Vår framtid

  • Franz Thörn

Berättat av Ina

Kvinna. Född 28 juli 1996. Studerande. Bjuv.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Är 26 år, fyller 27. Äger min egen bostad sedan jag var 21 vilket inte är jättevanligt, änu mindre med hur ekonomin ser ut att bli.

Tagit långledigt från mitt jobb för 1,5 års studier. Studerar till soleltekniker, ett framtidsyrke i vårt samhälle 2023. Har redan fått erbjudande om jobb inom branschen, även om jag har ett års studier kvar.

Ska på anställningsintervju i nästa vecka ca 50 mil från min lägenhet, blir spännande och närmare min önskan att bo närmre stugan och platsen min farmor flyttade ifrån när hon var lite yngre än mig för 70 år sedan.

Ser ut att nå närmre min önskan.

Familj får vänta, mitt eget liv och trygghet först.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige är fortfarande ett trygt land, men med både miljö och konflikter är det svårt att veta vad som kan hända.

Ekonomin påverkas absolut av detta. Stigande matpriser, bränsle, räntor med mera. Ser många paralleller med historia från tiden innan andra världskriget. Ca 1920-1935. Vilket skrämmer mig, är det ingen som ser? Är det ingen som bryr sig?

Alla är så fast i att man ska ha allt, utan att se om man behöver det eller om man har ekonomi för det. Svenska folket är belånade upp över öronen. Varje gång en telefonförsäljare ringer om att samla lån och sänka räntan frågar jag dem om de kan sänka en ränta på 1,52%. Det är mitt bolån, som jag låste innan inflationen. Idag är räntan över det dubbla. De kan inte sänka den mer, eftersom jag inte har några andra lån och ett större sparat kapital än en vanlig tjej i min ålder.

Är glad över att bo i Sverige, ett land som har flera system för att försöka styra inflationen, som ger sjukvård, som har vägar som underhålls, som arbetar för att befolkningen ska ha det jämnställt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Med oroligheter runt om i världen och en befolkning och regering som inte tar de åtgärder de kanske behövt är jag orolig.

Det finns en artist/trubadur som heter Loke Nyberg, han har skrivit en låt som heter Flyckten från Sverige. Den handlar om att Sverige blir invaderat av en främande makt och en familj måste fly från sitt hem, lämna allt förutom minnena av sina liv. De flyr genom ett av våra granländer (Norge) för att undgå krig och förföljelse hemma. Tillslut är det bara sonen kvar, han har förlorat både mor och far. Men berättar ändå för sin son om sina starka minnen från då Sverige var ett tryggt land.

Det är en låt jag tänker mycket på så världen är nu. Den utspelar sig 2032.

Är väldigt nyfiken på hur energifrågan kommer se ut, efter jag studerar till soleltekniker. Hur mycket kommer ha solpaneler, hur mycket kommer de ha orsakat skada i form av elfel och bränder, hur effektiva är de? Ser en framtid där fler byggnader kommer ha paneler och andra typer av paneler som är effektivare.

2053 är jag 57 år gammal och fortfarande i arbetslivet, kommer ha sett teknik förrändras, landsgränser förrändras och klimatet förrendras.

Men tror också att tekniken kommer ha tagit ett steg tillbaka. Tekniken ska inte styra våra liv, den ska vara ett verktyg, inte vår herre. Håller med Lena Nyman som 1971 sa ”tekniken håller på att bli vår herre, istället för att vara vår tjänare” att ord som idag är 50 år gammal än idag är lika aktuella och ingenting gjorts. Om 30 år är det 80 år sedan.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror två saker.

Antingen är (tråkigt nog) jorden så gott som tom på människor eller djur. Vi människor har förstört förutsättningarna för liv om 15 år. Vi är på tok för giriga och ser bara vår egen närmaste vinst.

Eller så har vi löst det här och lever i ett mer jämnställt samhälle. Och en stor del av detta är energi. Idag finns platser utan vägnät och utan el. Solpaneler ger avlägsna platser en möjlighet till energi och med energi kan de försäkra sin vattenförsörjning och mycket mer. Jag hoppas att framtiden är mer jämställd.

Även mellan könen.

Man tänker ett steg längre, behöver jag den här. Behöver jag slänga de. Här kläderna eller skrota den teknik jag har i handen. Eller går den att laga och använda på ett annat sätt.

Allt som har tillverkats har det redan förbrukata energi för, allt behöver inte vara helt nytt.

150 år jag trots allt tacksam att jag inte lever, vill lämma en bra värld till mina barn, barnbarn och barnbarns barn som kommer att se längre fram.

Publicerat

22 februari 2023

Berättat av

Ina

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00142

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!