Vår framtid

  • Karin Welin

Berättat av Jesper Welin

Man. Född 7 april 1973. Förskollärare. Varnhem.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

På det personliga planet, i min omedelbara närhet, så är jag väldigt glad att bo där jag bor. Det är nära till naturen, men det finns ändå hyggligt stora städer i närheten. Vill jag åka till en stor stad så är förbindelserna bra även dit. Jag trivs på mitt jobb och har ett fint socialt nätverk, med släkt och vänner i närheten.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker grunden i det svenska samhället fungerar bra, vi har ett hyggligt fungerande socialt skyddsnät, en tilltro till myndigheter och politiker, fungerande skydd för de svaga i samhället. Det har naggats lite i kanten de senaste decennierna, men jag tycker ändå att det fungerar bra i Sverige jämfört med många andra länder.

Jag tror på grunden i det svenska samhället. Trots nedtrappningar så finns det ändå en kärna i vårat samhälle där vi tar hand om varandra.

Något som däremot är akut är synen på miljön, där behövs krafttag nu. Annars kommer kanske ingen läsa detta om hundra år. Jorden kommer bli en mycket svårare plats att bo på, även om jag tror att mänskligheten kommer finnas kvar.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas se en fortsatt förbättring på miljöområdet, där förnybar energi kommer bli det enda hållbara även ekonomiskt. Jag hoppas och tror att höghastighetståg kommer vara mycket mer utvecklat än idag och att flyget kommer vara en minimal del av resandet på jorden.

Jag hoppas på småskalighet i både energiförsörjningen och i mycket annat. Vi behöver inte frakta mat och varor över hela världen.

Sen hoppas jag att vi inser att det enda sättet att få bukt på brottslighet, fattigdom och socialt utanförskap är genom att satsa mycket mer på välfärden. Det kommer löna sig både medmänskligt och ekonomiskt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Så stort. Så långt fram i tiden! Tänk vad som hänt de senaste 150 åren och dra det 150 år framåt! Jag tror att mänskligheten står inför ett paradigmskifte. Att vi nu ser brister i miljön, i politiken och så vidare är det gamlas sista döende suck. Det gamla kämpar för att hålla sig vid liv, Trump som president, Putins krig, den svenska regeringen (2023) försöker förgäves hålla sig kvar i ett gammalt sätt att leva. Det kommer inte hålla. Det medmänskliga, miljövänliga, hållbara sättet kommer vara allenarådande om 150 år. Mänskligheten kommer inte vara fulländad och utan problem då heller, men många av de problem vi har idag kommer vara borta. Jag tror på mänskligheten och mänsklighetens kraft, den har tagit oss genom svält, katastrofer, pest och krig. Den har tagit oss ut i rymden och över världshaven. Vi kommer vara mycket starkare som art om 150 år!

Publicerat

29 januari 2023

Berättat av

Jesper Welin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00061

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!