Vår framtid

Berättat av Meja Holck

Kvinna. Född 28 maj 2006. Studerar på gymnasium. Sandviken.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag skulle vela att det var ett jämställt samhälle. Jag tycker att jag som en kvinna inte har lika mycket möjligheter som en man och att jag alltid blir dömd på grund av mitt kön när det tex kommer till hur jag ser ut och klär mig och att om jag kanske inte har långt hår så ses jag som konstig eller inte kvinna. Jag kan tex inte heller gå ute på kvällen sent själv pga att det kan vara farligt för mig som en kvinna då det finns en stor chans att jag blir “överfallen” av en man. Min upplevelse av hur jag och mina kvinnliga kompisar och familj har det är att nästa alla har blivit “överfallna” av män och oftast blivit våldtagna eller sexuellt trakasserade vilket gör att nästan ingen vågar gå på kvällen ensam ute då det är en stor rädsla som tillkommer. Vilket jag tycker är sjukt att vårt samhälle i 2023 fortfarande ser ut såhär. Jag önskar att det snart blir bättre och att kvinnor kommer kunna känna sig trygg ute på kvällen ensamma i framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige

Jag tycker att det “vanliga” livet som en svensk fungerar bra. Att de som har det väl ställt har de väl ställt och inte har så mycket problem medan de som inte har så bra ekonomi och de som kanske inte är en del i det svenska samhället inte har det lika bra. Sverige tar inte hand om de jag tycker Sverige ska ta hand om. Jag tycker att alla de hemlösa som ligger på gatorna ska få ett hem att leva i och kunna få ett jobb och tjäna egna pengar för att sedan kunna ta hand om dem själva. Jag tycker att alla de flyktingar ska bli omhändertagna och insläppta i samhället för att kunna lyckas. Att alla ska kunna bli erbjudna ett jobb eller en utbildning för att inte hamna på fel sida av samhället, för att inte bli hemlös eller kriminell. För att de ska kunna leva det “vanliga” livet som svensk som många andra lever.

Världen

Jag tycker att samarbeten mellan olika länder fungerar bra och att det är bra med alla samarbeten mellan länder som tex i FN. Det kan göra så att alla när något land behöver hjälp får det hjälp och så att de länder som tex inte kan odla vissa saker pga olika klimat så kan olika länder köpa av varandra. Men det medför också en stor risk för de olika länder när de litar så mycket på andra länder med tex varor som de behöver för att klara sig, som nu är det krig mellan Ryssland och Ukraina vilket gör att vi här i Sverige och massa andra länder blir påverkade pga att vi får vissa varor av Ryssland som vi nu inte kan eller inte vill köpa. Vilket gör att den svenska ekonomin och andra länders ekonomier blir påverkade negativt. Så alla samarbeten mellan olika länder kan medföra positiva konsekvenser men också negativa konsekvenser.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Sverige

I Sverige vill jag att vi får koll på ekonomin så att alla höga priser på tex mat och livsmedel går ner så att alla har råd och så att fattiga personer också ska ha råd att leva och kunna köpa mat.

Jag vill att vi ska ta tag i mental ohälsa hos folket och faktiskt få ner antalet självmord per år. Jag vill också få ner antalet våldtäkter och sexuella trakasserier i Sverige eftersom de kan höra ihop mycket då många av dem som tar livet av sig själv har blivit utsatt för sexuellt utnyttjande. Så om Sverige får koll på sexuella trakasserierna och med det lägger mer pengar på tex bup och andra vårdcentraler för mental ohälsa kan vi minska antalet självmord. Så att om 30 år är det 0 självmord per år istället för cirka 1200.

Världen

Jag vill att alla länder ska arbeta för jämställdhet och trygghet för alla. Jag vill att kvinnor ska få lika mycket i lön som män över hela världen och på alla arbeten om 30 år. Jag vill att vi ska prata mer om jämställdhet i hela världen och förhindra alla kvinnor som ligger i förtryck och som lever under någon annans levnadsvillkor.

Mitt liv

Jag vill att jag ska våga gå själv ute på gatan på kvällen om 30 år. Jag vill att jag ska kunna känna mig trygg utan en mans närvaro och att jag som en kvinna ska ses lika stark och lika kapabel som en man. Jag vill kunna ha vilket jobb jag vill och kunna få lika mycket pengar för mitt jobb som en man. Jag vill ha ett jämställt land.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att livet om 150 år nästan kan se ut hur som helst. Naturkatastrofer kan ta över, teknologin kan ta över, krig kan ta över, revolutioner kan ta över.

Jag tror att naturkatastrofer med hjälp av krig kommer göra så att vi inte kan leva våra liv vanligt som vi gjort i många århundraden. Jag tror att teknologin kommer behövas för att vi människor ska överleva. Jag tror att vi kommer behöva hitta ett nytt sätt att leva på. Jag tror också att jorden kommer vara jätte över populerat så att det kanske blir som det är i Kina att man bara får ha ett visst antal barn världen över.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Meja Holck

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00168

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!