Vår framtid

  • Kristina Jonsson

Berättat av KabJonsson

Kvinna. Född 1 december 1961. Förskollärare. Jönköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har ett hem där jag trivs och mår bra. Jag kan gå/ promenera till mitt jobb. Vi har nära till en livsmedelsaffär och handlar oftast i den. Den ligger så nära att vi kan gå dit och handla, slipper ta bilen. Det är smidigt och bra. Nuförtiden lagar vi ofta maten, mer än för ett par år sedan då vi ofta köpte med mat från någon restaurang. Det berodde på att jag blev något handikappad efter ett fall i motionsspåret där axeln gick ur led och arm och hand blev påverkad pga nerver som kom i kläm. Det hände för ett och ett halvt år sedan och jag är bättre men inte återställd. Men jag klarar alltså att laga mat igen. Olyckan plus att min man bytt jobb har förändrat våra matvanor till det bättre. Eftersom jag promenerar till och från jobbet och åker buss om jag ska åka längre så känner jag att jag är bra för klimatet

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att samhället är alltför inriktat på konsumtion, att det är så viktigt med prylar och att byta ut fungerande ting istället för att använda och laga dem . Vi har det bra som är över medelåldern i Sverige. Jag tycker däremot synd om unga vuxna som har svårt att få bostad och jobb som de kan försörja sig på. Vi som är föräldrar till dem får ofta gå in och ta lån åt dem och jag tror inte alla har den möjligheten heller. I politiken skulle jag vilja höra politiker berätta om hur de vill se sitt samhälle utformat. Jag vill se och höra deras visioner om ett gott samhälle. Jag har erfarenhet av sjukvården efter min olycka och har fått mycket hjälp och stöd med rehabilitering osv. Däremot är det inte alltid så bra med kontakten med försäkringskassan och de riktlinjer som de har att följa.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige ska vara ett land där vi hjälper varandra och stöttar där det behövs med gemensamma krafter . Vi behöver tänka att vi är en familj och i min värld hjälps man åt där. Jag önskar att vi kan ha bra bostäder och de behöver inte vara lyxiga utan snarare praktiska.

Om 30 år är det inte säkert att jag lever men då hoppas jag att mina barn och kanske barnbarn har det bra.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år då vill jag att samhället har blivit en plats där människor trivs med sina liv. Där det är viktigt med medmänsklighet, mycket viktigare än prylar och pengar. Jag önskar att barn och föräldrar växer tillsammans och delar vardagen mer än vad de gör nu. Där syskonen lär känna varandra när de är små tillsammans med sina föräldrar och inte vistas i förskolemiljö större delen av sin vakna tid. Att man har kommit till insikt att det går att ha mer än ett barn därhemma.

Publicerat

24 januari 2023

Berättat av

KabJonsson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00043

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!