Vår framtid

Berättat av Johanna Thurdin

Kvinna. Född 10 april 1971. Teknikkonsult. Alnö.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gillar mitt jobb för jag känner mig smart och uppskattad. Jag tycker jag är en bra mamma till mina barn, jag tror de kommer växa upp till trygga människor med goda värderingar. Jag skulle vilja orka och våga engagera mig mer mot klimatförändringarna och mot rasism, förtryck och orättvisor i världen. Jag har engagerat mig en del, men behovet är enormt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker Sverige funkar bra generellt. Även om det finns brister, så kan man oftast lita på att folk vill väl, både myndigheter, arbetsgivare, polis, skola och folk i allmänhet. Jag är väldigt irriterad på att så många tror att Sverige gör tillräckligt för miljön, när sanningen är att vi släpper ut extremt mycket co2 per person.

Sjukvården har stors problem med organisationen, personalen är extremt överbelastad. Jag oroas över att så många sjuksköterskor slutar eller blir sjuka. Annars tycker jag det klagas för mycket på samhället. Jag är inte rädd för brottsligheten och jag tycker skolan är bra.

Miljöförstöringen och klimatförändringarna är viktigaste saken som alla borde jobba tillsammans med.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tror att klimatförändringarna kommer orsaka mer och mer oroligheter i världen.

Troligen kan Sverige och västvärlden fortsätta som vanligt ett tag och bara bygga högre murar mot omvärlden.

Men jag tror att framtidstron påverkas till slut. Om 30 år kommer alla ha fattat att utsläppen av CO2 var ödesdiger, men ingen kommer tacka miljörörelsen och inga av de som idag inte tror att vi behöver ställa om, kommer att erkänna att de hade fel.

Möjligen kommer begrepp som skuld och synd tillbaka, kanske följs det av återkomst av tron på den kristna förlåtelsen.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

När jag tänker realistiskt tror jag att klimatförändringarna kommer leda till krig, matbrist, vattenbrist och problem man inte ens vågar tänka på. Jag tror också att övervakning med hjälp av it, övervakningskameror och AI kommer bli otäck.

Men jag vill ha hopp. Jag säger till mina barn att det finns hopp. Att människor kan uppfinna oväntade lösningar. Jag säger till barnen att om man engagerar sig så kan man påverka.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi hejdat klimatförändringarna. Att man bygger hus i miljövänliga material, att man äter lokalodlad mat, att man kan resa utan att belasta miljön. Jag hoppas att ingen längre bryr sig om hudfärg och olika bakgrund, så att människor har mer lika förutsättningar för ett bra liv. Levnadsstandarden kan vara lika världen över genom att ingen överkonsumtion varor. Istället för att köpa nya saker, satsar man sina pengar på kulturupplevelser och kreativt skapsnde samt möten , samvaro, relationer.

Publicerat

18 februari 2023

Berättat av

Johanna Thurdin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00128

Gör som 748 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 748 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!