Vår framtid

Berättat av Hugo Jonsson Jons

Man. Född 15 mars 2005. Fotboll. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag skulle säga att jag är ganska nöjd för livet jag lever idag utifrån min ålder och mina förutsättningar. Jag är långt ifrån klar med mina mål men jag känner att jag är på min väg i livet. Jag tränar omkring 11 – 14 gånger i veckan, jag går i skolan och får någorlunda bra betyg och på min fritid gillar jag att kolla på film med vänner laga och äta mat och läsa eller kolla på olika youtube grupper. Det jag känner är problemen med mitt liv idag är när jag inte är i min känsla. När jag inte är här och nu i mig själv. När det går bra i fotbollen känns livet perfekt men när det går dåligt känns inte riktigt livet värt att leva eftersom hela min vardag i princip går ut på fotboll och skola och skolan vill jag inte ens gå i. Det jag skulle vilja förändra är min stora prestationsångest och rädsla för vad andra ska tycka, både i livet och i fotbollen. Kunna vara mer mig själv oavsett vilka jag hänger med. Jag har även vissa personliga problem som jag inte vill adressera just nu men jag skulle även vilja jobba mer med dem så att jag kan må bättre psykiskt. Om jag är mer i känslan känner jag också att jag får en större uppskattning för t ex naturen, människorna och maten omkring mig. Jag vill även börja tro på mig själv mer och skapa en mer trygg plats för mig själv med en bättre självkänsla.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Inflationen är ju fruktansvärd, en bilpåse som brukade kosta 14 kr kostar bara några månader senare 20 kr. Om jag tänker välfärd vill jag ha det bättre för ensamstående och utbrända samt att pensionärer ska få mer pengar så att de kan klara sig. Men samtidigt vill jag inte ha lika hög skatt. Speciellt inte en sån där extra skatt om man tjänar mer är 45 000 i månaden. Man bör inte straffas för att man tjänar mycket pengar. Jag tycker att vi i mitt hushåll köper mycket onödigt som jag inte kommer handla när jag flyttar hemifrån. Jag tycker Sverige och norden har fantastisk miljö, men för mig är det lite väl kallt. Utbildningen är alldeles för gammaldags och man lär sig oerhört mycket saker som man aldrig!!! Kommer att använda sig av. Varför ska man ha bild, musik och slöjd i högstadiet. Är ju helt sjukt. Man lär sig även mycket onödigt på gymnasiet. Jag har inte så bra koll på politiken bara att alla partier skiter i sina egna åsikter för att samarbeta med andra och få majoritet i riksdagen. Migrationen är ganska bra men vi borde lösa den bättre. Ta inte in terrorister från andra länder så att vi inte får gå med i nato haha. Men framförallt se till att invandrarna får bättre förutsättningar i samhället. Sjukvården är ganska bra i Sverige bara lite väl långa vårdköer ibland. Jag tycker generellt att Sverige är ett fantastiskt land där vem som helst kan bli vad som helst.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år kommer min fotbollskarriär vara över och jag kommer inte att behöva jobba längre. Jag kommer att bo i England och resa mycket under mina uppehåll som fotbollstränare. Jag kommer att fokusera mycket på min fru och mina barn och se till att de får fira alla högtider och traditioner vi har i Sverige. Jag kommer att bidra med mycket av mina pengar till välgörenhet som jag brinner för och jag ska se till att min mamma lever livet hon drömmer om med sin man. Jag hoppas att inflationen har minskat och att samhället generellt kommer att vara mindre dömande och negativt insatt. Jag hoppas verkligen att vi har löst miljöproblemen tills dess annars vet jag inte ens om England kommer att finnas kvar. Jag hoppas att utbildningen har lite liknande struktur men att det har utvecklats utifrån dagens samhälle. Politikerna får gärna sluta bråka och fokusera på sin egen politik istället för andras.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om man kollar på världen 150 år tillbaka känns det som om allt har förändrats så snabbt på egentligen ganska kort tid. Jag kan omöjligt veta hur det kommer att se ut men jag har en liten känsla om att om det fortsätter som det gör nu så kommer det att se ganska dystert ut. Jag tror att ett tredje världskrig kommer att ha brutit ut innan dess och att en del av världen kommer att vara obebodd och farlig att leva vid på grund av atombomber. Om vi inte löser miljöproblemen kommer planeten att säga ifrån, jag vet inte hur. Jag tror att jag kanske kommer att kunna leva om 150 år. Jag tror att forskningen kommer att komma så pass långt att de som har råd kan leva längre än idag. Jag tror att robotar kommer att ha blivit mer självständiga och att de kommer att ta över många av de jobb som finns idag. Jag tror även att världen kanske kommer att gå tillbaka lite rent demokratiskt och att det kommer att bli vanligare med diktaturer. Kanske inte i Norden dock.

Mycket av det här hoppas jag inte händer men som vägen går nu ser detta ut att vara en möjlig framtid. Jag vill att om 150 år ska samhället inte vara lika dömande och negativt, man bryr sig inte lika mycket om saker som inte påverkar en själv negativt. Jag vill att det ska bli vanligare med god psykiska hälsa och att man varje dag införskaffar en 15 minuters meditation i skolan som skulle kunna hjälpa med fokuset. Jag vill gärna att många av de konflikter som finns idag mellan nationer kommer att vara lösta och jag vill inte att pengar har lika högt värde i människors ögon.

Tack

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Hugo Jonsson Jons

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00156

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!