Vår framtid

Berättat av Linus Bälter

Man. Född 20 maj 2004. Studier. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det första jag kommer att tänka på är min egen energiförbrukning i mitt hem, och det jag menar med det är att jag använder mycket energi/elförbrukning genom att kolla på tv, spela på mitt playstation och ladda mobilen men även laga mat och användning av belysning i hemmet. Men jag har gjort några förbättringar dom senaste åren med att sluta använda timers till lamporna när jag reser bort och med dom stigande elpriserna de senaste året så har jag börjat ha släkt i hela min lägenhet te.x när jag kollar på tv eller spelar för att få ner min elförbrukning.

Och mina förbättringar har gjort skillnad har fungerat bra men något jag skulle vilja ändra på är att det lägenhetshus jag bor i börjar använda och installerar solceller för mer grön och renare energi som både hade varit en bra investering för lägenhetshuset men även dra ner på kostnaderna för oss som bor där, det har även en bra påverkan till att förbättra vårt klimat med att börja använda grön energi från solceller.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det jag tycker fungerar bra i vår värld i dag och inte bara i Sverige och Norden är att det blivit mer alternativ i dagens samhälle för att minska sin egen påverkan på klimatet som te.x att välja bättre energikällor såsom solceller, vindkraft och vattenkraft men även att det blir fler och bättre alternativ för hur man transporterar sig såsom hybridbussar, elbilar och tåg.

Men något jag tycker fungerar sämre är att vi än idag i världen fortfarande ägnar oss åt krig och ekonomisk vinst genom olja som är förenade för klimatet och våran natur. Och det jag tror är att varför vi fortfarande krigar och utvinner fossila bränslen och ämnen är för att hålla våran ekonomi i schack. Som i sig inte är något dåligt men jag tror att vi måste hitta andra sätt att kunna ha en bra ekonomi utan att förstöra våran värld och natur, och en faktor som jag tror spelar in ganska mycket är att vi fortfarande har ledare för stora länder är maktgalna och ett bra exempel är Vladimir Putin som är Rysslands president som startade kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Och det blir svårt att rädda världen när dom människorna som har mest makt i världen inte ägnar någon tid åt att tänka på klimatet. Utom att dom är själviska och mer fokuserar på att vinna mer mark och makt men även att göra en ekonomisk vinst genom att gräva fram fossila ämnen såsom olja.

Och det måste vi ändra på för om vi vill bo kvar och rädda vår planet måste vi lägga ner mer tid på att ägna oss åt saker och ämnen som rör klimatkrisen.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag skulle vilja se att om 30 år runt om i hela världen att vi slutat använd fossila bränslen och att det kommit nya alternativ som är bra för miljön och som har 0 påverkan på koldioxidutsläppen. Jag skulle även vilja se att massproduktionen av djur har försvunnit och att allt kött är ekologiskt och att alla djur har fått en naturlig födsel, men även att vi äter mer växtbaserat såsom grönsaker och kolhydrater.

Sen hade jag velat sätt att iallafall dom flesta industrier har börjat använda gröna energikällor för att utvinna energi till sina fabriker där dom håller på med sin produktion av sina varor, och att det inte finns något barn arbete i fabriker och att större varumärken börjar använda bra källor av arbetskraft och ger dom som idag som inte tjänar så bra eller jobbar under bra förhållanden i deras fabriker. Får en bättre miljö att jobba i och att dom får bättre betalt för deras jobb.

Och till sist hade jag önskat att man hittat ett utbyte för olja till bilar osv som fungerar på samma sätt men som kan utvinnas på ett bättre och miljövänligare sätt. Som i sin del hade räddat mycket av våran natur i världen men även räddat många av våra dyrbara regnskogar som är mycket viktiga för oss att bevarar för oss människor genom att regnskogar är viktiga för skapandet för det som gör så att vi människor kan leva alltså vårt syre.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Hur jag tror det runt om i världen ser ut om 150 år är att nästan alla länder i världen är modernt utvecklade och att vi kommit så långt så att alla har tillgång till rent vatten och mat, kläder men även ett bra hushåll och att vi har moderna transporter och endast gröna och rena energialternativ. Och att vi har en grön industri som har uteslutit klimatpåverkande produktioner och barnarbete. Men även att vi kommit långt inom forskning på mediciner som botar livshotande sjukdomar. Men min största önskan är att vi fortsatt med förbränningsmotorer fast dom drivs på ett grönt bränsle som har 0 påverkan på koldioxidutsläpp för inget slår ljudet av en Ferrari.

Men tror också att vi människor runt om i världen kommer att ha ett överlag bättre liv och att vi minskat fattigdom och arbetslöshet. Och med nya ideer och produkter som framtiden kommer ge oss att vi kan skapa mer möjligheter och jobb inom dom nya branscherna som kommer komma i framtiden.

Och till det sista och kanske det viktigaste att vi lyckats rädda våran moder jord och sänkt medel graden runt om i världen. Och genom det kunna ge dom kommande generationerna en bra möjlighet till ett bra liv men även en chans för dom att fortsätta våran resa och ideer som våran generation började med och att utveckla dom till något ännu större och ännu mer revolutionerande.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Linus Bälter

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00160

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!