Vår framtid

Berättat av Marie

Kvinna. Pensionerad förskollärare. Degerhamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag och min sambo bor i en av Sveriges tryggaste kommuner, Mörbylånga. Det känns så också; att vi mitt i världsproblemen i alla fall har det lugnt här…. Jag är bekymrad över att vi inte lyckas minska alla utsläpp som vi och övriga världen lovat. Det känns som att alla länder nog inser allvaret men när det sen kommer till kritan gör man allt för att undvika problemet. Ofta hör jag ” folk” säga: Men Sverige står ju för så få procent av utsläppen så varför ska VI…..” Nåväl, de ökade levnadsomkostnaderna påverkar så klart även oss ( pensionärer båda två), men vi har inga lån på huset då vi sålde vårt förra hus för 8 år sen med god vinst och köpte det här löjligt billigt ( vi har dock renoverat mycket). Min man har blivit nästan manisk i att få ner elförbrukningen. Vi har en kamin i vardagsrummet nere, och där eldas det flitigt medans vi knappt använder elementen. Vi har ett hus på ca160kvm och har minskat elförbrukningen till ca 7200kwt/år! Då har det varit ”kallt” i huset, litet för kallt för min smak, och blir priset inte lika högt i framtiden kommer jag att vägra ha det så här en vinter till. Ved har vi fått gratis från markägare som vill bli av med sina döda almar och askar, annars skulle det bli dyrt att köpa så mycket ved som vi gör av med! Vad gäller matpriserna så är vi mer observanta nu. Jag äter inget kött alls från fyrfota djur, och vi äter fisk ( ej torsk, Alaskan Pollock är billigare), nån gång kyckling och mycket vegetariskt. Bönor och linser ingår numera som stapelvara i skafferiet. Jag handlar också en gång i veckan, efter matlistan! Det är jag som handlar; om min sambo gör det slinker en massa ” det kan vara gott!” med…. Vår hushållsbudget har gått upp ca 3500kr/mån till ca 4200kr/mån. Vi kör också mycket mindre bil nu när bränslet är så dyrt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

När Ukrainakriget startade kände jag plötsligt att jag ”ville göra nåt”…..men visste inte riktigt vad. Om det skulle bli värre orostider antar jag att jag hamnar i mitt yrke ( förskollärare) inom civilförsvaret och får vara på en förskola fast jag är pensionär. Det märks så tydligt att Sverige rustar upp. Tex flyger jaktplanen mycket oftare här över Öland än tidigare. Jag känner mig dock inte orolig över att Sverige ska bli anfallet av Ryssland, det ser jag som ganska osannolikt just ny. Irriterande är att Erdogan kan sitta som nån annan pascha och bestämma att vi inte får gå med i NATO om vi inte ändrar vår inrikespolitik! Vad har det med Europas försvar att göra? Är det nån hämnd för att Turkiet inte får vara med i EU innan DE har förbättrat sig vad gäller mänskliga rättigheter eller vad? Sen är så klart all gängkriminalitet djupt oroande, inte minst då det försämrar relationen mellan ”infödda svenskar” och ”utlänningar”( litet förenklat). Integrationen går inte lättare då, och ofta möter jag åsikter som ” Skicka hem dom bara! Hela familjen och släkten!” och , löjligt nog, ” Det var så bra förr i tiden, utan skjutningar och mord och gäng”! ( Men HALLÅ! Var har du levt nånstans??). Men det finns mycket bra också: en fantastisk sjukvård tex! Tänk att få bästa tänkbara vård för en ringa penning! ( visst kan det fallera ibland, men i det stora hela!). Min bror bor i USA med familj och betalar stora summor för deras sjukförsäkring. För att inte tala om vad det kommer att kosta nu när min brorson ska börja universitet…. Vår regering kämpar på, och även om jag tycker att ” fel sida vann”, så gör dom sitt bästa. Det är inte lätt just nu att hålla tungan rätt i mun. Dock anser jag att det som vi alla behöver: bostad, vägar, sjukvård, utbildning, pensioner, socialt nätverk, allt sånt ska inte överlåtas till privata aktörer, för det blir snabbt skillnad på ” folk och folk”.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag är pensionär nu och lär inte få se resultatet av klimatproblemen, men min brorson och min mans barn och inte minst barnbarn kommer att göra det. Hur blir det med vårt hus, tex? Vi bor nära havet och 1 m höjning av havsnivån kommer att ge oss sjötomt….Och Maldiverna; får man till slut evakuera befolkningen och se sitt land försvinna i vågorna eller kommer man att hitta på nån lösning? Tekniken går ju framåt med stormsteg, och jag hoppas att cancer snart är en sjukdom som inte inget nån skräck. Jag och min sambo har bara i år förlorat 5 vänner i just cancer. Då kan man känna litet vanmakt. Jag hoppas mycket på solenergin! Den är ju evig ( nåja), och borde kunna utnyttjas mycket mer så vi kommer bort från den fossila energin. Då vore mycket vunnet! Man vill starta ett område med vindkraftverk här i havet hos oss: 17 verk höga som Eiffeltornet, bara 4(!) km ut! Det påstås att vi inte kommer att störas av dem, men det tror jag inte en sekund. Jag säger då dom alla andra:” Bygg gärna, men inte här!”( obs ironi).

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror världen finns kvar, men att vissa ställen kan man inte bo på pga klimatförändringarna, för tyvärr tror jag inte vi får bukt med dem. Sverige kommer inte att ha vintrar med snö förutom i Norrland, och fler trädsjukdomar ( förutom alm-och asksjukorna) förändrar vår flora. Vi har också blivit mycket bättre överlag i världen på att ta tillvara vatten, och avsaltningsanläggningar är vanligt. Förmodligen har vi också dragit ner på världens köttätande och odlar mer bönor, kikärtor, soja o dyl. Krig o h konflikter kommer tyvärr att kvarstå, men förhoppningsvis har inget land vågat använda sina kärnvapen. Skulle dessa börja användas finns det kanske ingen kvar som läser detta om 100 år…..

Publicerat

21 mars 2023

Berättat av

Marie

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00219

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!