Vår framtid

Berättat av Maja Janson

Kvinna. Född 31 januari 2005. Student. Bromma.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det mesta fungerar bra i det jag lever i idag samtidigt som det fortfarande är mycket jag vill ändra på.

Bra saker:

Vänner och familj- relationer

Boende

Det mesta som är personligt

Dåliga saker:

Klimatet

Inköpsvanor

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Bra:

Industrialisering

Dåligt:

Politik-demokrati

Krig

Resvanor

Ekonomi

Världskatastrofer-klimat

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas på att jag går ut skolan med bra betyg och bra utbildningar så att jag har många valmöjligheter i mitt liv. Sen vill jag resa världen runt och se så mycket som möjligt. Jag hoppas på att jag kan ha ett jobb som går att kombinera glädje och ekonomi- jag vill bli rik. Sen vill jag ha 2-3 barn med min framtida man och bo i en stor lägenhet innanför tullarna i Stockholm. Sen hoppas jag på att bli en bra mamma med en bra relation med mina barn. Helst vill jag jobba med antingen inredning, design eller kläder i någon form eller också inhandla fika bordet till jobbet, fylla kylskåp, köpa och planera goodiebags och planera företagsfester och liknande men antagligen kommer detta inte bli av för att det är låglön. Jag hoppas på att vara generös som vuxen.

– Maja Janson

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror och hoppas på att det är färre krig och kriser. Förhoppningsvis kanske Ryssland och andra diktaturer fått nya ledare som är demokratiska och som inte är ute efter krig. Att vi om 150 år har helt utrotat corona och att vi har hittat ett botemedel för cancer. Antagligen så har AI blivit väldigt stort och tagit över världen. Förhoppningsvis har även ekonomin förbättrats och folk har råd till allt som behövs.

Jag antar att klimatet har blivit väldigt försämrat och att folk kommer flytta ifrån ekvatorn hit mot tex norden för att bli av med den extrema hetta. Jag tror inte att det kommer vara lika vanligt med flygresor, kanske till och med någon lag eller liknande på hur mycket man får resa. Jag tror även att det kommer vara trångt i samhället och att vi kommer leva mycket tightare. Det kommer nog vara mer skatt på specifika varor tex som snus- eller att det till och med blir olagligt.

Hoppas på att sjukvården har blivit bättre och att det finns fler som arbetar som detta.

Publicerat

21 december 2022

Berättat av

Maja Janson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00020

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!