Vår framtid

Berättat av Lucas Lindberg

Man. Född 26 november 2004. Innebandy. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det allra mesta fungerar bra, det är ingen som man tänker på direkt som man skulle vilja förändra utan just nu så har jag det bra, det är inget krig, jag har mat på bordet och tak över huvudet så det är ingenting man ska klaga över, såklart det man vill förändra är ju kanske för andra inte för än själv, typ man vill ju att alla ska ha mat på bordet, ingen ska behöva leva i krig eller fly sitt land.

Jag tycker det mesta fungerar bra, om man tänker på skolsystemet så tycker jag nu (kanske eftersom jag går sista året) att det är bra med den längt på grundskola till gymnasium som det är just nu men man minns ju när man gick i typ 5an eller 6an att man såg det som ett stort berg och att man skulle typ gå skola halva livet men nu känner man ju snarare att det är lite tråkigt att gå ut skolan eftersom det kommer bli tuffare efter skolan, det känns som ett litet fritt fall där man försöker inte falla hela vägen till botten utan försöker fånga sig själv någonstans på vägen.

Jag tror däremot att längden på skolan är väldigt optimal, om den hade varit ett eller två år längre så hade det ju varit ett rent helvete men jag tror att man bara känner lite vemod nu som man kan göra med allt långvarigt som inte varar för evigt.

Det jag skulle vilja förändra är ju inte så mycket jag kan tänka på just nu men man vet ju att man tänker såna här lite små grejer typ att bensinskatten ska sänkas, att elpriserna ska gå ner igen, att allt egentligen ska bli lite billigare men det borde det nog bli så småningom.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det är ju lite samma här på den frågan, just nu är man ju nöjd, skulle kanske önska att Sverige kanske går med i NATO även om jag själv tror att man klarar sig bra utan att gå med där, men det kan ju vara en extra liten trygghet kanske.

Jag tror att Sverige kanske hade lönats av att göra en allians med alla nordiska länder eftersom alla hade gynnats av det, alla har starka försvar och jag tror att det är bara egentligen Ryssland och USA som skulle kunna ha någonting att säga till om då.

Jag hoppas att som jag sa tidigare att priser går tillbaks till det vanliga igen och att vi kan börja leva lite som vanligt efter Corona och hoppas att kriget i Ukraina löser sig också så att allt kan bli lite “vanligare” även om det aldrig kommer bli helt samma igen, men samtidigt tror jag att alla bara går och tänker så att det ska bli som det var förr, om 10 år kanske vi tänker att ojojoj, vi hade det allt bra 2023 även om vi inte uppskattar det just nu, det finns nog alltid ett litet vemod som ligger och gror i alla oss människor och att inte vara nöjda och då kan det vara ett problem i att bara kolla bakåt och sakna och längta tillbaka när vi egentligen kan vara nöjda för det vi har nu, vi har det ju bra vi har inget krig, vi har mat på bordet, vi har tak över huvudet, och elpriserna det löser sig, och bensinpriserna de löser sig också, det är saker som nog inte de i Ukraina går och tänker på utan deras enda önskan är ju fred så jag tror vi i Norden ska vara väldigt nöjda med det vi har.

Däremot en sak jag skulle vilja ändra är de här Koranbränningarna som Rasmus Paludan håller på med, visst man ska få uttrycka sina åsikter och visst det är ett fritt land men när man aktivt söker tillstånd för att bränna koranen utanför Turkiets ambassad så tigger man ju efter en reaktion oh det är sånt som kan leda till en spänning mellan länder och tillslut kanske krig, så om han så gärna vill bränna böcker kan han väl sätta sig i skogen i Jukkasjärvi och bränna lite, för jag tror inte det hade varit så glatt i Sverige om de satt sig och började bränna bibeln, eller ja asså Sverige är ju inte så religiöst kanske så det hade kanske blivit mer reaktion om man brände Astrid Lindgren böcker.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tror och hoppas att det är fred, jag hoppas även att det är fred utanför Norden, jag tror att tekniken kommer ständigt utvecklas, vi söker alltid efter sätt att gå framåt, strävar alltid efter att bli bättre därför så tror jag att det kommer komma massa nya grejer och massa ny teknik, kanske typ hörlurar som är så små så de sitter i öronen så man inte ens ser de, all teknik kommer dessutom att möjliggöra det för att fuska mycket i skolan vilket gör kanske så att vi inte behöver tänka så mycket själva i framtiden utan det är AI och datorer som sköter det åt oss då, och därav kanske vi inte kommer vara lika smarta i framtiden man vet aldrig långt in i framtiden kanske vi inte ens går i skola så länge som nu, vi går i skolan för att lära grunderna sen är det ju ändå robotar som gör jobben åt oss, handlar, diskar, dammsuger och allt sånt men det är nog en fråga om 150 år fram då.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Som jag sa tidigare så tror jag att robotar kommer sköta allt hemma och allt i samhället, såsom att diska, laga mat, jobba i butiker, handla, dammsuga, ja allt du kan tänka på.

Folk kommer vara hemma, soffaliggande och kanske bli lätt uttråkade, vi kommer vara understimulerade, tack vare det så tror jag att kriminaliteten kommer öka för att folk kommer att gå ut och göra brott för de har ingenting bättre för sig, beroenden och missbruk kommer öka, t.ex. droganvändning, betting, och alla sorters missbruk kommer nog att öka för att folk har för mycket fritid tack vare alla robotar och AI som sköter allt.

Jag tror att ett tag med allt de nya elektroniken så kommer elpriserna stiga ännu mer, men sen kommer nya sätt komma att skaffa el och därav så kommer elpriserna sjunka för det kommer vara en så viktig del av alla våra liv som alla är beroende av. Jag tror att därför så kommer alla extremväder som kommer på grund av våra koldioxidutsläpp att bli slutet för oss och typ “resetta” människan, det kommer komma extremväder som förstör elektroniken när vi är som mest beroende av den och vi kommer gå tillbaks till att behöva leva som vi gjorde på 1900-talet, utan så mycket elektronik.

Jag såg en teori om att man kan använda elektriska ålar för att skapa “oändlig” energi, jag vet inte om det skulle fungera i praktikern och tror dessutom inte att det skulle vara så praktiskt på ett moraliskt plan, men man vet aldrig.

Slutligen så tror jag att rollerna i samhället kommer ändras, kvinnorna kommer i och med feminism rörelserna att bli över männen i hierarkin och jag tror att det kommer vara männen som helt enkelt kommer vara underlägsna, det kommer finnas höga standarder på män.

Det jag backar min hypotes med skulle nog vara att om man ser hur det ser ut idag så är det nästan helt jämställt i mina ögon så om kanske 10 år är det helt jämställt men vad händer då? Kommer alla feminismrörelser bara blottna upp och försvinna? Jag tror inte riktigt det utan kvinnor kommer fortsätta och det kanske blir en liten “revansch” på att de har blivit diskriminerade tidigare i historien då.

Om man kollar på idag t.ex. och ideal och normer så ser man ju de så kallade “plus-size” modeller mer och mer, men problemet är att 90% av de är kvinnor och det är det jag menar att det finns feministiska rörelser som liksom suddar ut linjer och normerna bland kvinnor men det finns inte det för män utan männens krav blir bara högre och högre och kommer tillslut bli outhärdliga, eller så i framtiden kanske det finns en manlig motsvarighet till feministiska rörelser.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Lucas Lindberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00163

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!