Vår framtid

  • Isabelle Johannesson

IJ: ”Det behövs en ansvarsfull klimatpolitik”

Kvinna. Född 8 juli 1986. Student. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Personligen: Jag vill gärna känna att jag har kontroll över mitt eget liv och har ett jobb jag trivs med. Hittills har jag försökt med olika saker men inte hittat något stabilt arbetsliv så där jag trivs med det jag gör och inte känner mig uttråkad eller överväldigad. I höstas påbörjade jag en utbildning till fullstack webbutvecklare och hoppas att jag ska klara den, bli bra på mitt jobb och få ett jobb jag trivs på!

För mina barn: Jag önskar dem en snällare värld! Det är så mycket att förhålla sig till när man växer upp idag, hårda krav och liten förståelse för olika behov och viljor i skolan. Kvinnor och icke-binära pressas hårt kring sina utseenden och ätstörningar ökar. Något som är bra är att metoo hände och diskursen är något förändrad, känns det som, efter det. Det finns fler ord för att prata om kvinno/transhat och det önskar jag utvecklas ännu mer i framförallt en förändrad attityd hos de unga som växer upp idag. Det behövs mer kunskap kring rasism och fler åtgärder mot det! Jag hoppas att mina barn mår bra under sin uppväxt och att de känner sig älskade av många.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Globalt: Vår omvärld är instabil nu med revolution i Iran och Putins invasion av Ukraina som lett till ett hemskt och utdraget krig. Samtidigt drar en högerextrem våg över hela Europa som oroar mig väldigt mycket. Jag önskar mig att vi går tillbaka till, och vidareutvecklar, en human politik där alla får plats och ingen lämnas utanför!

NATO var en usel idé, istället borde vi ha samarbetat med Finland och skapat nån slags nordisk försvarsallians. Nu är vi i händerna på Erdogan som är en diktator och han vill att vi gör avkall på mänskliga rättigheter för att han ska få igenom sin vilja. Att ansöka till NATO var förhastat, och borde framförallt ha föregåtts av en folkomröstning.

Det behövs en ansvarsfull klimatpolitik där vi ställer om till bara förnyelsebara energikällor (och dit räknas inte kärnkraft!) och att vi människor tänker mer på vad vi konsumerar och hur, så att vi inte fortsätter att utarma vår planet, utan återställer och reparerar så gott det går. Jag tror att det behövs en reform som är mindre kapitalistisk och mer socialistisk för att det ska bli fullt möjligt att skapa en bättre värld för både människa och miljö!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att vi ska få en större global solidaritet med varandra, slutar utarma fattiga länder, att vi har smartare sätt att bygga saker och att klädindustrin ser annorlunda ut än nu (inget fast fashion och mer återbruk).

Jag vill att Sverige ska ha statlig skola, mer mångfald på alla maktpositioner, en verklig debatt kring och nolltolerans mot rasism och att ungas psykiska hälsa är avsevärt bättre än nu. Skola, sjukvård och annan omsorg måste bli en absolut prioritet ihop med klimatet.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att vi har smartare sätt att göra operationer på, kanske till och med ett botemedel mot cancer. Jag tror att barn är en ännu mer respekterad del av samhället och deras rättigheter tas på allvar ännu mer i och med att barnkonventionen blivit lag. Vi har helt fossilfria färdmedel med höghastighetståg (likt Japan) och kanske även helt miljövänliga flyg?

Vi har kommit på att vi måste samarbeta, därför finns inga krig kvar och västvärlden har slutat ta resurser från andra länder som inte är deras. En mer rättvis handel pågår där människor inte blir utnyttjade och ingen cisman våldtar eller köper sex längre.

Folk är snällare mot varandra och det finns fullt av kreativitet och glädje i att vi har räddat jorden och avskaffat alla diktaturer till förmån för folkstyren!

Publicerat

25 januari 2023

Berättat av

IJ

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00056

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!