Vår framtid

Berättat av Magnus Fredriksson

Man. Född 20 maj 1953. Pensionär. Ödeshög.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hej jag är en pensionär från Ödeshög som jobbat med motocross motorcyklar på Husqvarna fabriken i Ödeshög. Sedan med militära vapen til fartyg, kustartilleri och flygplan på SAAB i Linköping. Är född på en liten gård vid Omberg på slätten upp mot Heda. Under början av femtiotalet var det en annan värld fortfarande med sviter av ett världskrig som förött Europa. Hade en bra uppväxt på landet. Blev sjuk 2010 och kunde inte jobba mer. Orkade inte så mycket men kunde hålla på med lite hobbys, foto och historia. Började skriva en historisk roman. När jag blev lite bättre så började jag med lite motorcyklar, gamla Husqvarna roadracing och enduros. Nu börjar kroppen bråka igen men jag lider av ett bra humör så det ska nog gå bra.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sjukvård och utbildning borde prioriteras högre. Pensionerna borde var som i andra Nordiska länder. Äldrevården borde bli mer human med samma sjukvård som övriga befolkningen. Landsbyggden skulle prioriteras, inför begränsningar på städers utbyggnad för befolkningens välmående och mindre stress med köer till job tex.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Att Norden är en mer samordnad enhet med utbildning, sjukvård, försvar och att man jobbar för fred samt lyckas med det. Energin samordnad över gränserna utan att en massa profitörer tar åt sig av innevånarnas ekonomi.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Vad jag tror om framtiden om 150 år, jag hoppas att alla gränser mellan det vi kallar länder försvinner. Så att människor kan flytta dit det är möjligt. Gränser är orsaken till krig och svält. Om etthundrafemtio år har nog golfströmmen stannat av helt så vi har ett mycket kallare klimat här, solen har då kommit in i en annan cykel så det blir allmänt kallare. Energin från bergvärme riktigt djup bergvärme är nog det som gäller samt energisystem som finns nu. Eventuellt fissionsenergi. Människorna har löst det här med befolkningsökningen med barnbegränsning så det finns kanske tolv milliarder människor på jorden. En befolkning som håller sig på den nivån. Religionerna är under utveckling så de stora har gått mot en mer överseende fas så de inte bekämpar varandra. Jämställheten mellan könen är total förhoppningsvis ingen uppdelning alls. Sjukvården har gått framåt så de flesta sjukdomar har fått fantastiska lösningar med dna-terapier. Det finns jättestora naturområden med helt skyddad natur och världshaven är utforskade och fredade. Resor till rymden finns men är inte så stort för det påverkar miljön för mycket mest forskningsresor till Mars och Jupiters månar. Det är vad jag tror om framtiden och det blir en ljus framtid med kunskap och omtanke om varandra.

Publicerat

8 mars 2023

Berättat av

Magnus Fredriksson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00191

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!