Vår framtid

  • Hanna Sjöberg

Berättat av Margaretha Garp

Kvinna. Född 30 oktober 1953. Jordbrukande pensionär. Vedevåg.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Redan på 1970-talet var jag intresserad av miljön och hur vi människor påverkar den. Nu är det 2023 och situationen är ännu värre med artutrotning, orättvisor i världen, gifter i naturen. Min man och jag flyttade till en lite gård, där vi har haft får och höns, odlar till husbehov. Nu har vi inga djur längre, men odlar till oss och flera andra, det känns bra. Pensionen är inte stor i kronor, men vi klarar oss, grönsaker och potatis finns alltid, så vi behöver inte gå hungriga. I år har jag blivit vegetarian, men äter fisk ibland, medan min man äter kött. Lagar mat från grunden, och ska odla mera ärter och bönor för proteinbehovet.

Bio, teater, resturang, nya kläder är lyx som kanske kan avnjutas nån gång varje år. Vi är nog ganska ovanliga, men det beror på vad man jämför med. En småbrukare i andra länder tycker nog att vi är väldigt rika som har eget hus och t.o.m. bil. Vi är tacksamma för det vi har, gården, barn och barnbarn.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Livet nu och här i Sverige fungerar för det mesta bra, men i välfärden syns allt fler sprickor. Sjukvården är underbemannad, men sjukhuset i Örebro byggdes ut för miljarder. Hur har dom tänkt när det nu inte finns personal att bemanna avdelningarna med? Sverige börjar alltmer sacka efter i utvecklingen, vissa länder har bättre och snabbare tillgänglighet inom vården. Mer förebyggande vård behövs

Skolan fungerar inte heller bra, eleverna ska läsa för att klara prov och det är allt fler barn och ungdomar som inte klarar skolan. Det mest meningsfulla att lära sig lärs inte ut: hur är man en bra medmänniska?

Konsumtionen är på topp, men allt fler mår dåligt. Psykisk ohälsa ökar enormt, fast vi har det ”bra”. Alla behöver inte bli minimalister, men sluta med att köpa nytt, begagnat är ännu bättre.

Naturresurser går åt till onödig konsumtion, slavarbete finns fortfarande, men kallas ”arbetstillfällen” för andra länder.

Onödiga transporter av varor, som skickas mellan länderna för att förädlas, paketeras och säljas. Vår mat kan resa över halva eller hela jordklotet innan det kommer till affärerna. Mer närodlat!

Ensamheten är ett stort problem för många. Gemenskap behövs.

”Vi och dom” tänkande som blir alltmer utbrett. Grupper sätts mot varandra.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Samhället går mot allt större sönderfall och fungerar allt sämre. Allt fler har av omständigheterna tvingats till ändringar i sina liv. Fler människor har gått in för en livsstil som innebär mindre bostad, färre saker, mer närodlad mat, laga trasigt istället för att köpa nytt, dela saker med varandra. Människor kommer på att släkt- och granngemenskap är väldigt viktig, var och en kan hjälpa till med något, tillsammans kan vardagen fungera.

Vi har börjat förstå att jorden tillhör oss alla och vad vi gör har påverkan. Klimatflyktingar och andra flyktingar som kommer hit blir väl emottagna och får snabbt komma in i samhället med språkkurser och jobb. Många nya lokala jobb skapas inom jordbruk, hantverk och återbruk. Inom andra områden försvinner jobb, tillverkning av ”prylar” ersätts med tillverkning av jordbruksredskap och viktiga saker.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173 har mänskligheten lärt sig av sina misstag. Det har kostat på i både människoliv, djurarter, och natur. Vi har kommit på att vi är beroende av naturen. Vi är en enda mänsklighet som lever på jorden. Vi är andliga varelser. Hur vi ser ut utanpå är inte det viktiga, utan hur vi är som medkännande människor.

Krig har slutat och de enorma summor som förut gick till vapen går nu till utbildning åt alla och att alla får en lön som det går att leva på.

Extrem rikedom och extrem fattigdom finns inte längre.

Religiösa fördomar har ersatts med förståelse, religion och vetenskap utvecklas i harmonisk samverkan med varandra.

Kvinnor och män är jämlika och är lika representerade i landets regeringar.

Världens ledare har samlats och kommit överens om en gemensam valuta och ett världsspråk, så alla kan förstå varandra.

Jordens resurser delas rättvist och långsiktig hållbarhet finns i alla sammanhang.

I vissa priviligierade länder (däribland Sverige), har det varit lite gnäll om att vi fått det sämre, men de flesta har insett att vi har det bättre nu. Livet är mer meningsfullt genom att vi tillsammans bygger en bättre värld för de generationerna som kommer efter oss.

Publicerat

7 mars 2023

Berättat av

Margaretha Garp

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00189

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 735 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 735 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!