Vår framtid

  • Maria Berg

  • Maria Berg

  • Maria Berg

Berättat av Maria

Kvinna. Född 19 juli 1971. Heltidsarbetande lärare. Öland.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag älskar mitt hem. Det är min tredje vår på den här platsen och jag njuter varje dag av att få vara här. Eftersom jag är uppvuxen på en gård, har min ideala bild av boende alltid varit just en gård. Det här är inte den första jag bor på, men det ska mycket till om det inte blir den plats jag bor på till min död. Gården är bara min.

Det är fantastiskt att uppleva dygnets skiftningar, stjärnhimlen, knopparna inför våren, sångsvanarnas läger på grannens åker, vattnet som porlar, hästarnas tafattlekar i hagen, sällskapet av katterna, mina planer för restaurering av husen och odling av grönsaker, bär och bin.

Min önskan är att kunna vara hemma mer så att jag hinner ta hand om allt i den utsträckning som jag vill. Jag vill odla mera, jobba tillsammans med min häst och göra gården fin igen.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Självklart är jag tacksam för att vara svensk. Det är inte synd om oss. Dumt att klaga i den utsträckning det görs ibland. Så fantastisk sjukvård!

Men den nya regeringens ointresse för miljöfrågor och landskapsvård är horribel. Gamla, äkta skogar kommer skövlas. Hur ska vi klara vår självförsörjning? Folk måste lära sig att man inte kan äta avocado var och varannan dag. Vad är naturligast för oss att äta, vi här uppe i Norden?

Vi måste se till att minska elkonsumtionen men också att elproducenterna blir fler. Jag har gärna solpaneler på mina tak.

I förrgår kom ambulansen till min gamle granne. Jag vet inte hur det är med honom. Han är inte hemma. Jag vill gärna hjälpa om jag kan.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag är mycket fundersam kring utbildning. Vad är egentligen viktigt att vi lär oss? Allt är anpassat efter ett konsumtionssamhälle, men är det verkligen det vi vill ha? Så många som mår dåligt – har inte det med hur vi lever att göra?

Det vore fint om det fanns en bra plan. Och vilja hos oss människor.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hänvisar till mitt föregående svar. Annars har jag en mörk vision om hur världen kommer att se ut. Ännu mer ego. Ännu större klasskillnader. Ännu större kontraster mellan stad och land.

Publicerat

11 februari 2023

Berättat av

Maria

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00105

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!