Vår framtid

Berättat av Mia

Kvinna. Född 2 april 2023. Hemmavarande. Vallentuna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag älskar mitt hem!

Det är min fasta punkt och min trygghet. Jag bor i ett litet fristående bostadsrättsradhus. Det är en ovanlig typ av bostad eftersom de flesta bostadsrätter som är hus, är större än mina 64 kvadrat. Här har jag bott sen jag var 22 år.

Då var mitt första barn 4 månader och här har hon och hennes lillebror (som jag fick 4 år senare) bort hela sina liv.

Jag har fått hjälp av mina föräldrar (pappa mest när det gäller byggandet) att disponera om ytorna lite. Bl.a har jag satt upp en vägg i vardagsrummet för att det ska bli ett sovrum till. Ett pyttelitet sånt, men det räcker.

Alla har nu varit sovrum och även om vardagsrummet är litet så är det jättemysig! Jag har haft det ganska turbulent i mitt liv. Båda mina barns andra förälder (de har olika pappor) har varit dåliga föräldrar och allt ansvar har hamnat på mig. Det har varit jobbigt många gånger men hur mycket det än har stormat omkring mig så har jag haft mitt lilla hus, mitt hem, att söka trygghet i.

Jag älskar det verkligen. Hade jag fått önska hade jag haft en liten toalett till, för att slippa kö till den enda vi har nu.

I Vallentuna där mitt hur ligger, är det fortfarande tryggt att leva. Det finns en del brottslighet och narkotikabrott är relativt vanligt. Det där jävla knarket alltså… jag hatar det! Vad ni i framtiden än gör, så skit i drogerna! Det leder inte bara till misär för den som tar det, utan drabbar även alla dem som bryr sig om personen som brukar. Jag har sett så mycket lidande i kölvattnet av missbruk. Det är soligt och fruktansvärt onödigt. Livet är kort. Låt era sinnen vara fria och friska under den tiden ni är här. Njut av livet utan att grumla hjärnan med olika substanser.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag önskar att vårt samhälle blev mer jämlikt. Att alla som bor och lever här räknades lika mycket. Som det är nu är de ekonomiska klyftorna enormt stora och med sittande regering (M + KD + L med stooooort stöd av SD) så kommer livet för de som har det jobbigt att bli ännu värre. Jag hatar att se välbärgade människor sko sig på de som har mindre. Skjutningar, droger, utanförskap och fattigdom är alla saker som hör ihop. Precis som urholkad skola och vård gör. När Sverige sist hade en Moderatledd regering så gjordes enorma ingrepp i skolan – till det sämre. Frukten av det ser vi nu. Undgomar klarar inte sin skolgång och kunskapsmässigt ligger svenska elever långt ner i förhållande till våra grannländer. Sjukvården är inte längre en sjukvård för alla. Rika människor kan köpa sig förbi vårdköerna.

Den galna privatiseringen som genomfördes under den förra perioden av blå regering har skapat allt det här kaoset.

Sen säger jag inte att den röd-gröna sidan alltid är bättre. Men där verkar tanken om alla människors lika värde i vart fall fortfarande existera.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar lugn och ro till alla som lever här. Att alla såg varandra som de individer vi är. Jag önskar att kommande generationer är klokare än vi var. Jag önskar att de små sakerna i livet blev centrala igen. Familjen.. känslan att vandra i skogen, plocka blåbär, äta en god middag, träffa några vänner, känns solens värma huden.. jag önskar att alla förstod livets förgänglighet. I slutet är kärleken allt som betyder något. Hur mycket jag gav och hur mycket jag vågade ta emot. Det är allt som är något av värde.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Att människor lever i samklang med varandra och naturen.

Publicerat

1 februari 2023

Berättat av

Mia

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00072

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!