Vår framtid

  • Privat

Berättat av Kim M. Kimselius

Kvinna. Född 2 maj 1954. Författare. Eringsboda.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Bor i skogen, långt till grannar, vilket innebär att bilen är ett måste för att handla och besöka andra. De höga bensinpriserna det senaste året har varit kämpigt. När sedan fakturan för el kom i januari 2022 var det en chock.

Därefter fick maken hjärnblödning i mars 2022 och allt ansvar låg på mig. 2022 är ett år som har varit tungt både fysiskt och psykiskt och ekonomiskt.

Allt det har gjort att vi varit hemma mer, jobbat på att rehabilitera maken, odlat eget och pysslat om varandra och våra hundar.

Även om det mesta var negativt med 2022 kan jag inte annat än känna att året förde mig och maken närmare varandra än någonsin eftersom vi tillbringade 24 timmar om dygnet tillsammans. Helt underbart efter 44 år tillsammans.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det jag tycker är jättefel är att vi i södra Sverige ska betala så oerhört mycket mer för el än befolkningen i norra Sverige. Vi är trots allt ett enda land och borde inte vara uppdelat i olika läger. Även om vi tillhör EU ska det inte påverka oss svenskar så att vi blir uppdelade på detta sätt. När sedan elstödet kom tyckte norrlänningarna att det var orättvist att de inte skulle få elstöd, eftersom de tyckte det skulle vara detsamma för alla i Sverige. Men de klagade inte när de hade mycket billigare el än vad vi i zon 4 har fått betala.

Sjukvården är ett skämt i Sverige. Personalen är guld värda, men vården fungerar inte. Åkte in akut för två veckor sedan och fick vänta SEX timmar på akuten, trots att jag kom in klockan 3 på eftermiddagen innan ruschen började. Nya läkare varje gång på vårdcentralen, dåligt med uppföljning av maken efter att mediciner har satts in. Mycket på grund av att personalen byts ut hela tiden.

Visst ska vi vara tacksamma att vi inte behöver betala för all vård, men det kunde vara betydligt bättre. De ansvariga har gräddfil i sjukvården och behöver inte känna på de problem som vi vanliga människor har.

Att ta bort Sveriges försvar för många år sedan var helt galet. Att sälja ut järnvägar, kraftverk och allt annat… Kan inte förstå hur en regering kan tycka det är bra att utländsk makt ska ansvara för samhällsviktiga funktioner.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år, om jag får leva, skulle jag vara 99 år. Då hoppas jag att jag inte kommer att känna som min pappa när han var 92: ”Det räcker nu! Allting har blivit så mycket sämre och jag vill inte leva i den här världen längre.” Sedan vägrade han att äta och dog en kort tid efteråt.

Jag hoppas få leva i ett samhälle där alla tas tillvara, där våldet har minskat, där människor är mer rädda om varandra. Där slit och släng-mentaliteten har upphört. Där åldringar inte behöver vara rädda för att bli lurade. Att inte alla våra personuppgifter ligger på nätet för brottslingar att hämta upp för att trakassera de som är äldre.

Ett Norden där Danmark, Finland, Norge och Sverige arbetar mer gemensamt för en framtid.

En stor önskan är att alla gifter ska förbjudas. Nuförtiden får vi i oss så mycket gifter som vi inte vet om, i mat, i kläder, ja överallt.

Min rädsla är att det om 30 år har varit/är ett nytt världskrig, att atomvapen har använts och många människor har dött.

Just nu ser jag ingen positiv framtid om 30 år, det ser mörkt ut för Sverige och jag säger lite som min kära far: ”Jag vill inte bli gammal i den är världen.” Det är som om äldre människors kunskap inte uppskattas, utan vi sätts på undantag och nervärderas, utnyttjas å det grövsta på ålderdomshem och som jag skrev tidigare, av brottslingar.

Ändå hoppas jag innerligt att världen ser bättre ut om 30 år, att jag lever och får telegram från kungen på min hundraårsdag, precis som min kära faster fick när hon fyllde 100. Hon levde fullt ut fram till den dag hon dog det år hon skulle fylla 102 år.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år tror jag att Sverige, Danmark, Norge och Finland återigen är tillsammans och jobbar för att det ska bli bra. EU har spelat ut sin roll och länderna återgått till att måna mer om sina egna invånare.

Flyktingströmmarna har blivit större på grund av miljöförstöringar som påverkat klimatet. Folk flyr från värmen, upp till nordligare breddgrader, vilket gör att gränskontrollerna ökar.

Samhällena har blivit mer måna om grönområden och har gjort som i Singapore, har träd och växter utefter byggnaderna och på taken. Många fler odlingslotter för att även folk i städerna ska bli mer självförsörjande.

Jag hoppas innerligt att allt har blivit betydligt bättre i världen och att min framtidstro inte slår in. Att jorden har blivit en bättre plats att leva på än jag befarar.

Publicerat

24 januari 2023

Berättat av

Kim M. Kimselius

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00045

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!