Berättat av Inger Maria Elisabeth Wahlsberg
Kvinna. Född 15 januari 1956. Pensionär. Bromma.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
I det stora hela har jag ett gott liv. Jag är nu pensionär efter över 40 år i arbetslivet, där jag mestadels arbetat med kundservice/ekonomi. Mitt arbetsliv har varit bra. Jag ser på mina barn och tycker mig känna att de har det betydligt hårdare och mer stressigt, trots all digitalisering. De jobbar i vården, kanske en förklaring, vård kan inte digitaliseras. Tror att deras stress mycket beror på besparingar, som drabbar personaltätheten på deras arbetsplatser bl a. Skulle gärna se en förändring på arbetsmarknaden så att stressen minskar och färre behöver bränna ut sig! Införa 6-timmars arbetstid eller 4 dagars arbetsvecka skulle vara gynnsamt. Det var mycket länge sedan vi hade någon arbetstidsförkortning!
En annan stressfaktor för många, inom alla åldrar, är ekonomin. Jag har haft låg lön under större delen av mitt arbetsliv, endast under de 12 sista åren kom jag upp i skaplig lön. Detta visar sig nu i pensionen som är mycket låg. Som tur är har jag en buffert, som jag har p g a lägenhetsförsäljningar, avgångsvederlag och arv. Mycket tacksam för den. Jag tycker att klyftorna i samhället ökar. Min dotter som är ensamstående med barn lever väldigt knappt ekonomiskt. Sonen som har familj och två inkomster klarar sig bättre. Ekonomisk ändring måste till. Pensionerna måste höjas så att den blir skälig och alla ska kunna leva på den. Fördelning av samhällets resurser måste ändras så att svaga grupper får det bättre.
Jag ser med stor nostalgi tillbaka på min barndom och då särskilt 1960-talet, som var den mest framåtskridande perioden någonsin, tror jag. Mina föräldrar jobbade båda, vilket var ovanligt då de flesta kvinnor var hemmafruar. Vi reste mycket, vilket gjordes möjligt av att min far jobbade på SAS och vi kunde resa billigt. Jag har varit på många platser och detta har berikat mig väldigt mycket. Älskade att resa. Nu när jag är 67 har äventyrslusten stannat av och jag trivs bäst hemma.
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
En stor livsförändring inträdde förra året då Ryssland invaderade Ukraina. (Och innan dess hade vi levt med pandemin i två år, men allting överkuggades av detta anfallskrig!) Ett krig så nära oss fick mig att frukta ett tredje världskrig. Kände stor rädsla som väl har lagt sig lite nu.
Detta krig har påverkat oss mycket, med höjda priser på allt. Priserna på el, bränsle, mat har stigit väldigt mycket. Svårt för alla som inte har någon buffert. Det drabbar de med minst marginaler väldigt hårt. Jag har som tur var en buffert att ta av så jag klarar mig. Räknar med att behöva hjälpa mina barn mycket framöver.
Det som också skrämmer mig väldigt mycket är våldet som eskalerar i hela samhället. Det måste bli ett stopp på skjutningar och sprängningar!
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
För mina barn och barnbarn önskar jag att de får leva i fred och frihet. Att våldet här hemma har bekämpats och att krigen i världen avslutas. Låter som en utopi, men önskar fritt nu.
Jag önskar också att stressen i samhället minskar, både på arbetsmarknaden och i livet i övrigt. Hoppas att prylhetsen försvinner och att vi blir mer rädda om vår miljö. Ekonomiska klyftorna måste minska. alla ska kunna leva skäligt på sin lön eller pension.
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Att det är fred på jorden. Att stressen har minskat. Att prylhetsen har minskat och att vi lever hållbart för miljön. Att resurserna fördelas rättvist så att de ekonomiska klyftorna minskat
Publicerat
6 februari 2023
Berättat av
Inger Maria Elisabeth Wahlsberg
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00081
Berättelsens position
Se alla berättelser på kartaIf you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Gör som 803 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 803 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?