Vår framtid

Kerstin Lindström: ”Vill se att vi kan bromsa uppvärmningen av planeten”

Kvinna. Född 4 november 2022. Pensionär fd lågstadielärare. Vällingby.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi bor ju kvar i det radhus i Vällingby som min man och jag köpte 1964, när min äldsta son var 3 år. Här har min andra son och min dotter växt upp. Det är 3 plan och ena höften värker så vi får nog se oss om efter något annat snart.

Efter pandemin, som fjärmat en från barn och

barnbarn och vänner, har inte livet blivit som förr. Vi brukade resa utomlands på vintern, men det har inte heller blivit av. Resor in till stan för att gå på bio eller museer har man också vant sig av med.

Om sommarhalvåret bor vi i Plintsberg, Tällberg, i den tillbyggda fäbodstugan från Middagsbo, som varit vårt sommarställe sen jag föddes. Där kan vi njuta av våren, sommaren och hösten med sina blommor och fåglar.

En del vänner har ju gått bort, men jag deltar ännu i en bokklubb och jag läser böcker, målar och syr grytlappar i blockhusteknik som fritidssysselsättning.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Nu ser ju framtiden genast mörkare ut med klimatkrisen, kriget i Ukraina och svälten i världen. Man undrar verkligen hur det ska gå. Skrämmande många ledare och presidenter är egoistiska och lögnaktiga, bedrägerier och skjutningar ökar. Tilliten är borta. Livet var enklare förr. Mobilen har blivit viktigare än verkligheten.

Man vet ju mer om hur man botar sjukdomar men samtidigt är ju vården överbelastad. Lärare och sjukvårdspersonal har blivit styvmoderligt behandlade och därför är det brist på dem.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill ju se att vi kan bromsa uppvärmningen av planeten vi bor på. Jag vill också att krig skall anses omoderna och att schismer löses diplomatiskt. Men det är väl utopiskt tyvärr. Kanske skulle vi inte tillverka så mycket onödiga saker och värdera natur och mångfald mer.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Då kan jag omöjligt leva men jag hoppas att mina barnbarn har det bra och att saker och ting har ordnat sig, att människor har blivit klokare. Jag tror nog att min generation levde i en lyckosam tid som tyvärr fick ödesdigra konsekvenser.

Publicerat

11 november 2022

Berättat av

Kerstin Lindstr303266m

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00009

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!