Vår framtid

  • Dall-e

Jörgen: ”Önskar en mindre kortsiktig värld”

Könstillhörighet: annat. Född 11 juli 1983. Journalist. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mitt liv är på det stora hela riktigt bra. Jag lever och andas, jag är någotsånär frisk, jag kan göra sånt jag är bra på och tycker är meningsfulla. Jag har fina och glada barn. Bor där jag vill bo. Kan göra nästan allt jag vill göra. På många sätt är den här generationens liv lyx jämfört med tidigare generationers. Det jag vill förbättra är framförallt att jag vill slippa känna mig så rörig hela tiden. Det moderna arbetslivet innehåller för mycket multitasking.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Ibland när man hör samhällsdebatten kan man få för sig att ingenting är bra. När så mycket är det. Jag är tacksam över mycket som blivit bättre. Medvetenheten har ökat. Normer har förskjutits. Det finns en större förståelse för andras perspektiv. Den tekniska utvecklingen går framåt. Bland det som kan förbättras finns förstås arbetet med att bekämpa växthuseffekten och fattigdomen. Jag skulle önska en mindre kortsiktig värld.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag kalla två platser för hem. Ett i södra Europa och ett i Sverige. Jag hoppas att jag kan fortsätta att jag har hälsan och kan tänka klara tankar. För mina barns del hoppas jag att de kan följa sina drömmar och även byta drömmar mitt i livet. Jag hoppas att framtiden förstår att vi är ombytliga som människor. Kartan måste anpassas till landskapet och inte tvärtom.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Man har ju drömt om ett samhälle där robotarna övertar arbetsuppgifterna och människan står sysslolös, men jag vet inte om det någonsin kommer att hända. Vi kommer att hitta nya sätt att sysselsätta oss med. Däremot har jag gott hopp om att livet år 2173 är friare och lyckligare för de flesta, i takt med att många normer skiftat. Sedan tänker jag att om vi på 150 år lyckats skapa rymdfarkoster, kärnkraft och AI så är den tekniska utvecklingen de kommande 150 åren mycket att hoppas på. Jag när ett hopp om att fusionskraften skapar fri energi, vilket innebär att vi kan fånga koldioxid ”gratis” och kanske kunna återställa planeten igen. Det vore en ljus framtid för mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Publicerat

11 november 2022

Berättat av

Jörgen

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00007

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 682 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 682 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!