Vår framtid

J: ”Jag skulle vilja ha mer fritid”

Kvinna. Född 30 april 1976. IT. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Livet med hemmavarande barn är ett ekorrhjul med jobb, matlagning, tvätt, hämta på fritids, hjälpa till med läxor och följa med till fritidsaktiviteter när man inte jobbar. Vi handlar online och får maten hemkörd och vilket sparar en del slit och tid. Sen lyxar vi med städhjälp varannan vecka.

Under pandemin har jag blivit van att inte ha pendling vilket gör att de dagar jag behöver åka in till jobbet så går jag minus i arbetstid och blir extra trött så jag är tacksam att inte behöva åka varje dag.

Det är ju dessutom trevligast att spendera mer tid med familjen!

Trots att jag bor mitt i stan så tar bussen lika mycket tid som att cykla och resan tar 1h tur och retur. På vintern blir det buss, annars försöker jag cykla. Gammal egentrampad cykel.

Skype och teamsmöten online går ofta i varandra så även fast man jobbar hemma så det blir om att jag blir extra sliten av det också. Hur hann folk gå mellan möten förut??

För mig är att umgås digitalt lika bra som ’på plats’ fika. Kanske för att jag arbetar inom IT och har haft kollegor på distans sedan tidigare. Man kan ju inte vara lika många och prata i mindre grupper på samma fika dock så det är mindre grupp eller enskilt som gäller.

Jag är ofta vintertrött och i vinter har det känts extra mycket pga värk i kroppen/sämre sömn. Det är också ganska många runt omkring mig som känner sig slitna fast vi knappt lämnat julledigheten. Jobbet startade i racerfart.

Jag längtar till solen och ev en sommarresa till varmare breddgrader. Vi åkte skidor några timmar från Stockholm i ledigheten efter nyår vilket gjorde att vi var ute mer än vi brukar så här års. Alltid trevligt när barnen tycker det är kul och inte vill in till en skärm.

Vi får se om det blir någon resa till solen. Sambon har inget uppdrag just nu då det är många som släppt sina konsulter. Men det går ingen nöd på oss ,(än) som det gör på de som inte har marginaler nu när inflation, räntor och kostnader är höga.

Vi har inga sommarstugor i släkten och våra åldrade föräldrar har flyttat från hus så det finns inga hus att besöka på somrarna. Så det blir att hyra och då står valet mellan i Sverige eller i utlandet. Vi har inte bil och även fast vi har bildelning så använder vi det bara i sällsynta fall några gånger om året så en flygresa med några års mellanrum tycker vi är ok.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag skulle vilja ha mer fritid! Jag undrar hur många som känner sig slitna och inte hinner/orkar umgås/ta hand om varandra mer.

Har en granne som är äldre och blev isolerad under pandemin. Efter pandemin har hon blivit sämre och kan inte gå ut. Hemtjänsten är hos henne stup i kvarten. En tidigare granne besöker henne ibland. Själv har jag inte haft ork.

Det är intressanta tankar det finns om att ett lands välstånd inte bara ska mätas i pengar.

Man blir också lätt deprimerad av att höra att tex mycket av det man sopsorterar inte återanvänds.

Det är också tråkigt att skolan verkar ha tystnadskultur och inte nog med tid resurser för att se till att barnen lär sig. Det är hoppingivande att man börjat med dubbla lärare i vissa fall. Jag hoppas och tror att det kommer visa sig i barnens resultat.

Jag önskar att man såg mer till proaktiva saker både inom vården och samhället. Bättre att förebygga sjukdom än att behandla, speciellt som mycket handlar om att lindra symptom och inte hitta rotorsak. Bättre att ge barnen vägledning och stöd än att behöva utöka poliskåren. Jag skulle känna mig tryggare om det fanns mer omtanke redan från tidig barndom.

Jag hoppas att man verkligen tar tillvara på det som man kan göra med teknik inom tex förvaltningar mm.

När det gäller energiförsörjning känns det som många är så kortsiktiga speciellt nu när vi elpriserna varit höga.

Känns som om elsubventionerna också går till massor med folk som egentligen inte har behov. Utbetalningsmyndighet känns helt rätt för att kunna tillvarata tekniska möjligheter och erfarenheter och inte bara inom kontroller. I stället för att liknande system ska finnas på x st myndigheter.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar att samhället fortsätter att utvecklas mot att kunna göra saker på distans eftersom det ger fler lika möjligheter.

Jag önskar mina barn och övriga en stressfriare vardag.

Jag hoppas vi har löst våra största kriser på ett hållbart sätt.

Jag önskar att krigen och orättvisor i andra värdsdelar kändes lika som många känner för Ukraina.

Jag önskar att samhällsfunktioner som vård, omsorg och skola värderades högre och inte drogs med neddragningar hela tiden. Dvs att vi tar hand om de unga, de älder och alla däremellan.

Jag hoppas att vi hittar lösningar på förpackningsmängden.

Jag hoppas vi har kommit av oss i konsumtion och delningsekonomin har tagit fart.

Jag hoppas vi fått bra utväxling av teknik.

Jag hoppas umgås över åldersgränser.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att vi tar vara på tidigare erfarenheter.

Jag hoppas världen är solidarisk och IT revolutionen har gett bra utväxling för en bättre värld.

Att jag har en rad fina ättlingar som frodas i varandras sällskap och i en fin värld.

Publicerat

26 januari 2023

Berättat av

J

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00058

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!