Vår framtid

Berättat av Marianne

Kvinna. Född 19 maj 1960. Pensionär. Tumba.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är glad att jag vuxit upp och levt i ett land som Sverige, där vi har social trygghet i form av skola, sjukvård, förskola, äldrevård .. mm men jag är orolig för framtiden.

Sverige har blivit mer och er som USA med egoism i fokus. Ingen vill betala skatt men man vill ändå ha sjukvård, skola, äldrevård… det är en ekvation som inte går ihop. Om amn vill ha kvar välfärden så måste alla hjälpas åt och bidra till den.

Främlingsfientligheten växer inte enbart i Europa utan även i resten av Västvärlden, den övriga delen av världen har aldrig släppt den. Nazismen växer sig stark igen i hela Europa, vi har tydligen inte lärt oss läxan från 2:a världskriget. Detta är otrligt skrämmande.

Kriget i Ukraina bottnar även det i ”Nationalism”, Ukrainas styre är nationalistiskt och deras angripare Ryssland är likadana. Tyvärr ser det ut som att vi nu är på väg in i ett tredje världskrig. Pga kriget i Ukraina så stiger priset på el, drivmedel, mat … prisstegringen är otrolig.

Vi har kriminella som krigar med varann och utsätter andra människor för fara, det skjuts med automatvapen, man spränger bomber.

Nu har jag precis gått i tidig pension för att kunna jobba enstaka dagar om det dyker upp något intressant jobb som skulle kunna passa mig. Jag har en tumörform som heter Dermato fibro sarkom protuberans. Jag har varit sjukskriven sedan ett halvår och behandlas med Cytostatika.

Jag är orolig för min dotter och hennes barns framtid.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Välfärden måste försvaras annars har vi snart kåkstäder med fattiga svältande frysande människor. Sjukdomar som sprider sig som löpeldar.

Miljöproblemen måste tas på allvar och åtgärdas. Återbruk av allt som går att återbruka. Minska användningen av plast till förmån för naturmaterial. Minska användningen av onödiga elapparater.

Nationalismen / Nazismen måste utrotas NU.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Tyvärr tror jag att vi kommer att ha värmerekord på värmerekord framöver. Många liv kommer att gå till spillo i onödan, torka, svält, bränder, översvämningar, orkaner, smältande isar i Arktis och Antarktis. Detta kommer att leda till ännu större flyktingströmmar och motsättningarna kan komma att bli stora. Människor och djur kommer att få lida.

Jag hoppas innerligt att det inte blir så illa som det i nuläget ser ut att bli, jag hoppas att min dotter och mina barnbarn kan få en bra framtid (och naturligtvis alla andra).

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Eftersom jag tror att temperaturen globalt sett kommer att öka så tror jag att det kan vara en istid på väg på det norra halvklotet. Det är så pessimistiskt jag ser på allt som händer runtomkring i världen just nu.

Vansinnig konsumtion, stor egoism, ”money rules”, ökande motsättningar mellan människor av olika härkomst pga de miljömässiga problemen med höga temperaturer, skogsbränder.

Publicerat

24 januari 2023

Berättat av

Marianne

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00047

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!