saker men som ser lite annorlunda ut. Jag skulle vela se att man i framtiden om 30 år att det inte var trendigt att köpa massa nya grejer. Att man tänker på klimatet och ifall man ska köpa något kan man köpa second hand. Och om det verkligen är så att man behöver ett nytt plagg så kan man köpa det. Men man ska inte bara köpa för att köpa. Jag tror i dagens samhälle att man många får en kick av att shoppa och att öppna paket. Men jag skulle önska att den trenden har dött ut inom 30 år för jag tror att det har en väldigt stor påverkan på vårt klimat. Många tänker inte på hur det kommer se ut för andra generationer och att de kommer påverkas av våra beslut som vi tar. Men jag vill inte leva i en förstörd värld p.g.a. att man har shoppat alldeles för mycket. För det är verkligen något som är onödigt egentligen men det är väldigt lätt att dra sig till det för att man vill ha snygga kläder, bra och dyrt smink eller fina smycken. Eftersom det redan nu är trendigt att köpa second hand så tror och hoppas jag att det blir ännu mer trendigt och att det då blir mindre trendigt att köpa nya saker.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

En sak som jag tror och hoppas är att skolan kommer att vara tillgänglig för alla. På 150 hoppas jag att det kommer ske en förändring och att då alla människor har rätt till utbildning. Jag tänker att det också ger en investering i sig för att om fler människor är utbildade blir det mer människor som kan arbeta runt omkring i världen. Vi behöver fler människor i t.ex. sjukvården och då tycker jag att man ska låta alla människor ha tillgång till utbildning för att då blir det fler som kan arbeta sen också. Utbildningsfrågan kan kanske lösa en liten del av fattigdomen. För vissa människor kan inte jobba eftersom de inte har kunskap till det. Men om människor faktiskt skulle ha kunskapen till det skulle det vara mer möjligt att sätta ut de i arbete. Det skulle också leda till att människor i större utsträckning skulle må bättre av det psykiskt och fysiskt. Så jag hoppas och tror att i alla fall fler människor får tillgång till utbildning och att fler människor kommer ut i arbete.

Sedan hoppas jag också att människor inte köper onödiga grejer. Att man bara köper det man behöver och att saker inte kommer få så stort värde. Att man inte kommer få status bara för att man köper och har mycket grejer. Att det kommer istället bli något dåligt och att man istället kommer få status om man köper saker från second hand eller att man inte köper saker utan att man tänker efter innan och också blir mer ekonomisk. Att vi människor också blir bättre på att källsortera och att vi inte heller slänger massa skräp rakt i naturen. Alltså sammanfattningsvis att vi människor blir snällare mot naturen helt enkelt. För utan naturen så kommer inte vi finnas, så vi måste vara mer tacksamma över att vi finns och tänka mer på vårt klimat.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Hilma Forsberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00162

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!