Vår framtid

Berättat av Linus von Hofsten

Man. Född 9 mars 2006. Studerande. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att min träning är kul och att simbassängen är bra och att min träning är roligt dock är min tränare endast elitsatsande och har svårt att anpassa sig för andra. Jag hade tyckt det varit skönt att ha fler tränare i klubben så att alla kan få komma fram för nu känns det som att många slutar för att de tycker det är jobbigt att inte ta steget till eliten men ändå fortsätta simma. Det är synd för jag har många bra kompisar från den tiden då jag inte elitsatsade och det känns synd att de inte får hitta kärleken till simningen. Jag känner mig också som ett as mot min tjej då hon är gammal simmare men satsar inte och jag har inget emot henne men jag tar emot alldeles för mycket hat från henne så jag bad oss att gå på paus och nu kan jag bara se att hennes liv har blivit sämre under tiden som hon varit tillsammans med mig och de senaste månaderna har mitt liv också gått ner. Min elitsatsning går inte ihop med relationer så om jag skulle förändrat något skulle det vara att inte ha elitsatsat utan gjort ett annat skolval antingen natur eller något roligt praktisk utbildning som BF eller El programmet och satsat på min relation för det kunde gått bra. Fast det livet jag har haft har ändå utvecklat mig som människa men det känns som att det varit på hennes bekostnad och det vill inte jag. Så jag hade också kunnat låtit henne vara utanför mitt liv.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gillar Sveriges positiva miljö inställning men jag känner att vi måste anstränga oss mer och få bort överdriven konsumtion det gäller också för hela världen och norden vi behöver ta naturen på mer allvar där man fokuserar på ett kollektivt tänkande där vi jobbar tillsammans åker inte bil och tar bussar eller cykel för att transportera oss. Vi skulle kunna använda oss av bilpooler där man äger bilar tillsammans istället för att låta bilarna stå still så länge varje dag. Sen tycker jag att världen borde bli mer accepterande för homosexualitet vilket har blivit mycket mer frisläppt men jag tycker att några länder fortfarande är väldigt konservativa i sina tankar så det vill jag förändra på alla ska ha rätten att uttrycka sin sexualitet för det leder till så mycket psykisk ohälsa att inte vara sig själv men om man inte har hittats sig själv tror jag att man bara behöver tid och hjälp så lär man sig mycket om sig själv.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år kommer det vara lika vanligt att utbildas om homosexualitet som det är att lära sig om sexualkunskap. Jag tror att religion inte kommer vara lika begränsande då fler kvinnorättskämpar kommer ha lyckats få sin vilja igenom. Men vissa militär stater kommer vara väldigt hårda mot homosexuella och då de tycker att det är onormalt. Jag tror att klimatet inte ha räddats då mänskligheten inte kämpar för sin miljö nu så det kommer vara fler miljökatastrofer efter den stora konsumtionen och det politiska stämningen kring världen kommer att vara spänd då Kina kommer att ha limiterat sin försäljning till de länder som inte låter dem övervaka i deras länder och då Kina kommer ha en sån stor ekonomisk makt då de producerar det mesta så lyssnar man inte på dem blir man sanktionerad. Skönhetsingrepp och liknande kommer vara jätte vanligt och nästan inga barn med Downs syndrom kommer födas för man kommer som genom alla tider fortsätta vara skönhets fokuserad vilket jag igentligen inte tycker det ska vara. Jag vill att alla ska få vara unika.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Då miljön har blivit hårdare och det har blivit svårare med internationell handel då kina har tagit över den stora produktionen av det mesta men när USA började krångla med Kina om att de har för mycket makt slutade de sälja utanför landet då de hade byggt upp så stark ekonomi inifrån och deras allierade. Därför började resten av världen hata USA och alla länder blev sura på att de lagt sig i och Kina nu genomförde kollektiv bestraffning på resten av världen. Detta gjorde att Nato splittrades och alla länder stod för sig själva. Sverige kunde inte ta hand om alla miljöflyktingar som drog sig emot dem detta gjorde att det svenska ekonomin kraschade och ute på landet byggdes det mindre byar på 100 invånare där man samarbetade tajt men alla som kom i närhet av byn blev diskriminerade. Dessa små byar var fyllda av lycka men också rädsla för historierna om riket med teknologi som skulle komma och förstöra deras små samhälle och få dem att jobba i fabriker. Det bildades därför en religion som bad till vädergudar, befruktnings och krigsgudar som skulle skydda sig från riket på andra sidan jorden. Detta gav människan hoppet att fortsätta leva sin små liv i de små samhällena och inte ge upp inför riket.

Samtidigt gjorde Kina stora framsteg inom teknologin och samtidigt som man i Sverige levde i trä stugor, bodde man i skyskrapor i Kina och man hade rymdraketer som åkte till månen och mars. Världen var otroligt splittrad men detta gjorde inte att människorna i storstäderna i Kina mådde bra. Där var cybernetiska implantat det normala och alla gjorde skönhetsoperationer på även sina nyfödda. De som inte hade pengar levde nere längs med gatorna där knappt solsken nådde och de med pengar levde högst upp i husen. I storstaden var inte religion något normalt utan man använde mestadels alkohol och droger om man mådde dåligt eller kopplade upp sig på internet där man kunde leva alternativa liv på servrar för att få fly sin skräpiga närvaro i staden.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Linus von Hofsten

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00179

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!