Vår framtid

Berättat av Jeanette Lindahl

Kvinna. Född 1 februari 2023. Bästemor. Håstenslöv.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag och maken bor i ett gammalt hus vi vet inte hur gammalt det är. Vi värmer det med vedkamin, solceller, värmepump och ett vattencirkelsystem som innebär att det går rör runt om i hela huset med varmvatten och tillbaka till pannan för att hämta nytt varmt vatten. I trädgården odlas örter,frukt,grönsakerna och bär. .Men med åren kommer vi inte orka bo kvar. Då hoppas jag på en fräsch ny två-tre rummare med stor altan och solceller på taket och ett extra värmesystem i källaren för dom kalla vintermånaderna. Jag vill byta ut alla mina möbler så att ålderdomen blir lätt och bekymmerslös.

Jag vill att någon utomstående tog kontakt med jämna mellanrum

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag upplever att delar av våra myndigheter fungerar bra men stora delar fungerar dåligt. Vår I frastuktur har inte hunnit med och jag förväntar mig att det kommer uppfinning som revotionerar byggen av I frakturer och transporter både persontransporter och godstrafik. Vården I dag är mkt dålig och här behövs innovation och nya sjuhussystem och nya byggnader dessutom behöver tandvården accepteras som en del av kroppen och ingå sjukvårdsystemet. Elektifieringen kommer att byggas ut. Men för att allt detta ska göras så behövs det ett demokratiskt system.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om trettio år har vindkraften byggts ut och det finns solceller på alla tak. Vattenkraftparker förnyas hela tiden. Vi har gått med i Nato för Turkiet har till slut insett att dom är ett natoland och det är bättre med ett enat starkt Nato för en global jämvikt. Sjukvården får den omställning som behöva och en bredare digitaliserad vård införs. Dom oroligheterna vi har just nu med gängkrig och otorsprat i media (2023)kommer att få många att lämna landet. Så om 30 år har vi arbetsbrist men då datorerna i större utsträckning utveckla och kan arbeta med större och mer avancerade uppgifter så kommer utflyttning inte bli så svår

Vårt konsumtionsmönster kommer att ändras vi kommer att köpa mindre konsumtion varor och satsa på varor som håller längre. Det kommer att finnas en större utvecklad andra handsmarknad. Men den största växande marknaden är cirkulationen att återvinna gamla produkter till nya på industriell basis.

Bostadsfrågan kommer att vara ett fortsatt problem eftersom allt fler vill bo bra och ställer krav på bra bostäder.

Men också höjs krav på att bostäder inte får kosta hutlöst mkt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173

Då har Sveriges befolkning minskat och tekniken har tagit över många sysslor Nato och EU politik gör att migrationen hit är svår om inte omöjlig. I och med tekniken och sol,vind och vatten har vi bostäder lämpade för befolkningen och utnyttjar vår matjord på bästa sätt enligt uträkningar. Man har fått bukt med vård och omsorg tack vare balans i lönerna, arbetsmiljön och nyinvesteringar i hållbara system från patientens vc till sjukhus till eftervård i hemmen. Mkt tack vare teknik.

Återbruk finns inte längre eftersom allting cirkulerar det har byggts upp ett filsystem där allt sorteras och plockas isär och sätts ihop till nya prylar.

Publicerat

1 februari 2023

Berättat av

Jeanette Lindahl

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00071

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!