Vår framtid

Berättat av Ingemar

Man. Född 2 juni 1960. Ingenjör. Gimo.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det var ju bra med pandemin att man lärde sig att kunna jobba hemma, delvis. Men det är grejor som måste göras på arbetsplatsen också. Resa mindre är viktigt för att spara energi. Även elbilar drar energi, så det handlar om att minska det totala resandet. Handla färre saker är viktigt, ta åt sig mer kultur, även på TV. TV är ingen dumburk utan en apparat som tar hem världen till dig relativt energisnålt.

Sen kanske vi ska sluta vilja bli fler. Europa tvingas att dra tunga lass i att minska energiförbrukningen. Samtidigt flyttar en massa folk hit från övriga världen och ökar vår energiförbrukning, så får vi gamla svenskar ta skit för det.

Sverige var ju egentligen relativt miljövänlig med elektrifierad bostadssektor men i demokratins namn har Tyskland och andra lyckats kapa åt sig vår billiga el och sen dessutom att EU tränger sig in i svensk skogspolitik, trots löfte vid EU-anslutning att dom inte skulle. Kanske har Sverige gått ur EU, vi får ju bara betala både kontant och i att EU gör Sveriges landsbygd fattigare om brukande av skogen görs olönsamt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Håll igång hela landet men gör allt så lokalt att folk kan bo nära jobben, låt jobben på landsbygden finnas kvar. EU vill ju underminera svenskt skogsbruk men då blir vi svenskar både fattigare och trötta och då kan vi inte bidra till EU-kassan.

Gruvor kan utföras så att man bryter klart öppnade fyndigheter och bryter slut dem innan man ger sig ut i jungfrulig mark. Exempel, bryt slut järnmalmen i Dannemora, spara den i Kallak till även Grängesberg och andra gruvor i Bergslagen är tömda. Till sist ”måste” man kanske bryta jungfruligt men vänta så länge det går.

Modernisera även Sveriges olönsamma järnvägar så att transporter kan ske effektivt. Sverige är nog för snålt mot sig självt vad gäller underhåll. Dra ner utlandsbiståndet till 0,7% av BNP, Sverige är inte speciellt rikt längre. NATO ska ha sina 2% till försvaret men delar av dom pengarna bör gå till att möta fredskriser, lagring av förnödenheter i Sverige, lagerhus som det fanns på 1960-talet.

Kärnkraft är ett fantastiskt sätt att göra el. På en liten volym kan man också ”lagra el” genom att ha ett kärnbränslelager. Sol och vind är värdelöst att lagra, begreppet ursprungsgarantier är en teknisk bluff men legalt OK genom politiska beslut. Bygg inte mer kraftledningar kors och tvärs utan bygg ut vindkraft men också mer planerbar el i SE4 för att ha de stunder det inte blåser. Importera inte mer fossilgas och vätgas är faktiskt farligt genom sin tendens att explodera. (NASA Challenger 1986.)

Sverige får ta sina % av migrationen mot Europa men inte mer än vår del. Att vi var så generösa med invandringen 1990-2016 var inget bra för landet. Och Europa kan inte ta skit från Afrika för höga utsläpp så länge Afrika dumpar folk hit. Alla människor släpper ut koldioxid.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag har själv misslyckats med att föröka mig, det är ett bakslag men man får hantera det. Jag ska dra ner på min egen energikonsumtion och uppmana andra göra det. Använda mina resurser i lokalsamhället för att göra det miljövänligare.

Hoppas få vara frisk och att antibiotikan funkar länge än. Här är Sverige i framkant, har jag fått för mig, men detta hotas av folk som kommer till Sverige med oansvariga antibiotikavanor.

Man pratar klimatförändringar men många problem i naturen uppstår pga att människan exploaterar naturen med vägar och flygplatser och stora bostadsområden. Under min livstid har svenska befolkningen ökat 50% och alla dessa människor ska ha plats, det blir jävligt jobbigt. Golfbanor, motorbåtar, alla motorsport, skidor på konstsnö. BORT med det!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

På något sätt tror jag samhället flyter på. Vi har inte råd göra svenska skogen till ett museum, EU kommer måsta backa och sluta kräva att få bestämma över svensk skog.

Sverige kan bli koldioxidneutralt enkelt, i är det 2173. Och vi har norden och Baltikum med oss.

Ryssland åker någon gång på en bakstöt som knäcker deras ohämmade expansionslust och Rysslands befolkning får äntligen veta sin historia och kan göra upp med den ständiga viljan att expandera.

Redan nu hade det ju varit bättre för ryssarna om Putin lagt alla pengar på en massiv upprustning av Rysslands ekonomi, bostadsbestånd och järnvägar än att kriga till sig Ukraina. Även om han lyckas med det blir det en phyrrusseger. Men även vi förlorar om Ukraina förlorar för då får vi 20 miljoner Ukrainare hit till EU och en ännu mer ökad energiförbrukning som sen används emot oss för att vi inte spar mer energi.

Flyg kan nog fixas med e-bränslen men man bör verkligen dra ner flyget så läge det är fossilt. Lägg ner Bromma omgående, om int det går senast 2038 då arrendet går ut. Den som vill behålla Bromma efter 2038 är totalt oansvarig och måste bort från politiken. Skavsta borde bli Stockholms flygplats nr 2.

Försök också behålla svenskt jordbruk. Det är oansvarigt importera kött och soja men de små utsläpp svenska kor ger oss ger ändå så otroligt mycket tillbaka i landskapet så att vi måste behålla djur i svenska jordbruket. BÄTTRE ATT DÄMPA BEFOLKNINGSÖKNINGEN I SVERIGE. Om detta sker till priset av minskad livslängd är det ändå befogat. Och folk i alla utvecklingsländer måste ta sitt ansvar för sin närmiljö, inte fly till Sverige och ställa till problem här. Men vi måste förstå att om vi dämpar oss med miljöbelastning så kan vi också sägas försämra vår välfärd. Men det får det vara värt.

Publicerat

22 mars 2023

Berättat av

Ingemar

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00232

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 670 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 670 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!