Vår framtid

Berättat av ida

Kvinna. Född 16 september 2004. Student. Gävle.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mitt liv idag tycker jag fungerar väldigt bra. I min familj så har vi alla olika sysslor i hemmet. Man kan absolut se likheter med hur samhället såg ut för flera hundra år sedan och hur det ser ut i mitt hushåll idag. Vi kan till exempel se att min mamma är den som tar hand om tvätten i familjen, men vi kan även se att det oftast är min pappa som lagar maten. Han går matlagningskurser vilket gör att han är väldigt bra på att laga mat och han tycker att de är kul.

Jag trivs väldigt bra i hur jag lever idag. Jag går i skolan och känner att jag hänger bra med och jag är tacksam över att vi har skolplikt i Sverige, och jag ser fram emot vad framtiden har att erbjuda i form av jobb och liknande. Jag trivs även väldigt bra i klassen och har några kompisar som jag håller hårt i.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att mycket fungerar bra i Sverige. Vi har demokrati i Sverige vilket gör att alla över 18 får rösta. Detta tycker jag är bra för många i samhället har olika värderingar, och genom att folk har möjligheten att rösta så blir samhället mer jämställt. Sjukvården är gratis i Sverige och i nästa alla länder i världen om bor i ett land. Detta tror jag har hjälp specifikt många ungdomar då många lider av psykisk ohälsa att få hjälp med sina problem.

Kollar man på hur miljön ser ut idag så finns det många aspekter som behöver bli bättre. Idag åker vi i Sverige, norden och i många delar av världen alldeles för mycket bil, flyg osv, till skillnad från många U- länder som inte har råd att göra de som vi kan i Sverige. Detta har gjort att bland annat många miljöaktivister, som Greta Thunberg har skapat sig en karriär, vilket hon har tacklat väldigt bra. För att ett samhälle eller en värld sk fungera krävs det att man brinner för sin sak och åsikt, vilket verkligen Greta Thunberg gör. Som pricken över i:et så kan vi även idag 2023 se att elpriserna har höjts väldigt mycket från bland annat kriget i Ukraina där Ryssland försöker ta över, samt att oljeproduktionen har blivit sämre. Detta har även påverkat många andra länder i världen då många är beroende av olja och värme, men det är idag väldigt svår att få tag i.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige fortsätter ha en kung och en drottning som statsskick. jag vill även att Sverige fortfarande ska vara ett demokratiskt land. Blickar man mer över världen så anser jag att fler länder ska bli mer demokratiska då det finns många länder som är icke demokratiskt som jag tror om de hade blivit en demokrati att de hade löst flera problem. Vi kan exempelvis ta de som håller på att leda till ett tredje världskrig, angående putin (Rysslands nuvarande president, 2023), att han i detta nu försöker ta över Ukraina och jag tror att i framtiden så vill har regera över världen ännu mer.

Om 30 år så tror jag att det har hänt väldigt lite med klimatet då det tar flera hundra år för klimatet att bli till de bättre, om man kollar på hur dåligt det ser ut idag. Men min förhoppning är att man i större utsträckning säljer elbilar, att man prioriterar buss, tåg eller cykel. För en individ så kan det vara så enkelt som att källsortera. Om 30 år så tror jag att man kommer lära sig mera om klimatet i skolan och hur man kan göra i hemmen och i samhället för att förbättra klimatet.

Jag tror att mitt egna liv kommer vara bra. Förhoppningsvis har jag två friska barn, en man och en liten hund. Jag vill bo i en villa och jag ska göra mitt yttersta för att försöka få klimatet till det bättre. Som jag nämnde ovan så är det viktigt att källsortera vilket jag behöver bli bättre på. Jag är även väldigt bekväm av mig och åker mycket bli när jag ska till skolan vilket jag även vill ändra på tills om 30 år.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att om 150 år så kommer många U länder leva som vi gör idag. De kommer ha bättre el, hus osv. För oss som lever i norden tror jag att vi kommer gå in i en stor era av AI. Min teori är att inom några decennier så kommer samhället vara nästintill helt fullt av robotar. Vi kan redan idag se många ställen där det finns AI och detta är bara ett smakprov. Ju mer forskning som kommer om AI så kommer ju mer kommer den att användas. Frågan är bara om de är så bra och tillförlitligt, och kan man lita på en robot. Förhoppningsvis så kan man det om 150 år, tyvärr så kommer vi i denna generation inte få uppleva detta.

Min andra teori om hur livet ser ut om 150 år är att många länder i världen och individer är så pass bekväma med hur vi lever nu så det inte kommer finnas någon värld i framtiden. Men detta tror jag är en väldigt liten chans och ska jorden gå under så kommer det inte ske om 150 år utan några tusen år.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

ida

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00155

Gör som 682 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 682 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!