Vår framtid

Berättat av Kvinna född 1947

Kvinna. Ålderspensionär. .

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Inleder med att jag 1998 var en meddelare/skrivare som ofta besvarade frågelistor till Nordiska Muséet och därav kom det sig att så blev det även denna gång när det gällde framtiden/25 år senare!

Nu är vi där och jag är där med och hänger på och vill berätta….

Kvinna född 1947 alltså ålderspensionär och fortfarande engagerad i vad som händer och vad som borde hända men inte hänt!

Jag bor kvar i samma lilla tvåa i ”miljonprogramsområdet” som jag flyttade till oktober 1995 och bostadsområdet genomgick en markant förändring när det skedde en selektiv rivning med början 1998.

Den stora förändringen här vad gäller skrivandet är att jag 1997 skrev på en mycket primitiv dator och hade ingen internetuppkoppling så jag skrev och la produkten på diskett och skrev även ut på en enkel skrivare! Arkivbeständigt papper förstås och så till Postlokalen i området och vidare till Nordiska muséet. Postlokalen är sedan länge nedlagd och numera är det COOP som utgör utlämningsställe och till glädje för mig som är en näthandlare! Uppskattar att kunna hämta paket under längre öppethållande och främst tidig morgon då jag gärna går ut! Näthandlar gör jag ofta och gärna! Detta är föranlett av att jag numera är beroende av Färdtjänst för att komma ut och shoppa. Rollator använder jag men i begränsad omfattning inne i min egen bostad.

1999 invigdes den supermoderna tvättstugan med databokning här och vi hyresgäster fick dessutom internetuppkoppling fritt ett år! Det har ändrats mycket under åren och nu är det optimalt! Ingår i hyran och dessutom pågår stambyte i området och renoveringar av lägenheterna enligt behov!

Jag är glad och tacksam och har badrum med kakel/klinker. Allt är så fint! Individuell mätning av vatten och el! Superbra att bara stå sin egen kostnad!

Annat var det 1995 när solarierna lyste med sitt blåa sken och elen var gemensam!

Mitt Paradis i skogen är tämligen intakt byggnadsmässigt men på väg in i fasen ”växa igen”. De invasiva växterna som det förts en kamp mot med såväl gräsklippare, röjklinga och lie….ack nu vinner de snart!

Lite så där lagom igenväxning är bra enligt mitt sätt att se det då jag vill ha tistlar för fjärilarnas skull…älggräsets underbara doft vill jag inte heller vara utan!

Det är vackert med lupiner och balsaminer och nog kan vi samsas…5476 kvadrat det räcker för oss och ingen bebyggelse omkring! Märkligt att jag kunde vara så naiv när jag fick fem fina balsaminfrön…..vilken växtkraft!

Lupiner har rätt att finnas till men de får inte ta över….nå än lever jag!

Det bästa som hänt mig sedan förra skrivandet om ”framtiden” som jag lämnade in 1998 är att jag är mormor till två högt älskade barnbarn-mitt allt helt enkelt! Tacksam för att Livet gav mig denna möjlighet….ja möjligheten att göra det jag inte förmådde för min dotter det har jag nu gjort och gör!

Ingen har som jag nött sätet på Y-bussen så mycket för att just få delta i deras liv och vara en del i deras uppväxt!

40 mil söderut och just där ligger Södermalm med vackra Sofia Kyrka!

Pandemin ”förstörde” personlig samvaro för oss men så kom den Lyckliga resdagen…Y-buss anlände till Cityterminalen och mormor var med!

Julen firades på Söder och vilken glädje att Pandemin klingat av men den ger sig inte….invasiv den med!

Vaccin…vilken underbar känsla att ha blivit vaccinerad fem gånger…snart ännu en gång och så biljett till Y-bussen!

Ondskan ger sig inte och just nu pågår i fosterlandet ett fruktansvärt gängkrig! I ett bostadsområde här i Västernorrland har Polisen dygnet runt bevakning med ”målad bil”!

Inte trodde jag att Sverige skulle utvecklas så här 1998 när jag postade förra skrivandet…men jag var pessimist och hade farhågor.

Infogar i dag 8 februari när jag korrigerar lite…ännu mera fasa och oro när det blev jordbävning i Turkiet/Syrien.

Otrygghet! Fruktansvärt att inte känna trygghet och som äldre är det rent förgörande!

Såg ingen ljus framtid 1998 och gör det inte nu-jo för min egen del har jag ”framtidstro” då jag är snart 76 år ”ung” och har mitt Fokus på barnbarnen!

– Utan mitt Paradis i skogen skulle tillvaron te sig mycket mörk! Hela barmarksperioden kan jag vistas där i det gamla Torpet. Där störs jag inte …där är jag ett med naturen och hade för några år sedan en björn på besök….han tittade på mig och gick vidare!

Tillhörde inte målgruppen att anfalla då jag varken hade gevär eller hund…

Inte heller räds jag att Paradiset är beläget i ett ormrikt område då det gäller att visa respekt!

Där i skogen kan jag liksom återgå till att minnas hur det var när jag växte upp i skogsbyn…när det fanns kopparmynt med minsta valören 1 öre!

Bilder talar mer än ord….på den bänken är jag Lycklig! I min lägenhet är jag också Lycklig men otryggheten griper mig när jag passerar ytterdörren…

Något jag är glad åt då-jo fria SMS/MMS med mitt billiga mobilabonnemang vilket gör att jag tänker på mitt första SMS som skickades till min dotter med min nyinköpta Ericsson mobil telefon – kostade då 6,75 kronor och jag hade Comviq kontant kort!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige måste med i NATO! Globalt tror jag inte på någon positiv utveckling alls! I stället tror jag att ännu flera svälter och att det helt klart pågår flera krig.

Det är fruktansvärt att inse att Sverige har tappat taget! Det man sår får man skörda och vore jag en fe så skulle jag svinga mitt spö och önska att det gick att göra om…göra rätt och göra om!

Med den stora migrationen följde och följer i generationer nu stora problem och det är förståeligt. Helt klart skall Sverige ge skydd åt de som så behöver och asylrätten skall Sverige leva upp till…men även inse att det är inte bara att ”öppna våra hjärtan” som är lösningen utan det är långsiktiga ”projekt” som kräver stora insatser för att ge människor ett värdigt liv och en möjlighet att bli en del av ”Nya hemlandet” Sverige.

Jag känner stor tacksamhet för att det kommit så många chaufförer från andra länder så jag fortfarande kan åka Färdtjänst….det är brist på chaufförer i Sverige,

Att komma till Sverige och inte bli omhändertagen på ett sätt så man inlemmas i maskineriet är till skada för både den enskilde och för samhällsapparaten.

Skyldigheter/rättigheter skall gå hand i hand om integrationen skall lyckas!

Att som skett i detta land både uppmuntra och tillåta att utanförskapsområden växt upp är förödande.

Nu är vi där…det är inte rasism att ställa krav…det är i stället en nödvändighet med krav för att kunna hitta sig själv i ett nytt ”hemland”….Sverige har inte mäktat med helt enkelt.

När gällande lagstiftning möter en helt ny värld som fått växa och gro och skapat egen ”tradition” då är det brytpunkt!

Land skall med lag byggas och nu är det uppenbart att det är Lagstiftningen som bör korrigeras…det ger möjlighet till verktyg av skilda slag för att ”bygga samhället” och att få den där drömmen om ett bättre Sverige på plats igen…

Trist att jag inte får vara med och se förändringen!

Något jag däremot både hoppas och tror att jag skall få uppleva är mera övervakningskameror och ett litet extra tummande på integriteten till förmån för tryggheten!

Brytpinnarna i snöslungan var en säkerhet för mig….i samhällsmaskineriet finns endast begränsad säkerhet just nu….Sverige gillas inte av alla!

Skall ett samhälle fungera måste det finnas motivation för att göra det rätta och inte bara för sig själv utan för just samhället.

Att vara en medborgare innebär precis som i vilken ”familj! som helst att du skall vara en bidragande faktor…gör ett studiebesök vid en myrstack!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Mitt eget Liv är logiskt sett på andra sidan sedan ganska många år när vi är framme vid 2050. Om det finns möjlighet vilar min aska i en minneslund men inte så gärna här i den församling jag nu bor…..jag vill vara nära min familj – familjen jag saknar så fruktansvärt nu när det är oro.. mycket stor oro.

I bästa fall lever min dotter 2050 och hon står inför planering av sin 80-årsdag!

Mina barnbarn lever fortfarande kvar i Stockholmsregionen och troligen på Söder och de lever i familjer med barn!

Absolut inte mer än två barn/familj då jag hoppas att de tagit intryck av mormors familjeplaneringsinfon och dessutom har de själva fått växa upp med att just ha råd med upplevelser/resor och mycket annat.

Torpet i skogen där de var som småbarn är troligen i annans ägo men minnena lever!

Klart att de kommer dit för att träffa småpaddorna!

Det behövs inte så mycket för att världen skall gå under och ännu mindre för att fosterlandet skall tippa.

Kärnkraften….enda möjligheten att klara välfärden då inte befolkningen är med på noterna om att lägga om….återgå till karbidlampa och lieslåtter!

Nå hoppas jag från andra sidan kan skönja något….ser jag någon försöka slipa ”min” lie lär jag nog träda in och bistå….

Rös till när jag hörde om jordbävning och det utifrån att det var ett mindre skalv som precis strök som en smal strimma över mina ägor och det var dagen före Pingstafton 2005.

Jag var uppe i vedboden och så hörde jag som ett susande ljud först…trodde jag blivit sjuk och jag höll mig i dörrposten och såg mot Torpstugan…där inne var en elektriker sysselsatt med att ta bort en usel kabel som var fastsatt…klart jag trodde den ”gubben” var orsak till dånet….

Det varade inte så länge men jag uppfattade det som om Torpstugan såg ut som när det i Kalle Anka varit ett hus som skakat ordentligt!

Det är nog med katastrofer….ojoj har Bibelns profetior rätt så kommer det flera.

Ett förstärkt Nordiskt samarbete!

Välfärdsnätet har sedan länge fått så stora maskor att det inte är möjligt att laga….

Sjukvården är till för de som har råd att betala!

-Fängelserna är de enda byggnader jag tror har byggts ut…vi har däremot fått lagstiftningen skärpt och längre straff gör att det måste prioriteras det byggandet!

Sverige är ett totalt ojämlikt land.

Redan nu är det oerhört stora ekonomiska och sociala skillnader…Välfärdslandet är segregerat i skrivande stund redan.

Våra efterkommande kommer inte att förstå varför tidigare generationer handlat så ansvarslöst!

Troligen har matvanorna ändrats ….ja när spiltan är tom så bits hästarna! Det blir mera mat på bordet av den typ jag åt när jag föddes och växte upp på 1950-talet!

Jag vill inte att det bli så här eländigt…men det blir det! Hur har jag som en gång var en aktiv Socialdemokrat (upphörde 1995)kunnat vända bort blicken så länge…först nu när det ljuder ett högt larm…då förstår jag!

När ett land mister sin stolthet och tummar på sina ideal då går det som för kråkan…än slank det hit och än slank det dit….diket är ett faktum 2050!

Det riktigt strålar pessimism om mig!

Kan inte komma på något som fungerar på ett sätt jag förväntar mig i ett välfärdsland.

Att vi är ”bäst” på skjutningar i Sverige gör att jag önskar att våra nordiska länder kunde påverka politikerna till att göra om och göra rätt!

Kris och kaos är kraftfulla och hårda ord men det har gått så långt med allt elände och vanstyre i Sverige att de orden är likt de puzzlebitar man behöver för att göra något åt eländet! Fosterlandet i stabsläge!

Troligen gör de som är satta att styra på samma sätt som jag…vänder bort blicken nu och har tränat på det många år i stället för att identifiera problemen.

Detta fenomen som just nu råder borde vara något för forskare/doktorander att ta sig an.

Kanske är det så enkelt som ”ju flera kockar och bristande ledarskap” – som är förklaringen.

Demokratin känns hotad och speciellt nu när det demonstreras mot Sverige för att en enskild person utnyttjat grundlagsskyddad rätt till yttrandefrihet/demonstration och genom det nu utövat kränkning. Det är detta som är finessen med demokrati…vi har rätt att ge uttryck för våra åsikter.

Jag anser att alla åsikter inte behöver torgföras…man behöver inte säga allt man menar men däremot mena allt man ger uttryck för.

Redan 1998 var jag rädd för framtiden och det nya som komma skulle…just rädd för vilka partier som skulle kunna uppstå.

Andra regimer vet inte eller vill inte förstå hur vidsträckt vår demokratiska rätt är. Hur våra grundlagar är det vi bygger landet Sverige på.

Synen på att allt som inte är brottsligt är rätt att göra…glöm det! Handla utifrån gamla principen…vad är lämpligt!

Att bränna Koranen var en högst olämplig manifestation och inget som jag anser skall förekomma.

Inte heller bör politiker just så hårdnackat driva sina principer just nu……det är inte säkert att Harpsundsekan är just sjösäker! Politik är i krisiga ögonblick just att samarbeta och ge och ta!

Nu måste alla partier inse att Sverige är vi och vi står eniga när det gäller!

Skall det bli värre än så här för att inse att nu gäller det just Fosterlandet…nuet och framtiden…överlevnad!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det känns oerhört svårt detta och jag hittar inga ord…det står i skriften – Paulus andra brev till Timoteus om yttersta tidens ondska.

Fruktansvärd och hisnande tanke att det är över….alla misstag begångna av tidigare generationer har gett sitt resultat.

Han var en hedersman gubben Noa …nu är det åter dags att bygga en ark!

Här sitter jag 2023 i februari och är en ättling till det folk om kom från Savolax för mer än 400 år sedan och min mormorsmor född 1875 och min förebild fyller år i mitt inre även den 12 maj detta år…

Må det vara så nådigt att jag har fel……slutar skrivningen och lever just Idag!

Publicerat

2 februari 2023

Berättat av

Kvinna född 1947

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00074

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!