Vår framtid

Berättat av Mir

Kvinna. Född 10 februari 2023. Tjänsteman. Örebro.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vill resa mer igen efter pandemin men jag vill resa mer hållbart. I sommar ska vi resa till Tyskland med tåg. Det är förhoppningsvis den första av många fler hållbara resor till andra länder. På mitt arbete har vi också börjat förändra hur vi reser. Mer cykel, buss och tåg i första hand.

Jag bor i bostadsrätt och trivs bra med det. Vi har bergvärme och solceller som minskar föreningens energikostnader och klimatutsläpp. Många vänner bor i villa och de börjar känna av de höga elpriserna som vi fått sedan kriget i Ukraina drog igång. Och de som tidigare har haft dålig koll på sina utsläpp vill plötsligt ställa om. Jag och min man har båda bra jobb men vår dotter som snart tar studenten oroar sig över arbetsmarknaden. Hur ska det bli för unga nu under lågkonjunkturen?

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi måste prioritera annorlunda när det gäller hållbarhetsmålen. Vi bryr oss för lite om naturen, jämställdhet och varandra. I oroliga tider behöver man tänka ett varv till på vad som är viktigt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill ha mer grönska i städerna och bättre kollektivtrafik. Mer konst i offentliga miljöer, fler spontana kulturuttryck på gator och torg. Fler uteserveringar, mer lokal odling i stan på tak och torg. Mer fokus på det trevliga i livet, färre arbetstimmar. Tid att läsa, gå på bio eller teater.

Råd till framtidens politiker:

Storsatsa på olika fritidsaktiviteter för unga och utveckla skolor, fritids och förskolor. Gör arbetsplatserna mer människovänliga och hylla kreativitet och mjuka värden i större utsträckning. Gör mer hållbar el på varje tak genom solpaneler. Satsa på vind och vattenkraft samt lagra energi genom tillverkning av vätgas. Förbjud bensin och dieselbilar och satsa på gas och el. Ersätt buller och avgaser från bilar med träd, elbussar, cyklar och gångtrafikanter.

Råd till mina barn:

Jobba med något som är viktigt och som du tycker är kul. Köp saker som håller länge! Sluta köp skräp. Det finns inget som är billigt. Det är alltid någon som måste betala priset.

Ät varierad kost. Lägg inte alla ägg i samma korg (jobb, ekonomi, vänskap, intressen) Bry dig om dina medmänniskor och om naturen. Hjälp andra.

Sjung och dansa. Läs!!!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att det är fred och att människor har tagit sitt förnuft till fånga och slutat förstöra naturen. Jag hoppas att alla barn får en bra skolgång och att arbetsgivare är schyssta mot sina anställda. Jag hoppas att världen är lite roligare och att städerna är grönare.

Publicerat

11 februari 2023

Berättat av

Mir

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00104

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!